Opinii: Crin Antonescu, prizonierul Cotroceniului

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 28 Noiembrie 2010, ora 18:42
6417 citiri
Opinii: Crin Antonescu, prizonierul Cotroceniului
Foto: inliniedreapta.net

Liderul liberalilor este legat de maini si de picioare in Opozitie. Dorinta sa de a deveni liderul Opozitiei l-a blocat intr-un proiect imposibil de realizat. Crin Antonescu l-a diabolizat intr-atat pe Traian Basescu, incat acum ii este imposibil sa vorbeasca despre o refacere a aliantei PD-L - PNL. Cel putin nu fara sa ceara decapitarea partidului si ruperea in totalitate de Traian Basescu.

Nefericirea lui Antonescu este ca pana la alegerile prezidentiale exista cele parlamentare din 2012. Daca alegerile din 2014 au fost impartit deja cu Victor Ponta, liberalul alegandu-si functia de presedinte, iar social-democratul postul de premier, perspectiva mai apropiata a lui 2012 ii debusoleaza complet pe liderii Opozitiei.

In timp ce Victor Ponta, dupa cate se pare, umbla pe la Strasbourg sa isi lanseze campania pentru blocarea intrarii Romaniei in Schengen, Crin Antonescu face eforturi tot mai mari pentru a se distanta si de stanga si de dreapta. Pesedistii sunt comunisti pentru Crin, pedelistii in actuala formula sunt hoti, iar presedintele este cauza tuturor relelor romanilor.

Problema lui Crin Antonescu nu este adevarul sau falsitatea acestor declaratii, care pot fi toate adevarate, ci faptul ca le-a anuntat, distandu-se astfel de toti polii scenei politice. O privire aruncata pe fuga pe orice sondaj ne spune ca liberalii singuri nu exista decat in Opozitie. Asadar, singura carte pe care o poate juca liderul lor este o coalitie cu unul dintre cele doua partide.

Si aici, Crin Antonescu pare sa isi fi taiat iarasi puntile catre ambele partide. Cu social-democratii pare sa existe o problema de esenta - liberalii pur si simplu nu merg cu socialistii si comunistii. Desi, aici, Crin Antonescu imprumuta din retorica lui Traian Basescu, singurul care mai vede in mostenitorii de astazi ai lui Iliescu comunistii de ieri din PSD.

De cealalta parte, Crin Antonescu nu doar ca isi doreste un PDL epurat la varf, pentru a putea discuta o eventuala alianta, dar vrea si un alt fel de Traian Basescu la Cotroceni. Cel mai probabil, niciuna nu se va intampla. Insa Crin Antonescu ia distanta de orice perspectiva logica si previzibila a construirii unui viitor rational si realizabil.

Desigur, critica in ambele parti, in toate partile de fapt, ii creste procentele in sondajele de opinie, insa ii omoara viitorul. Altfel, e ca si cum, oarecum intors pe dos, Crin Antonescu se transforma intr-un Traian Basescu de Opozitie. Se poate critica orice, oricand si cu argumente perfect rationale si sustenabile. Acest lucru poate avea efecte benefice. Insa cu cine vei construi, atunci cand ceasul va suna inceputul unei noi ere?

Atuul lui Crin Antonescu, ca si blestemul sau, e ca el se afla in pozitia de a alege. Are libertatea de a se indrepta spre pe cine il considera cel mai bun, insa nici una dintre variante nu este multumitoare. Altfel spus, Antonescu nu are de unde sa aleaga, pentru ca si-a construit numele si procentele criticandu-si singurele variante de viitor. Din momentul in care va opta pentru oricare dintre ele, el nu va mai fi acelasi. Va fi inselat deja jumatate dintre votantii sai.

Visand doar la functia de presedinte si la alegerile prezidentiale, Crin Antonescu pare sa uite ca pana atunci trebuie sa demonstreze ca poate construi ceva in politica. Chiar daca asta implica si daramarea, pentru inceput, a unui Guvern. Orice, doar sa rezulte ceva in urma sa.

#Crin Antonescu presedinte PNL, #palatul cotroceni, #algerile prezidentiale 2014, #algeri parlamentare 2012 , #presedinte PNL
Comentarii
Poza Yahoo
Yahoo
rank 5
Poza prob
prob
rank 5
Basescu nu are nevoie sa fie diabolizat de nimeni. Basescu reprezinta cel mai josnic produs al clasei politice romanesti.