Crin Antonescu se opune eliminarii sintagmei "stat national" din Constitutie

Sambata, 24 Aprilie 2010, ora 16:38
1586 citiri
Crin Antonescu se opune eliminarii sintagmei "stat national" din Constitutie

Presedintele PNL Crin Antonescu a declarat sambata ca PD-L, care "s-a obisnuit cu spaga", ar dori probabil ca rezolve sustinerea pentru Constitutia dorita de democrat-liberali prin promisiunea ca UDMR sa obtina locuri rezervate in Legislativ, ceea ce "nu este de luat in discutie".

"PDL s-a obisnuit cu spaga - si data, si luata - si probabil ca doreste sa rezolve si problema mandatelor parlamentare in felul acesta. Nu este de luat in discutie asa ceva", a spus Antonescu.

Presedintele liberal s-a aratat si impotriva eliminarii din textul Constitutiei a sintagmei de stat national, dupa ce liderul UDMR Marko Bela a spus vineri ca formatiunea sa nu va renunta la aceasta dorinta.

Pe de alta parte, intrebat daca sustine ideea mandatului prezidential de 4 ani, cum sugerase Mircea Geoana, Antonescu a spus ca aceasta problema nu i se pare relevanta, mai importanta fiind "delimitarea" zonelor de putere ale institutiilor statului si raportul dintre presedinte si celelalte puteri.

Presedintele Comisie pentru Revizuirea Constituitei, deputatul PD-L Daniel Buda, a negat vineri, la Cluj, ca PD-L ar fi negociat cu UDMR alocarea unui numar minim de mandate pentru maghiari in viitoarea Camera a Reprezentantilor.

"As vrea sa va mai spun ca nu a exista niciun fel de negociere cu UDMR privind alocarea unui anumit numar de locuri sau orice alta discutie pe acest subiect, cum am vazut ca unii colegi de-ai nostri, ma rog, de la partid, s-au exprimat in acest sens./.../

UDMR este o formatiune politica care se desfasoara in spatiul politic si astazi, iar aceasta modificare a Constitutiei nu a fost facuta nici pentru UDMR, nici pentru PDL, nici pentru o alta formatiune politica, ci a fost facuta pentru cetatenii Romaniei", a afirmat Buda in cadrul unei conferinte de presa.

Vicepresedintele PDL Ioan Oltean a sustinut, intr-o declaratie acordata joi NewsIn, ca partidul sau trebuie sa negocieze cu UDMR un punct de vedere comun privind reprezentarea minoritatilor in Parlament, el sustinand ca etnicii maghiari sa aiba locuri rezervate in Legislativ conform ponderii lor in populatia Romaniei.

Oltean a declarat, pentru NewsIn, ca cele doua formatiuni de guvernamant vor discuta subiectul prezentei alesilor minoritatilor in forul legislativ care va fi instituit prin viitoarea Constitutie astfel incat PD-L si UDMR sa sustina un proiect comun de revizuire a legii fundamentale. "Un punct personal de vedere este ca maghiarii sa aiba un numar de locuri in Parlament in functie de proportia lor in totalul populatiei. Insa aceste lucruri vor trebui sa se discute intre cele doua partide. Trebuie sa gasim o cale de compromis cu UDMR pentru ca nu ne putem hazarda sa sustinem o Constitutie care sa nu aiba si sprijinul lor", a declarat Ioan Oltean.

Acesta a precizat ca o discutie similara va trebui purtata si in legatura cu prezenta in Parlament a celorlalte minoritati nationale de pe teritoriul Romaniei. "Probabil ca actuala forma de reprezentare a lor se va conserva. Insa toate aceste lucruri vor trebui analizate si in interiorul partidului si cu partenerii de coalitie", a mai spus vicepresedintele PDL.

Liderul deputatilor PD-L Mircea Toader a comentat joi afirmatia vicepresedintelui PDL Ioan Oltean, privitoare la posibilitatea ca democrat-liberalii sa garanteze UDMR, prin Legea electorala, un numar de parlamentari, ca in cazul minoritatilor nationale. "A fost o exprimare a unui lider al PD-L, noi avem dreptul de exprimare. Aceste opinii vor fi propuse reprezentantilor nostri in Comisia pentru revizuire. In functie de discutiile de acolo si modul in care sunt analizate, se va lua si o decizie", a spus Toader.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Crin Antonescu stat unitar, #Antonescu modificari Constitutie, #Antonescu apaga PDL UDMR , #presedinte PNL