Crin Antonescu, sub semnul celor patru (Opinii)

Vineri, 13 Mai 2011, ora 07:51
10034 citiri
Crin Antonescu, sub semnul celor patru (Opinii)
Foto: Arhiva (Antena2)

Cand observi cate fronturi sau afronturi a deschis Crin Antonescu, te apuca, vorba lui nenea Iancu, "stenahoria". Nu au scapat alambicatelor sale tirade Gabriel Liiceanu, Andrei Plesu, Vladimir Tismaneanu si Mircea Cartarescu.

Raspandind diatribe insinuante catre cei enumerati, liderul liberal se autoexileaza intr-un ring al personalitatilor de categorie grea, riscand sa devina captiv, cu sanse reduse de a iesi onorabil dintr-o disputa apriori inegala.

O astfel de atitudine confirma diagnosticul expus taios, in ceea ce-l priveste, de catre unul dintre oponentii sai - Andrei Plesu: "s-a smintit". Diferenta de anvergura in plan intelectual fata de oricare din cei patru ii este, mai mult decat evident, defavorabila.

Editorialelor si discursurilor aparute in prestigioase publicatii, domnul Antonescu le raspunde intr-o maniera vindicativa, apeland chiar la fraze vituperante. Clasificat drept un politician aflat in deriva, cu un comportament dominat de aroganta exacerbata si o retorica gaunoasa, seful liberalismului romanesc actual riposteaza cu trimiteri la apostolatul filosofiei marxiste practicat de Tismaneanu.

Profilului creionat cu inspiratie de catre Andrei Plesu in "Dilema veche", domnul Antonescu ii raspunde cu mentiunea ca acest estetician si istoric al artei a fost membru PCR.

Intra apoi in contradictie cu stigmatul lansat, spunand ca n-are absolut nimic impotriva celor care au fost odinioara posesori ai carnetelor partidului unic.

Mircea Cartarescu se alatura tezei conform careia detinatorul fraielor peneliste a semanat confuzie in propria-i formatiune politica, descumpanindu-i decisiv pe liberalii veritabili din Romania. Mai mult, autorul "Levantului" afirma fara echivoc: "Doctrina liberala, tradata abject de bidonul gol, Antonescu".

Poate ca unul din cele mai neavenite gesturi ale presedintelui PNL este acela de a-i fi aruncat manusa importantei persoane publice romanesti, filozofului Gabriel Liiceanu. Dupa ce admite ca i-a fost un model inainte de '89, iar dupa '90 un reper, domnul Antonescu il pune la zidul infamiei pe discipolul preferat al lui Constantin Noica. Mobilul criticii? "S-a lasat furat de rea-credinta. A abdicat de la principii si nu mai poate fi o instanta". In subsidiar, era vorba de un presupus partizanat basescian practicat de catre cel care s-a format intre tomurile lui Platon, Kant, Heidegger.

O intrebare logica isi reclama dreptul. Cum are putinta domnul Crin Antonescu sa evoce un parti pris adresat oricaruia dintre adversarii sai de idei, cand a batut palma cu Dan Voiculescu, arhicunoscut inamic al oricarui precept opozant oranduirii comuniste, indeosebi al liberalismului? Chestiunea cu scopul si mijloacele sau cu puntea si diavolul nu sta in picioare. Aici s-au platit si se vor achita niste preturi. Cu ce ecou ramane de aflat.

Crin Antonescu este un resentimentar preocupat excesiv de trante individuale in detrimentul vreunei timide incercari de limpezire a rolului partidului liberal in "dezbaterile despre viitorul dreptei (ori stangii) din Romania".

Pana atunci, parafrazandu-l pe un alt stralucit participant al colocviilor Scolii de la Paltinis, domnia sa este in mod vadit bucuros sa fie contemporan cu el insusi. "A prins gustul divorturilor imprevizibile si s-a trezit sufocat de hormoni".

Daca este asa, se indreapta spre un esafod, fiindca nu a reusit sa inteleaga ca politica este arta compromisului, nu a compromiterii.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Crin Antonescu intelectuali, #Antonescu atac Plesu , #presedinte PNL
Comentarii
Poza SC USL Felix SRL
SC USL Felix SRL
rank 1
Nu are dreptate domnul Plesu! Sminteala este o boală a mintii. Cum să ti se imbolnăvească ce nu ai?
Poza mihnapostol
mihnapostol
rank 5
Dl Dan Mladinoiu - autorul art „Crin Antonescu, sub semnul celor patru” si-a asumat un risc mare deoarece