Ghici ce va face PSD cu majoritatea? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 07:47
5412 citiri
Ghici ce va face PSD cu majoritatea? (Opinii)

Strangator ca o furnica, PSD si-a construit, traseist cu traseist, majoritatea. Cum PPDD are marfa din belsug, totul e sa oferi pretul potrivit. Se pare ca nu este vorba atat despre sau numai despre bani cash, ci despre tot felul de alocari de fonduri prin colegii, cu care parlamentarul sa-si construiasca acolo platforma politica dupa criterii clasice.

Cert este ca PSD are la Senat majoritate proprie, iar la Camera ii mai lipseste un vot. Un fleac! Sigur, Ilie Sarbu recunoaste relaxat ca e trasesaim, acel traseism pe care, tot domnia sa zice, il blamam in opozitie si ne convine la putere. Aroganta sau sinceritate? Nici nu conteaza, conteaza majoritatea.

Ai majoritate, dar ce faci cu ea?, intreaba Crin Antonescu scotand limba catre PSD. Ghici? Cam ce a facut (de-acum reevaluatul, observ) Calin Popescu Tariceanu cu PD: dupa ce a batut palma cu PSD, l-a dat afara de la guvernare. Faptul ca Victor Ponta a plecat in SUA insotit doar de ministri PSD ar trebui sa fie un semnal de alarma.

Si chiar nu bag mana in foc ca presedintele PNL ar trebui sa-si doreasca asta. Teoretic, il poate avantaja din punct de vedere electoral in perspectiva prezidentialelor. Dar am mari indoieli ca odata scos PNL de la guvernare, dl. Antonescu ar mai ajunge sa candideze, macar din partea PNL la prezidentiale.

Pentru liberali, alungarea din macelarie ar avea un efect de tsunami. E drept ca nu au avut acces la cea mai carnoasa a guvernarii, rezervata PSD. E drept ca in zona economica de exemplu, au primit belele, grupate in teribilul minister al Economiei, dar exista sute, poate mii de posturi in administratia centrala si in deconcentrate care vor fi greu de parasit. Si nu ma indoiesc ca, la o adica, PSD va face o operatiune de epurare cum numai el stie, haituind pana la ultimul liberal din orice post mai de Doamne ajuta.

Cine credeti ca va deconta aceasta prabusire din Raiul banului public? Sigur, Crin Antonescu a avut grija sa-si ranforseze pozitiile cat a putut de mult. Este inconjurat la nivel central de o garda pretoriana solida, e greu ca valul de nemultumire sa ajunga la el. Dar nu imposibil pentru ca politica romaneasca e construita pe siruri succesive de tradari.

Nu ma indoiesc ca oameni care i-au pupat inelul nu ar avea foarte multe rezerve sa intoarca oricand foaia si sa schimbe stapanul cu unul mai promitator.

Deja liberalii primesc semnale insistente ca daca isi schimba seful au sanse sa isi reconstruiasca viitorul. Sebastian Lazaroiu le vatura pe sub nas, ca momeala, electoratul lui Traian Basescu daca vor merge pe mana lui Calin Popescu Tariceanu. Vasile Blaga descopera vocatia de dreapta si excelenta colaborare a PDL cu acelasi domn Tariceanu. (despre aceste reevaluari cu iz sufluros imi rezerv placerea unui comentariu separat).

Marea problema a d-lui Tariceanu este ca adeptii sai au cam fost evacuati din PNL si formeaza acum IRL. Deci va fi mai greu sa creeze o masa critica apta sa il rastoarne pe Crin Antonescu. Dar, repet, cu tradari totul e posibil.

Asa ca dl. Antonescu ma tem ca nu prea mai e in pozitia sa scoata limba la PSD. Social democratii pot supravietui si fara el, poate nu la fel e confortabil, dar in mod cert mai profitabil. Crin Antonescu insa, odata scos din ecuatia guvernamentala, va intra intr-un picaj cel mai probabil letal.

Eveniment Quarterly Report

Referat DNA: Baronul PSD Dumitru Buzatu făcea presiuni asupra subalternilor care se ocupau de derularea proiectelor finanţate din fonduri europene
Referat DNA: Baronul PSD Dumitru Buzatu făcea presiuni asupra subalternilor care se ocupau de derularea proiectelor finanţate din fonduri europene
Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, făcea presiuni asupra subalternilor săi care se ocupau de derularea unor proiecte finanţate din fonduri europene pentru ca unele sume...
Trecutul puțin știut al lui Dumitru Buzatu: a scris la un ziar celebru, în "grupul acela formidabil": "Un tânăr de treabă ajuns o otreapă"
Trecutul puțin știut al lui Dumitru Buzatu: a scris la un ziar celebru, în "grupul acela formidabil": "Un tânăr de treabă ajuns o otreapă"
Baronul PSD Dumitru Buzatu este amintit de foști colegi de facultate din Iași. În studenție, politicianul ajuns stăpânul "moșiei" Vaslui era apreciat și considerat un tânăr de viitor....
#Crin Antonescu prezidentiale, #majoritate PSD, #traseism PPDD , #presedinte PNL