Cat il mai rabda alegatorii pe chiulangiul Antonescu? (Opinii)

Joi, 06 Septembrie 2012, ora 00:44
6618 citiri
Cat il mai rabda alegatorii pe chiulangiul Antonescu? (Opinii)
Foto: Arhiva (Antena3)

Ar fi obositor sa reamintesc aici nu numai absentele chiulangiului Crin Antonescu de la sedintele Senatului, dar chiar si momentul solemn, cand asa cum sustine Radu Berceanu, s-a cantat pentru prima oara fara participarea presedintelui uneia din Camere imnul "Desteapta-te, romane!".

Mai curand, m-as gandi la alegatorii din colegiul lui Crin Antonescu, care afla uluiti ispravile alesului lor. De fapt, ei nici nu l-au ales, ci s-au pomenit cu el pe cap, dupa ce iesise pe locul doi sau trei, unde ramanea definitiv, daca nu-l scotea la suprafata redistribuirea, conform algoritmului.

Un general cu galoane false

Culmea este ca acest redistribuit, ajuns provizoriu la Cotroceni tot printr-un fel de algoritm, si-a permis sa afirme fara jena ca are in spatele lui sapte milioane de alegatori, cand de fapt nu-i avea nici pe putinii din propriul colegiu.

S-ar putea ca, dupa ultimele ispravi, sa fie si mai putini, dar nu de alegatori pare sa se impiedice Crin, cat se impiedica de colegii sai din propriul partid.

PNL este un partid de intelectuali. Nu se poate sa nu fi ajuns la urechea lor metafora lui Mircea Cartarescu, atunci cand vorbea despre Crin ca despre un bidon gol, sau caracterizarea simpatica a lui Andrei Plesu, conform careia Antonescu este "o nulitate volubila".

Asemenea carcaterizari trebuie sa le fi cazut greu la stomac adevaratilor liberali - atatia cati sunt ei in partidul lui Crin - liberali care constata ca trebuie sa vina altii sa le spuna ca sunt condusi de un general cu galoane false.

Devastatorul esec al referendumului

Parerea celor doi seniori ai partidului, Radu Campeanu si Ionescu Quintus, se stie ca nu este deloc magulitoare la adresa presedintelui lor. In mintea acestor descendenti al Bratienilor inca mai este vie imaginea vechilor liberali, croiti din cu totul alta stofa.

Ei si-au spus parerea si lui Andrei Chiliman, o personalitate care s-a detasat de Crin, la inceput zgomotos, iar ulterior discret, in limitele unui bun simt, cam disparut din randurile liberalilor de azi. N-ar fi exclus ca domnul Chiliman sa devina brusc interesant, in cazul cand partidul si-ar da seama - in sfarsit - ca si-a gresit presedintele.

Mai putin discret decat Chiliman este insa Ludovic Orban, o persoana volubila, gata sa-si spuna oricand opiniile pe fata, nu tocmai aliniate la optica bidonului gol. Multi analisti vad in Ludovic Orban si, mai ales, in Tariceanu, personalitati care pot polariza oricand in jurul lor opozantii nulitatii volubile.

Esecul referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu a fost insa pentru presedintele PNL - care tocmai isi facuse noile carti de vizita - o lovitura de imagine atat de grea incat a simtit nevoia sa-si caute un lung popas pe plajele mediteraniene, ca sa-si linga ranile in liniste. Este tot o forma a vechiului sau obicei de a sta tolanit la umbra, atunci cand altii dezbat.

Imblanzirea lui Victor Ponta

Unii analisti cred ca lipsa sa in acest moment crucial de la locul de munca aduce un grav prejudiciu institutiei legislative, altii socot ca afecteaza seriozitatea partidului. S-ar putea sa fie si una si alta, dar nimic nu este prejudiciat mai grav decat propria sa seriozitate.

Chiar ma intreb: ce alegator serios va pune la iarna stampila pe sigla lui Crin Antonescu, amintindu-si cum s-a jucat el de-a presedintele toata vara si cum, terminandu-se jocul, s-a ascuns toamna in gaura de sarpe, ca sa nu-l gaseasca nimeni?

Cred ca primul semn de intrebare pentru Crin sunt alegatorii. Al doilea semn de intrebare sunt colegii din partid, care simt in ce derapaj a intrat organizatia, lovindu-se cu capul de referendum.

Cel mai greu semn de intrebare insa pentru PNL este PSD. Social-democratii simt ca ei sunt locomotiva USL, simt ca ei au ajuns cu sacii in caruta in ce priveste premierul si n-au probleme.

Dar se simt frustrati prin faptul ca le-au cedat liberalilor candidaturile pe principiul neechitabil juma-juma' si se considera in drept sa propuna un presdinte serios de la ei, nu unul neserios de la liberali.

Unele semne par sa confirme aceasta ipoteza. Victor Ponta s-a imblanzit: nu doreste un nou referendum si pare gata sa se resemneze cu ideea coabitarii. Asta inseamna ca nu doreste alegerea unui nou presedinte acum, ci mult mai tarziu. Poate chiar in 2014.

Pana atunci, redistribuitul Antonescu are timp sa se faca de ras definitiv, PSD sa propuna un presedinte propriu, iar Traian Basescu sa-si termine mandatul cu bine, ca merita pentru cat s-a zbatut non stop.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#Crin Antonescu chiul Senat, #Antonescu contestat PNL, #Antonescu presedinte lipsa Senat , #presedinte PNL