De ce tace Antonescu si cine l-ar putea deranja din fruntea PNL? - ce spun analistii

Luni, 03 Septembrie 2012, ora 19:53
11458 citiri
De ce tace Antonescu si cine l-ar putea deranja din fruntea PNL? - ce spun analistii

Presedintele PNL Crin Antonescu si-a luat un moment de ragaz, dupa infrangerea institutionala si prefera sa nu mai emita mesaje, asteptand o situatie mai prielnica. Alaturi de Traian Basescu, si Antonescu a inteles ca tacerea este o forma de umilinta si de a-si cere iertare fata de cei pe care i-a suparat.

Analistii si sociologii intrebati de Ziare.com explica astfel tacerea lui Crin Antonescu, de mai bine de o saptamana. Presedintele liberal nu a mai dat o declaratie oficiala si nu a mai aparut in atentia mass-media de 10 zile, de cand a fost invitat la o emisiune la Antena 3.

Totodata, este putin probabila o inlocuire a lui Antonescu in fruntea PNL, cel putin pana la alegerile parlamentare, deoarece multi dintre oamenii aflati in conducerea partidului sunt oameni care ii sunt fideli si care au influenta si in teritoriu. In plus, PNL are nevoie sa dea senzatia unei soliditati, iar o eventuala inlocuire a sa ar arata unele disensiuni in sanul liberalilor.

Cu toate acestea, numele care ar putea sa ii succeada lui Antonescu sunt cele ale lui Calin Popescu Tariceanu sau Ludovic Orban, vazuti drept oameni "vocali" ai PNL.

Aripa Tariceanu sau Melescanu ar dori sa-i submineze autoritatea lui Antonescu

Analistul politic Cozmin Gusa crede ca liderul liberal si-a luat un moment de ragaz, in urma infrangerii institutionale, in cazul lui Antonescu fiind vorba si despre o anumita problema in interiorul partidului, autoritatea sa fiind in pericol de a fi subminata de Tariceanu sau Melescanu.

"Intotdeauna, dupa o infrangere institutionala, orice om politic isi ia niste momente de ragaz. In cazul lui Crin Antonescu, pe langa infrangerea institutionala exista si o anumita problema in interiorul partidului, in care aripile reprezentate fie de fostul lider Calin Popescu Tariceanu, fie de oamenii sub influenta SIE de sub coordonarea lui Teodor Melescanu ar dori sa-i submineze autoritatea. Si de aici devine fireasca o anumita intarziere in aparitia publica pentru ca nu are ce sa prezinte ca varianta de succes pe termen scurt, in conditiile in care este atat de atacat de cele doua aripi", a afirmat Gusa, pentru Ziare.com.

Acesta este de parere ca este posibil sa se ajunga la o propunere de schimbare a lui Crin Antonescu din fruntea PNL, dar e o probabilitate mica, din doua motive: liderul liberal are alaturi oameni fideli si cu influenta in partid, iar eventualii sai competitori sunt mai slabi decat el.

Schimbarea la fata a PNL

Doua treimi dintre liberali vor schimbarea

"Primul motiv, obiectiv: Oamenii care sunt in functii de raspundere administrativa sunt astazi oamenii lui Crin Antonescu si ei sunt cei care au influenta in organizatiile judetene. Si doi, subiectiv: Oamenii aflati in competitie de imagine cu Crin Antonescu sunt mult mai slabi in a coagula votul public decat acesta, astazi, si aici includ in primul rand relatia lui inca foarte buna, astazi, cu liderul PSD Victor Ponta", a explicat Cozmin Gusa.

Nu in ultimul rand, analistul spune despre Calin Popescu Tariceanu ca este un fost prim-ministru "cu niste rezultate cel putin indoielnice si care nu beneficiaza de sprijin la nivelul conducerii actuale a Guvernului".

In posturile cheie ale PNL sunt oameni fideli lui Crin Antoenscu, o schimbare a sa ar provoca disensiuni in partid

Istoricul si fostul ministru liberal de Externe Adrian Cioroianu nu crede ca presedintele PNL trebuia sa spuna ceva si ca, din punctul sau de vedere, e mai bine ca tac toti.

"Eu nu le resimt lipsa, nici domnului Antonescu, nici domnului Basescu. Vad ca domnul Ponta vorbeste mai una-alta. Acum, daca este in concediu si daca si-a luat concediu, este dreptul lui (al lui Crin Antonescu - n. red.) pana la urma. Daca trebuia sa fie la Senat, e treaba dansului, dar banuiesc ca a reglat-o spunand ca e plecat in concediu, banuiesc ca a anuntat", a spus Adrian Cioroianu.

Acesta a marturisit ca nu-si da seama daca sunt nemultumiri la nivelul PNL sau daca se pune in discutie sau nu inlocuirea lui Crin Antonescu.

"Tehnic vorbind, nu au niciun interes, pentru ca USL e in avantaj daca da senzatia unei soliditati pe mai departe. Daca l-ar schimba pe Crin Antonescu, asta s-ar traduce ca manifestarea unei disensiuni in interiorul PNL. Or, partidele, chiar daca au de impartit unele lucruri, si le camufleaza pana in alegeri. Alegerile nu sunt foarte departe, asa ca pana atunci nu cred sa se produca mari schimbari", a precizat fostul ministru de Externe, pentru Ziare.com.

Vosganian: Crin trebuie sa ofere unele explicatii colegilor, asta e clar

Totodata, sociologul Mircea Kivu afirma ca liderul liberal "si-a luat o vacanta" si in situatia de fata "chiar prefera sa nu mai emita mesaje, asteptand poate o situatie mai prielnica".

In opinia lui Kivu, este posibil sa fie destul de multi liberali care "sunt nemultumiti cu ce s-a intamplat in ultimele luni cu PNL", fiind oameni nemultumiti chiar de la inceputul aliantei cu PSD.

Cu toate acestea, ne-a declarat sociologul, "Crin Antonescu a reusit sa aduca in posturile cheie ale partidului oameni care ii sunt fideli si din cauza asta este destul de putin probabil o miscare de amploare in aparatul PNL".

Crin Antonescu a primit o lectie de umilinta si tace pentru a-si cere iertare

"Mai toti politicienii au inteles ca referendumul asta le-a dat o necesara lectie de umilinta. Si precum tace si Traian Basescu, oarecum ca o forma de a-si cere iertare publicului pe care l-a suparat, cred ca la fel si Crin Antonescu a intrat in aceeasi atitudine, copiindu-l oarecum pe Traian Basescu sau poate din instinct, fara asemanare, intr-un fel de a-si cere iertare de la cei pe care i-a agitat promitandu-le un alt tip de viata si n-a reusit sa-si duca la sfarsit promisiunea de a reusi", a spus sociologul Bruno Stefan, presedintele Fundatiei "Biroul de Cercetari Sociale", pentru Ziare.com.

Stefan afirma ca Antonescu nu poate fi schimbat din fruntea PNL decat in urma unui congres, despre care nu crede ca va avea loc congresul pana la alegerile din decembrie.

"Pana una-alta, pe rezultate, exceptand referendumul, Crin Antonescu a dus PNL, de la 20 la suta cat l-a preluat de la Tariceanu, la 28 la suta, cat a avut la alegerile locale, ceea ce a insemnat un succes. De aceea, oricat de multe nemultumiri sunt - si sunt foarte multe, sunt foarte multe grupari si tabere care nu au legatura intre ele dar ii uneste o nemultumire fata de Crin Antonescu - toate aceste tabere incearca sa taca, deoarece miza acum o reprezinta nominalizarea pe anumite colegii", a explicat sociologul.

Tariceanu si Orban, principalii oameni vocali si cu greutate foarte mare ai PNL

Acesta precizeaza ca "daca din grupul Tariceanu, Orban, din grupul lui Vlad Moisescu, din oricare grupuri mai sunt nemultumite de Crin Antonescu, nu-si vor gasi un loc eligibil pe liste, atunci nemultumirile vor fi tot mai accentuate, vocale".

"Marea miza - o ruptura si o problema serioasa - se pune in momentul in care nu se gaseste un colegiu potrivit pentru Tariceanu sau pentru Orban. Ei doi sunt principalii oameni vocali, insa cu greutate foarte mare e si Vlad Moisescu. Insa el nu cred ca va candida", a conchis Bruno Stefan.

Crin Antonescu e inca in vacanta - Nu a preluat sefia Senatului

Crin Antonescu nu a revenit din vacanta pe care o petrece in sudul Italiei, cu toate ca luni a inceput noua sesiune parlamentara. Liderul liberal ar fi trebuit sa isi preia functia de presedinte al Senatului obtinuta inainte de suspendarea lui Traian Basescu. Pana cand Antonescu va reveni in fotoliul de presedinte al Senatului, interimar ramane senatorul PSD Petru Filip, informeaza televiziunile de stiri.

Presedintele PNL a parasit tara imediat ce a aflat decizia Curtii Constitutionale, in urma careia el a pierdut functia de presedinte interimar al Romaniei, iar Traian Basescu a revenit la Palatul Cotroceni. Liberalul nu a asistat nici macar la formalitatile necesare pentru predarea mandatului sefului statului sau la citirea deciziei CCR in Parlament, modalitatea de incheiere oficiala a procedurii de suspendare a lui Traian Basescu.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#analisti Crin Antonescu, #Crin Antonescu tacere, #Crin Antonescu vacanta, #Crin Antonescu revenire politica, #Crin Antonescu schimbare conducere PNL, #Crin Antonescu esec demitere Basescu , #presedinte PNL