Crin Antonescu, pus la zid de ONG-uri: Sa explice de ce "detesta feminismul"

Luni, 02 Septembrie 2013, ora 13:54
3104 citiri
Crin Antonescu, pus la zid de ONG-uri: Sa explice de ce "detesta feminismul"

Mai multe organizatii non-profit au transmis un mesaj catre Crin Antonescu in care ii cer sa explice motivele pentru care liberalul a declarat in mod public faptul ca "detesta feminismul".

"Am luat act cu surprindere de afirmatiile facute de Crin Antonescu, liderul PNL si posibil candidat la functia de presedinte al Romaniei din partea USL, in cadrul reuniunii organizatiei femeilor liberale de vineri, 30 august 2013", este mesajul organizatiilor.

Antonescu: Deseori regret ca nu sunt femeie, dar detest feminismul

Crin Antonescu a declarat de curand ca nu sustine feminismul, desi, uneori, este invidios ca nu poate fi femeie.

"Nu sunt deloc feminist, detest feminismul, pentru ca imi pare ca risca sa desfigureze femeia. Cred cu conservatoare modestie ca Dumnezeu ne-a creat diferiti cu egala splendoare dumnezeiasca si ceea ce are mai pretios femeia este tocmai ceea ce face diferenta in raport cu barbatul. Deseori, deseori, sunt invidios pe dumneavoastra sau regret ca nu sunt femeie [...]" a declarat Crin Antonescu in cadrul unei intalniri cu femeile din PNL.

Trei ONG-uri care sustin feminismul, Societatea de Analize Feministe AnA, Asociatia Front si Centrul de Studii in Idei Politice tin sa ii aminteasca liderului liberal ca femeile din Romania se confrunta in continuare cu numeroase prejudecati.

"Am vrea sa-i aducem aminte liderului liberal ca in Romania femeile continua sa se confrunte cu numeroase prejudecati legate de rolul in familie si in societate, ca la nivel de mentalitate continua sa existe clisee si stereotipuri prin care acestea sunt puse in situatii dezavantajate si inegale in raport cu barbatii si, nu in ultimul rand, ca Romania se situeaza pe ultimele locuri in Europa in ce priveste reprezentarea politica a femeilor, atat in Parlament si Executiv, cat si la nivelul structurilor de decizie din administratia publica locala", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

"Femeile, victime ale violentei domestice"

De asemenea, in mesajul organizatiilor catre Antonescu se arata importanta atitudinii "feministe" prin prisma faptului ca trebuie combatuta violenta domestica si agresivitatea fata de femei.

"I-am reaminti totodata viitorului candidat la presedintie ca in Romania persista o cultura a tolerantei si a negarii in legatura cu violenta domestica, flagel ale carui principalele victime sunt femeile, dar si in legatura cu alte forme de violenta impotriva femeilor precum violul, hartuirea sexuala, exploatarea sexuala, agresiuni in urma carora tot femeile sunt blamate si stigmatizate si fata de care se practica o tacere complice la nivel public", este mesajul catre seful Senatului.

Discriminarea femeilor la locul de munca

Mai mult, ONG-urile pun in discutie discriminarea femeilor la locul de munca.

"Totodata, femeile continua sa fie platite mai putin decat barbatii la munca de valoare egala - in medie cu 9%; raman principalele prestatoare ale muncilor casnice si de ingrijire, munci care sunt neremunerate si invizibile, in timp ce pe piata muncii se confrunta cu discriminari ocupationale atestate de numeroase studii si statistici: femeile ajung mai greu in functii de conducere si lucreaza in domenii mai prost platite (vezi educatia si sanatatea).

Cumularea dezavantajelor se reflecta in faptul ca femeile varstnice din Romania sunt in special predispuse la saracie din momentul in care se pensioneaza pentru ca in munca au avut salarii mici. Mamele singure fac si ele parte din categoria persoanelor cu risc crescut de saracie pentru faptul ca nu exista servicii alternative eficiente de ingrijire a copiilor", se mai arata in comunicat.

Mesajul organizatiilor nonprofit se incheie cu solicitarea unui raspuns din partea lui Crin Antonescu in ceea ce priveste motivele pentru care acesta a ales sa declare public ca detesta feminismul.

A.C.

Citeste si:
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Conducerea USR aprobă duminică programul de guvernare şi lista membrilor Cabinetului Cioloş. Printre variantele de lucru discutate în şedinţa Biroului Naţional al partidului se numără Dan...
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
Euronews îi face un portret lui George Simion, lider al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), cel care desena zidurile clădirilor cu mesajul "Basarabia e România" în culorile...
Sursa: Ziare.com