Crin Antonescu, el lider maximo

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 05 Martie 2010, ora 13:09
5492 citiri
Crin Antonescu, el lider maximo

Nu cred ca exista cineva care sa se mai indoiasca de realegerea lui Crin Antonescu in fruntea PNL. Dupa cum nu s-ar fi indoit nici de realegerea lui Mircea Geoana daca fostul presedinte PSD ar fi reusit sa impuna si domnia sa votul pe lista. De fapt, Crin Antonescu a castigat deja noul mandat, din chiar momentul in care 131 de membri ai Delegatiei Permanente a partidului au votat pentru modificarile de statut dorite de presedintele PNL, fata de numai 42 care s-au opus.

131 de fruntasi liberali au acceptat ca partidul sa aiba de acum in frunte un fel de Adrian Nastase, adica un lider care sa controleze cu mana forte absolut tot ce se intampla in PNL si care sa-si impuna fara dificultate punctul de vedere. Dincolo de apetitul pentru putere, diferenta dintre cei doi politicieni este insa uriasa.

Cu toate defectele lui uriase, Adrian Nastase este un om politic inteligent, cu viziune, cultura si anvergura net superioare unui Crin Antonescu propulsat doar de o conjunctura electorala favorabila, intai la nivelul partidului si apoi al tarii. De aceea Adrian Nastase nici nu a avut nevoie de o lista pentru a se impune, in vreme ce Crin Antonescu nici macar nu si-a conceput un viitor mandat fara aceasta garantie a puterii totale.

Practic, lista este instrumentul prin care un lider slab reuseste sa sufoce fara argumente si lupta politica autentica orice fel de opozitie interna din propriul partid, este intrumentul prin care un lider slab capata o putere contrafacuta. El colecteaza voturile tuturor celor de pe lista sa si care apoi sunt dependenti de el, pentru ca, in afara listei, nu pot accede la nicio functie in partid. Asa ca nu vor risca sa iasa din cuvantul liderului.

Exemplul lui Ludovic Orban este graitor: a ridicat glasul, devine marginal. In fond, Crin Antonescu se pregateste sa distruga democratia in partidul care pana acum a avut cea mai democratica viata interna. E, intr-adevar, o performanta.

Cat despre verticalitatea marelui lider si directia in care domnia sa vrea sa indrepte PNL, cel mai mare semnal de alarma nu vine din partea lui Ludovic Orban, ci din partea uneia dintre cele mai importante personalitati ale acestei tari, istoricul Neagu Djuvara. Dupa ce l-a sustinut pe Crin Antonescu la prezidentiale, domnia sa este acum de partea lui Ludovic Orban.

"Crin Antonescu m-a luat langa el ca pe un vas de flori sa ma arate in tot timpul campaniei sale. Dar, in seara cand nu a iesit "number 2" ( dupa primul tur al prezidentialelor n.r.) nu a catadicsit sa-l intrebe si pe mosneagul Djuvara ce parere are ca i-as fi spus ca niciodata sa nu mearga mana-n mana cu Geoana (....)O colaborare intre PNL si PSD ar fi catastrofala. PSD-ul e condus de tanarul Victor Ponta, care e manipulat de cei mai oribili sefi vechi ai PSD adica Ion Iliescu, Cozmanca, Hrebenciuc, toata banda asta a celor care au facut Decembrie 1989 si mineridalele", declara Neagu Djuvara.

Oare cati dintre cele doua milioane de alegatori cu care se lauda Crin Antonescu gandesc la fel ca Neagru Djuvara si se simt la fel de tradati? Oare cate din acele doua milioane de voturi mai tezaurizeaza acum Crin Antoenscu, dupa ce a abandonat exact principiile in numele carora le-a primit?

Presedintele PNL a primit de la seniorul Neagu Djuvara o palma morala aspra, care, daca este cumva onest, ar trebui sa-l trezeasca din betia puterii si sa-l readuca pe linia de plutire. Ma tem insa ca nu este.

S-a lepadat fara sa clipeasca de oamenii incomozi, indiferent cat de mult l-au ajutat la castigarea puterii si in camapnie, se dezice de principiile de dreapta atunci cand derapajul spre stanga (pensii, bugetari etc) ii da prilejul unui atac asupra guvernului, chiar si atunci cand aceasta ia masuri de dreapta, s-a dezis si de votul uninominal pentru ca liberalii si-au asumat raspunderea in parlament.

De un singur om nu cred ca se va dezice vreodata Crin Antonescu, pentru ca sforile sunt bine legate. Este omul in numele caruia conduce PNL si pentru care va pune mana pe puterea totala in partid. Pana la urma, Dinu Patriciu a ales bine calul pe care a pariat la congresul liberal de anul trecut.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...