Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Congresul Extraordinar ... de previzibil al PNL - Antonescu, reales cu 103% din voturi

Sambata, 23 Februarie 2013, ora 19:12
13874 citiri
Congresul Extraordinar ... de previzibil al PNL - Antonescu, reales cu 103% din voturi
Foto: Digi 24

Liberalii si-au ales, sambata, conducerea, dupa ce cu doar o zi inainte si-au aporobat statutul cu un vot zdrobitor in favoarea propunerilor facute de Crin Antonescu.

Dupa cum era de asteptat, Crin Antonescu a fost reconfirmat la sefia partidului, alaturi de echipa sa de 31 de vicepresedinti si prim-vicepresedintele Klaus Iohannis.

De la tribuna Congresului s-a anuntat rezultatul - 1.387 voturi valabil exprimate, din care 1.434 pentru, 44 impotriva si 50 de abtineri. Ceea ce inseamna ca Antonescu a fost reconfirmat la sefia PNL cu 103%.

Ziare.com a transmis principalele momente si declaratii in format LIVE text:

19:48 - "Niciodata nu am dorit sa iau mai mult de o suta de voturi dintr-o suta posibila", a glumit Crin Antonescu pe seama greselii facuta de Gigel Stirbu, care a anuntat de la tribuna Congresului ca presedintele partidului a avut 1.434 de voturi pentru in loc de 1.343 de voturi, ceea ce reprezenta 103%.

19:15 Antonescu explica de ce a spus ca este ultima oara cand participa la un congres al liberalilor in calitate de lider.

"Nu am limitare la numarul de mandate, dar am avut in vedere ca pana la urmatorul Congres vor fi alegeri prezidentiale, pe care daca le voi castiga nu voi mai fi presedinte si pe care daca nu le voi castiga ma voi retrage", a justificat Crin Antonescu.

In ceea ce priveste rezolutia privind Parlamentul bicamercal, liderul reales spune ca PNL-ul s-a pozitionat astfel si inainte, si dupa referendumul de dupa 2009.

"Pozitia noastra a fost bine cunoscuta inclusiv la parlamentarele din 2012, noi am primit voturile din partea romanilor stiindu-se ca vrem sa modificam Constitutia si sa pastram Parlament bilateral", le-a mai spus Antonescu jurnalistilor de la Palatul Parlamentului.

19:05 - Ministrul Cristian David prezinta o motiune adresata romanilor de pretutindeni. Anterior, Tudor Chiuariu a prezentat o Rezolutie a PNL privind revizuirea Constitutiei - Parlamentul bicameral, stat national, drepturi si libertati fundamentale garantate.

18:40 - Vicepremierul Daniel Chitoiu prezinta o Rezolutie privind viziunea economica a PNL.

18:30 - "USL are un drum greu de parcurs. In perioada in care ati fost in opozitie, bogatia Guvernului Tariceanu a fost risipita, iar administratia pastorita de acesta nu a fost ingrijita. Boc si Basescu au trecut cu buldozerul peste ce a fost construit. Va fi nevoie de munca grea si de sacrificii pentru a reconstrui (...) Putem sa il invingem pe Basescu aici si pe PPE de-a lungul Europei? Bineinteles ca putem. Nu exista porc atat de mare incat ursul liberal sa nu il inghita", a declarat Watson.

18:20 - Antonescu il invita pe scena, in engleza, pe europarlamentarul ALDE Graham Watson: "Graham, please...."

18:16 - "Multumesc foarte mult si in numele meu si in numele echipei cu care impart acest vot. Va multumesc, am chiar si de aceasta data emotii nu doar cauzate de recunostinta in fata increderii, ci mai ales cauzate de gandul ca este ultima oara cand particip in calitate de presedinte PNL la un Congres al partidului nostru. De aceea, vreau sa va multumesc nu doar pentru acest nou mandat, ci si pentru tot ceea ce am impartit si mi-ati dat in acesti 23 de ani.

Avem un program, o conducere, o strategie, aproape toate lucrurile care trebuiau spuse si se puteau spune cred ca s-au spus, aproape toate lucrurile raman de facut", a spus Antonescu de la prezidiu.

18:15 - Mircea Quitus a cerut voie sa il numeasca il pe Antonescu, din nou, presedinte al liberalilor si sa il cheme sa isi preia prerogativele.

18:06 - Asa cum era de asteptat, Crin Antonescu a fost reconfirmat la sefia partidului. De la tribuna se anunta rezultatul - 1.387 voturi valabil exprimate, din care 1.434 pentru, 44 impotriva si 50 de abtineri. Ceea ce inseamna ca Antonescu a fost votat cu 103%.

"Din cauza emotiei sau a grabei ce ma caracterizeaza am citit 1.434, in loc de 1.343 de voturi", a rectificat Gigel Stirbu.

17:48 - Cezar Avramuta, protestatarul barabos, cu steag, care s-a facut remarcat la protestele de la Universitate, este prezent la Congresul PNL.

Barbosul cu steag, cum a fost numit de presa, sta de vorba pe holul Palatul Parlamentului cu Rares Manescu. De altfel, protestaraul a primit vineri in aplauzele tinerilor penelisti o diploma la Gala Premiilor TNL.

17:37 - Congresul se apropie de sfarsit, votul s-a incheiat. Crin Antonescu asteapta sa fie reconfirmat in fruntea partidului.

16:35 - Crin Antonescu si-a exprimat votul.

16:27 - Delegatii la Congresul PNL au incheiat votul pentru alegerea noului Birou Permanent National, a Curtii de arbitraj si a Comisiei de cenzori ale partidului.

16:10 - "As fi asteptat ca domnul Tariceanu sa vina cu o candidatura la sefia partidului si cu o echipa in spatele sau. Am trecut de la nivelul dezbaterilor liberale la o dezbatere mult mai pragmatica. Am inteles ca niciunul din noi nu detine adevarul si mai bine functionam in echipa", a declarat Norica Nicolai pentru Digi 24.

15:45 - Delegatii voteaza astfel in cele 30 de cabine de vot, pe langa cei 31 de vicepresedinti, secretarul general, prim-vicepresedintele si implicit presedintele partidului, si componenta Curtii de Onoare si Arbitraj si a Comisiei de cenzori.

La inceputul zilei, in sala erau prezenti 856 delegati PNL din cei peste 1.400 care erau asteptati.

15:30 - Incepe votul pentru alegerea conducerii mamut a liberalilor.

15:06 - Tudor Chiuariu acuza, de la prezidiu, ca exista televiziuni care emit doar pentru a-l calomnia pe Crin Antonescu.

14:24 - Purtatorul de cuvant al PNL, Mihai Voicu, a dat de inteles ca, daca Andrei Chiliman va continua sa foloseasca acelasi ton critic, va fi exclus din randul liberalilor.

"Unul din obiectivele congresului este de a stabili, intr-o majoritate cat mai mare, niste abordari politice ale PNL. Acum am avut un congres, cu un numar mare de delegati care au votat aproape in unanimitate niste lucruri. E foarte greu de spus de acum inainte ca ce se intampla in partid nu e vointa partidului. Poate domnul Chiliman intelege ca opinia sa e departe de a fi opinia partidului", a spus Voicu, la Realitatea TV.

14:15 - Orban lanseaza un atac subtil la adresa PSD-ului, partenerii de coalitie ai liberalilor.

"Nu ma simt in siguranta cand la volan este copilotul si nu pilotul, frica mea nu este ca ma rastorn, ci ca ma lasa in mijlocul desertului abandonat", a spus Orban.

14:06 - Ludovic Orban vorbeste de la prezidiu, dupa ce in prima zi a Congresului a refuzat sa urce pe scena, fiind chiar ironizat de Antonescu din aceasta cauza.

"Ieri, am stat alaturi de Antonescu, Iohannis, Tariceanu si m-am simtit mandru ca sunt membru PNL. Aveti garantia ca sunt alaturi de fiecare dintre dumneavoastra si de PNL", a declarat Orban.

"Domnul Antonescu, in Roma antica s-au inventat garzile pretoriene. Rolul lor era sa pazeasca viata imparatului, dar au ajuns sa omoare imparati si mai ales sa proclame imparati. Garzile pretoriene fac parte din istorie. Mai sunt si unii care se legitimeaza exagerand pericolul la adresa sefului", a mai spus Orban.

13:47 - Tariceanu il ironizeaza pe Antonescu. "Nu stiu cum sa ma adresez, ca presedinte acuma nu e, inteleg ca pentru cateva minute are titulatura de fost presedinte".

"As fi fost bucuros sa parcurgem mai in detaliu motiunea Antonescu si sa poarte o amprenta clara a demersului de modernizare a Romaniei. Ar fi trebuit ca modernizarea sa inceapa de la noi, ma refer la statut. Imi este teama ca aici am esuat, dar nu este sfarsitul lumii.

Al doilea element, revizuirea Constitutiei. Trebuie sa avem curajul unei formule care nu ar fi inedita: republica parlamentara, fie monarhie constitutionala", a punctat Tariceanu.

13:41 - Pe scena a urcat Calin Popescu Tariceanu.

"Spuneam ca avem astazi o reprezentare puternica in Parlament, ceea ce ne obliga sa fim atenti la problemele cu care se confrunta cetatenii. Romania nu se poate hrani la infinit cu scandaluri politice, acesta a fost motivul pentru care vechea putere trebuie sa pareseasca infranta scena politica.

Romania reala are nevoie de crestere economica, de stat de drept si de perspectiva. Cu parere de rau, eu consider ca Romania nu are o perspectiva clara in ceea ce priveste viitorul ei", a declarat fostul premier.

13:34 - Klaus Iohannis, propus pentru functia de prim-vicepresedinte al PNL, vorbeste de la tribuna Congresului.

"Renunt la presedintia FDRG, dar nu la calitatea de membru al FDRG. Multumesc pentru caldura cu care m-ati primit in PNL. Trebuie sa castigam presedintia Romaniei cu domnul Crin Antonescu", a declarat de la prezidiu Iohannis.

"Va multumesc pentru deschiderea cu care m-ati primit in PNL. Va rog sa votati motiunea si echipa Crin Antonescu, este o echipa care este capabila sa puna in practica motiunea", a incheiat Iohannis, in aplauzele liberalilor.

12:52 - Antonescu isi prezinta echipa de conducere. El a uitat sa-l prezinte pe lista vicepresedintilor pe vicepresedintele Dan Radu Rusanu, glumind ca a incercat sa-l scoata pe acesta de pe lista, dar "reforma merge greu".

12:45 - Antonescu isi prezinta motiunea cu care candideaza la sefia PNL. Aceasta include indeplinirea mandatului incredintat de alegatori, castigarea alegerilor prezidentiale si consolidarea identitatii si fortei PNL ca partidul dreptei romanesti.

12:30 - Sorin Frunzaverde sutine ca Iohannis nu reprezinta o amenintare la adresa lui Victor Ponta.

"Cei de la PSD nu au motive sa se teama de Iohannis, pentru ca in continuare PNL-ul il sustine pe Ponta la functia de premier", a spus Frunzaverde, la Realitatea Tv.

12:12 - Antonescu spune ca se simte "putin jignit" ca membru PNL, deoarece cei care au atacat partidul in ultima luna nu au venit sa vorbeasca si la Congres.

"Chiar daca ne consideram unii pe altii somnolenti, acestia suntem. Mi se pare absolut normal, cata vreme de cel putin trei-patru saptamani auzim public in fiecare seara discursuri critice de cum a ajuns partidul la rusi, de cum este anti-occidental, cum nu mai este democratic. Este marca PNL care deosebeste PNL de altele, mi se pare de un minim respect sa discutam si in si cu PNL in Congres aceste lucruri.

Iata de ce, in fata inchiderii listei de vorbitori, incerc un sentiment de mahnire, ca membru al PNL ma simt putin jignit", a spus de la prezidiu liderul liberal.

11:58 - Daniel Chitoiu va fi vice al PNL pe coordonarea activitatii guvernamentale, Eugen Nicolaescu - vicepresedinte responsabil de resursele umane din partid, Relu Fenechiu se va ocupa de relatiile cu partidele, Dan Radu Rusanu de politici pentru administratie, iar Dan Motreanu de reteaua electorala.

PNL, condus de o structura mamut - lista cu vicepresedintii lui Antonescu

11:46 - Antonescu isi continua prezentarea raportului de activitate: "Noi stim ca este foarte important fiecare centimetru de putere, de administratie. Imaginea generala a PNL trebuie sa fie aceea a unui partid care nu are agenda concentrata pe aceasta lupta neimportanta pentru cetateni.

Pentru ei nu asta e important, nu e important nici statutul nostru, ci ce decizii luam si daca aceste decizii le folosesc".

11:30 - "Eu cred ca identitatea si valorile PNL au fost respectate, atata vreme cat o parte a numit primul-ministru, iar cealalta parte va desemna candidatul la presedintie, sustinut de toata lumea", continua Antonescu.

11:11 - Crin Antonesu vorbeste despre infiintarea USL. "USL s-a dovedit cea mai puternica si cea mai de succes constructie politica de dupa perioada comunista, USL a reusit mai mult decat sa schimbe guvernul lui Basescu, sa castige categoric alegerile locale, si sa aduca cel mai mare numar de romani la vot, sa isi exprime optiunea politica", a mentionat Antonescu in prezentarea raportului de activitate.

11:02 - Antonescu lanseaza un atac la adresa presedintelui Basescu si a guvernelor PDL.

"Regimul Traian Basescu a insemnat prezidentializarea anticonstitutionala a regimului politic, a insemnat anexarea Guvernului la Palatul Cotroceni, a insemnat scoaterea Parlamentului prin intermediul majoritatii de atunci din circuitul deciziei si dezbaterii democratice (...)

Interesul national al Romaniei a fost nu lasat pe planul doi, neglijat, prost reprezentat, ci cu buna stiinta sacrificat din interese partizane, ale alceluiasi grup adunat in jurul lui Traian Basescu, indiferent ca cei din grup s-au numit Emil Boc, Elena Udrea, Roberta Anastase sau Vasile Blaga", a sustinut Antonescu.

11:00 - Pe scena vorbeste Crin Antonescu, singurul candidat la functia de presedinte al partidului.

"In 2010, PNL a fost confruntat cu o presiune extraordinara si as numi 2010 anul rezistentei", spune Antonescu, multumind primarilor si parlamentarilor care au ajutat la "marea si imensa majoritate" a USL-ul.

10:56 - Participantii la Congresul PNL au tinut un moment de reculegere in memoria lui Emil Hossu, la solicitarea presedintelui PNL, Crin Antonescu, inainte ca acesta sa prezinte raportul de activitate al conducerii partidului de la ultima reuniune din 2010.

10:35 - Congresul a inceput cu 35 de minute intarziere, cu intonarea imnului national si prezentarea unui filmulet, un colaj de videoclipuri din discursurile lui Crin Antonescu, conform Evenimentul Zilei.

10:42 - Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, neaga o posibila remaniere a sa. "Din luna mai de cand am fost numita si pana acuma am fost remaniata de mii de ori. Niciun ministru nu e vesnic, conteaza ca activitatea in ministerul respectiv sa mearga snur", a declarat Campeanu.

10:30 - La Congres a ajuns Calin Popescu Tariceanu. Desi propunerile sale pentru modificarea statutului nu au trecut sambata, fostul premier este bine primit de colegii sai.

10:02 - Seniorul liberal Mircea Ionescu-Quintus acuza ca votul pe lista nu este "foarte liberal".

"In ultimele doua Congrese s-a folosit acelasi sistem de lista care din punctul meu de vedere nu este foarte liberal. Si pe vremea cand erau alegeri nominale circulau insa liste si imi amintesc foarte bine ca am condus doua Congrese din acestea. Realmente, si alegerile nominale erau tot pe liste. De aceasta data, cel care isi asuma raspunderea isi propune lista lui, se stie ca e lista oficiala", a spus Quintus la B1 Tv.

10:00 - Potrivit programului, incep lucrarile Congresului. Liberlii incep sa se adune la Palatul Parlamentului.

PNL si-a votat statutul

Noul statut al PNL, care a fost votat sambata cu 1.424 de voturi "pentru" si doar 3 voturi "impotriva", prevede infiintarea functiei de prim-vicepresedinte si majorarea numarului de vicepresedinti la 30.

PNL va fi condus de o structura gigant - Lista lui Antonescu, votata

PNL urmeaza sa fie condus de o structura mamut, formata din 33 de membri - presedinte, secretar general, prim-vicepresedinte si 30 de vicepresedinti.

Acestora li se vor adauga in Biroul Politic primarii de mari municipii, sefii de consilii judetene, sefii de comisii parlamentare, sefii de organizatii si fostii presedinti ai PNL care nu fac parte din lista de 31 si nu au rangul de vicepresedinte.

Printre vicepresedintii liberalii de pe lista lui Antonescu se afla Dan Radu Rusanu, Daniel Chitoiu, Relu Fenechiu, Mircea Diaconu, Radu Stroe, Varujan Vosganian, Mariana Campeanu, Eugen Nicolaescu, Norica Nicolai, Puiu Hasotti, Tudor Chiuariu, Sorin Frunzaverde, Romeo Stavarache, Cristian Adomnitei, Dan Motreanu, Mihai Voicu, Rares Manescu, Nini Sapunaru sau Ovidiu Silaghi.

Cel mai probabil, functia de prim-vicepresedinte al PNL va fi ocupata de Klaus Iohannis, care a primit, joi, derogare de vechime pentru a candida la un post de conducere.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#PNL alegeri Congres, #Antonescu reales presedinte PNL, #alegeri interne PNL Iohannis , #presedinte PNL