Editorial: Cocoasa lui Antonescu

Autor: Cristian Mihai Chis
Luni, 23 Martie 2009, ora 09:10
2935 citiri
Editorial: Cocoasa lui Antonescu

Numarul romanilor care nu au alta optiune in afara lehamitei bate votul negativ la adresa lui Traian Basescu. O stie si presedintele PNL, care porneste in cursa cu sansa de-a intoarce speranta printre preocuparile zilnice.

Il asteapta o munca titanica, daca vrea sa-si maximizeze sansa de-a castiga alegerile prezidentiale, or n-a demonstrat pana acum ca bagajul sau de politician contine si proiecte, in afara de o retorica stralucitoare.

Dar nu mai are cale. Ca sa sfarame nodul gordian reprezentat de Traian Basescu - intreprinderea este la fel de anevoioasa, si o reusita ar semana in intensitate cu isprava lui Alexandru Macedon - , Crin Antonescu trebuie sa-si puna tenisi in picioare. Si sa ia tara in lung si in lat, ca sa le demonstreze romanilor ca dincolo de fraze lustruite si insulte la adresa sefului statului exista si ceva-ul care i-ar putea determina sa-l voteze.

El trebuie sa profite de contextul favorabil de imagine creat prin accederea in fruntea PNL si sa nascoceasca evenimente de o intensitate asemanatoare, pentru a fi in prim-planul care asigura vizibilitate pozitiva. Si in primul rand, sa-si dea demisia din Senat.

Iar asa, cu toiagul in mana, sa bata in usa cu un mesaj. De aceasta data, rod al constructiei unei echipe impartita in economisti, specialisti in domeniul protectiei sociale, educatie sau sanatate, rezultat al concordiei din partidul care trebuie sa se angajeze sa-l sprijine cu toate fortele.

Crin Antonescu are un aliat: criza. Desi Traian Basescu a confiscat, extrem de inteligent, discursul in materie, si gestioneaza efortul de-a-i ajuta pe romani sa o depaseasca fara sa-si ia campii, presedintele PNL are avantajul faptului ca efectele crizei nu vor trece pana in momentul declansarii campaniei electorale.

Si cum in Romania nu exista politicieni care sa se fi confruntat cu asemenea cifre, este inevitabil ca Guvernul Boc sa se balbaie se sa mai faca si greseli.

Pe care Crin Antonescu trebuie sa le vaneze si sa inunde presa cu aparitii si comunicate. Platite, dar fara simbolul care certifica publicitatea (acel "P" in cerculet) - aici inteleg eu rostul multumirilor adresate lui Dinu Patriciu si Viorel Catarama.

Care Patriciu si Catarama, avand in fata perspectiva de-a-l inlatura pe Traian Basescu de la Cotroceni, si iluzionandu-se ca-l vor putea trage cu cheia pe Antonescu (ma indoiesc serios) din momentul cand va castiga, nu vor ezita sa dezlege punga.

O atitudine critica pe fondul masurilor anti-criza, promovarea unui alt tip de liberalism, orientat spre incurajarea, prin instrumente financiare sanatoase, a intreprinzatorilor mici si mijlocii, o sursa bugetara consistenta pentru sustinerea masurilor sociale si reformarea administratiei, neaparat cuplata cu pozitia constata de jandarm la usa lui Traian Basescu, plus pozitionarea ca lider al opozitiei (sa nu uitam ca Mircea Geoana are partidul la putere) - acestea sunt cheile cu care se pot deschide usile romanilor.

Daca insa se va limita la discurs, teren unde Traian Basescu este formatat pe replica si stapaneste arta manipularii sentimentelor ca nimeni altul, Crin Antonescu, unul dintre cei mai inteligenti politicieni din Romania, va pierde alegerile.

Deocamdata nimeni n-a reusit sa demonstreze ca Traian Basescu este manat doar de ambitie. Cei drept, pana acum n-a avut contracandidat.

Citeste si:
Românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 30 noiembrie. Echipa de rugby va fi și ea transportată de către TAROM
Românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 30 noiembrie. Echipa de rugby va fi și ea transportată de către TAROM
TAROM a anunțat luni, 29 noiembrie, că românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 30 noiembrie, cu o zi mai devreme față de cum a anunțat ministurl Transporturilor Sorin...
Cursuri de conducere defensivă pentru șoferii care se aleg cu permisul suspendat. Cum arată inițiativa USR
Cursuri de conducere defensivă pentru șoferii care se aleg cu permisul suspendat. Cum arată inițiativa USR
Senatorul USR Cosmin Poteraș a depus luni, 29 noiembrie, o inițiativă care introduce cursuri de conducere defensivă pentru cei cu carnetul de conducere suspendat. Concret, Cosmin Poteraș...
Comentarii
cioclu_rosu1
rank 4
LUPTA VA FI GREA !Românii numai dacă PR -ul PD-L va mai face GAFE după GAFE vor vota a lehamite un CRIN la butoniera lui PATRICIU