Crin Antonescu si broscoiul din poveste (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 31 Martie 2014, ora 22:29
7007 citiri
Crin Antonescu si broscoiul din poveste (Opinii)
Foto: Ziare.com

"Este ori-ori. Ori ramane Ponta premier pana cand vrea dansul (...) si nu e Antonescu presedinte, ori ajunge Antonescu presedinte si la scurta vreme nu mai e Ponta premier", ne spune Crin Antonescu.

Mai precis, presupun ca spune asta electoratului din tabara Basescu, pentru care Victor Ponta a devenit intruchiparea raului absolut. Spune asta electoratului care isi doreste la Cotroceni un lider autoritar de tip Basescu, un presedinte jucator. Cat de credibil oare si cu ce pret?

In toamna lui 2009, acelasi Crin Antonescu il scotea din joben pe Klaus Iohannis cu care partidele viitorului USL izbeau in poarta Cotrocenilor, pretinzand desemnarea lui ca premier. Pe atunci dl. Antonescu era convins ca in privinta premierului presedintele nu are decat sa ia act de vointa majoritatii parlamentare si sa semneze "ca primarul".

Si nu numai atunci. Crin Antonescu a rostit cu gura domniei sale, recent chiar, urmatoarele vorbe: "Desemnarea prim-ministrului nu este o operatiune cu caracter subiectiv a presedintelui. Presedintele trebuie sa faca doar sa ia nota prin desemnarea sa de alegerea pe care au facut-o cetatenii". Pai cetatenii au votat USL cu Ponta premier. Bun sau nu, acesta a fost votul pe care insusi dl. Antonescu l-a girat in 2012. Si daca ne raportam strict la vot, el ramane valabil pana la urmatorul, din 2016.

Si ce ne facem, daca Victor Ponta va avea majoritate in continuare? Asa cum avea dl. Iohannis in 2009, de exemplu. Cum ar ramane in acest caz cu "ori-ori"? Daca dl. Ponta si-ar mentine majoritatea, dl. Antonescu ar demisiona din functia de presedinte?

Ar mai fi desigur o varianta. Aceea ca dl. Antonescu sa lucreze din toate puterile pentru constituirea unei noi majoritati, care sa-l demita pe dl. Ponta. Adica sa faca exact ceea ce ii reprosa lui Traian Basescu - renuntarea la echidistanta prezidentiala, intrarea in jocul politic, solutii morale sau imorale.

Eu nu i-as reprosa neaparat presedintelui, oricum s-ar numi el, aceasta conduita. Si asta din doua motive. Pe de-o parte, pentru ca exigenta constitutionala a totalei independente politice a presedintelui este complet nerealista. Independent nu poate fi decat un tehnocrat, care nu ar fi niciodata votat, tocmai pentru ca nu are profilul politic necesar.

Iar un om cu profil politic apasat, cu sustinerea mare intr-un partid, este atat de conectat la viata respectivului partid, incat nu se poate desprinde in mod real de el.

Pe de alta parte, prerogativele constitutionale ale presedintelui sunt atat de restranse incat ele nu ii permit sa isi indeplineasca mai nimic din programul electoral, altfel decat prin intermediul Guvernului. Asa ca un premier cu o viziune cat mai asemanatoare este conditia sine qua non pentru ca presedintele sa nu fie un fel de floare in glastra de la Cotroceni.

Doar ca dl. Antonescu nu gandea deloc asa pe vremea cand era un "antibasist" convins. Pe atunci ideea ca presedintele coboara in jocul politic ii provoca alergie. Ca dovada, insasi suspendarea din 2012. Daca modelul prezidential Traian Basescu era in ordine, de ce a fost necesara suspendarea? Daca nu era in ordine, de ce Crin Antonescu se asaza acum in exact acelasi contur de presedinte jucator?

Si pe cine vrea sa convinga de viabilitatea candidaturii domniei sale? Anuntand evacuarea lui Victor Ponta de la Palatul Victoria nu cred ca poate spera la sustinerea unei parti consistente din electoratul USL. Ludovic Orban recunostea ca PNL a scazut dupa marea schisma pana spre 10-12%. Esta o marturisire care confirma ceea ce aratau cele mai multe sondaje si pentru partid, si pentru Crin Antonescu.

Electoratul antiUSL? Pai, nu lui i l-a bagat pe gat tocmai pe Victor Ponta? Nu el are inca pe retina imaginea lui Antonescu din vara lui 2012 si in urechi declaratia lui despre revocarea judecatorilor CCR?

Electoratul dezamagit? Daca ii placea vreunul dintre modelele politice de actualitate, nu cred ca intra in zona absenteismului. Deci cat timp dl. Antonescu nu ofera ceva nou, si nu vad cum ar putea sa o faca, ma tem ca nu are acces la aceasta zona.

Spagatul pe care il incearca dl. Antonescu intre voturile USL si cele ale taberei Basescu a devenit atat de intins incat riscul rupturii este iminent si este foarte posibil ca sorocul sa vina dupa europarlamentare, cand liderul PNL va fi prins in menghina revansei intre tabara proUSL, care ii reproseaza ruperea aliantei, si tabara antiUSL, care ii reproseaza constituirea ei dintr-un bun inceput.

Asa e cand inca mai crezi in basmul cu broscoiul, care se da de trei ori peste cap si devine print. Te tot dai peste cap pana ametesti atat de tare incat nici nu mai stii cine te inghite pana la urma, Orban, Iohannis sau Tariceanu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#Antonescu Basescu Ponta, #Antonescu candidat presedintie, #Antonescu Ponta premier , #presedinte PNL