Crin Antonescu: Proiectul Rosia Montana nu poate fi sustinut, trebuie retras sau respins (Video)

Luni, 09 Septembrie 2013, ora 13:10
2684 citiri
Crin Antonescu: Proiectul Rosia Montana nu poate fi sustinut, trebuie retras sau respins (Video)

Crin Antonescu a sustinut luni o declaratie de presa in care a anuntat ca nu sustine proiectul de lege care prevede demararea exploatarii aurului la Rosia Montana.

El a precizat insa ca vorbeste in nume personal, nu in calitate de presedinte PNL, al Senatului sau "probabil candidat la presedintie".

Antonescu a subliniat ca pozitia sa "nu angajeaza nici Senatul, nici macar PNL".

"Astazi, desi discutiile din Parlament nici nu au inceput, am un punct de vedere ferm si pe deplin conturat in legatura cu proiectul Rosia Montana. Consider ca trebuie sa il fac cunoscut, s-a conturat chiar inaintea dezbaterilor din comisie, chiar inaintea inventarierii argumentelor pro sau contra.

Cred ca proiectul exploatarii de la Rosia Montana nu poate fi sustinut. Fie ar trebui retras, ceea ce nu e cazul, fie crecd ca trebuie respins. Am ajuns la aceasta concluzie nu din motive tehnice, nu pentru ca nu ar avea sansa de a fi fezabil sau util, ci pentru ca exista consecinte si realitati majore care in acest moment impiedica aprobarea acestui proiect", a subliniat Crin Antonescu.

Liderul PNL a sustinut ca este vorba despre un proiect de "anvergura nationala, nu doar pentru ca dezbaterea sa a capatat amploare nationala, ci pentru ca la mijloc e una din resursele nationale".

"Este foarte important sa avem o sustinere publica. E mai important decat datele tehnice", a subliniat Antonescu.

Presedintele Academiei Romane: Proiectul Rosia Montana nu este acceptabil - Interviu

Crin Antonescu a mai spus ca se constata ca dezbaterea pe acest subiect "produce o semnificativa scindare in societatea romaneasca".

"Un numar semnificativ de cetateni nu au incredere in faptul ca un asemenea proiect va folosi, utiliza, resursele in beneficiul acestei natiuni. E un sentiment de amploare", a mai spus liderul PNL, adaugand ca exista in opinia publica "suspiciunea ca decidentii politici nu actioneaza in interesul national".

El a criticat acuzatiile reciproce intre Traian Basescu si Victor Ponta cu privire la posibilele sume pe care le-ar fi primit de la Gold Corporation pentru promovarea proiectului, dar a subliniat ca nu crede ca presedintele sau premierul sunt implicati in asa ceva.

Totodata, Crin Antonescu a adus in atentie "anumite fragilitati ale proiectului".

"E initiat de guvern, dar prim-ministrul ne spune ca va vota impotriva lui in calitate de parlamentar (...) Are aviz cunumeroase obiectii la continut din partea Ministerului Justitiei (...) In ceea ce priveste avizul de mediu, ne prilejuieste situatia inedita in care ministrul de resort ne spune ca va da sau nu aviz in functie de rezultatul votului in Parlament", a reamintit Crin Antonescu.

In opinia liderului PNL, "un asemenea proiect trebuie sustinut de initiator cu maxima determinare, cu argumente publice, politice si tehnice fara fisura".

"Pozitia mea este ca acest proiect, in acest moment, trebuie respins. Dar nu vorbesc in numele PNL fiindca nu am avut o dezbatere si o decizie pe acest subiect (...) Nu pot si nu vreau sa ma ascund nici dupa votul majoritar al Parlamentului, nici al unei comisii, nici macar dupa votul propriului meu partid.

PNL va lua o decizie, pozitia pe care o voi sustine este aceasta. Voi face tot ce imi sta in putinta pentru ca acest punct de vedere sa fie impartasit", a mai spus el.

Pe de alta parte, Crin Antonescu a tinut sa sublinieze raspicat faptul ca nu este ecologist, dar respecta ecologistii, insa el crede ca printre prioritatile majore ale Romaniei este dezvoltarea economica, cu respectarea echilibrului mediului si in conditiile unei exploatari civilizate care tine de Europa secolului XXI.

"E un proiect national care nu are o sustinere publica suficienta, genereaza pozitii publice impotriva sa, suspiciuni, echivoc, prea multe neclaritati", a rezumat el argumentele pentru care a decis sa se opuna acestui proiect.

Nu se poate guverna dupa strada, dar nu se poate guverna ignorand strada

Intrebat de jurnalisti, Crin Antonescu a declarat ca nu a discutat pe aceasta tema cu premierul Victor Ponta, al doilea co-presedinte al USL.

Totodata, el a spus ca nu poate impiedica constituirea comisiei parlamentare care va discuta proiectul Rosia Montana, dar el spera ca proiectul va fi respins "din motivele enuntate".

Intrebat daca PNL va nominaliza membri in aceasta comisie, el a raspuns "Fara indoiala!".

Crin Antonescu a spus ca in calitate de senator va vota impotriva proiectului, in cazul in care el va ajunge la vot.

Liderul PNL a recunoscut ca pozitia sa a fost influentata de protestele masive de strada care au avut loc in ultimele 8 zile in intreaga tara, dar si in alte mari metropole ale lumii.

"Noi nu legiferam in functie de manifestatii de strada. Un guvern puternic cum e cazul actualului guvern, nu trebuie sa ia decizii in functie de o manifestare sau alta, dar sunt manifestatii si manifestatii, sunt semnale (...) Nu se poate guverna dupa strada, dar nu se poate guverna ignorand strada", a comentat Crin Antonescu, adaugand ca nu se refera la numarul de participanti la proteste, care poate fi mai mare sau mai mic, ci de ceea ce spun acesti protestatari.

Presedintele PSD, ca deputat, va vota impotriva proiectului

Crin Antonescu a evitat sa spuna ce este de facut cu acest proiect, rezumandu-se la consideratii generale cu privire la chestiunile tehnice si la faptul ca de ani de zile el este tergiversat.

El a criticat "maniera in care s-a incercat aruncarea responsabilitatii" de la un guvern la altul, dar mai ales faptul ca "in functie de pozitia, la putere sau in opozitie, s-au schimbat pareri", o trimitere evidenta la Victor Ponta.

"PNL a fost mai rezervat chiar pe timpul campaniei electorale, dar perceptia publica a fost aceea ca USL nu va pune in opera un proiect pe care l-a cerut oprit de catre guvernul Boc", a mai declarat Crin Antonescu, adaugand ca in acest fel s-a alimentat "sentimentul foarte multor oameni" ca foarte multe angajamente luate in campanie s-au uitat dupa ajungerea la putere.

Crin Antonescu a fost intrebat cine este initiatorul acestui proiect si a reamintit ca nu e nici Traian Basescu, dar nici guvernul, cata vreme "pe de o parte il initiaza, dar premierul ne spune ca nu va vota".

Totusi, Antonescu nu l-a acuzat pe Victor Ponta de actuala situatie.

"Nu, de vina sunt lungii ani in care aceasta discutie nu a fost purtata serios si nu a fost purtata cinstit in spatiul public (...) Premierul a dat explicatii, am inteles, nu am niciun repros de facut", a spus el.

Liderul PNL a evitat sa spuna cum vor vota ministrii PNL din Guvernul Ponta acest proiect, dar a subliniat inca o data: "Stiu ca presedintele PSD ca deputat va vota impotriva proiectului".

Citește și:
Alfred Simonis, despre cearta cu George Simion: ”Vreți să stăm să ne umilească, să urle, să ne împingă, și noi să stăm cu mâinile la spate”
Alfred Simonis, despre cearta cu George Simion: ”Vreți să stăm să ne umilească, să urle, să ne împingă, și noi să stăm cu mâinile la spate”
Deputatul PSD Alfred Simonis a explicat, miercuri, la RFI, cearta cu liderul AUR George Simion, din comisia de muncă de marţi, când se dezbăteau majorările salariale ale aleşilor locali, el...
Doi ani de la alegerea lui Nicuşor Dan la Primăria Capitalei. Ce variante au PNL şi USR pentru următoarele alegeri
Doi ani de la alegerea lui Nicuşor Dan la Primăria Capitalei. Ce variante au PNL şi USR pentru următoarele alegeri
La mijlocul mandatului de primar, Nicuşor Dan e într-o poziţie ingrată: nu are un partid puternic în spate şi în curând, ar putea rămâne şi fără sprijinul politic al PNL, deci fără...