Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Visul lui Antonescu prins in hatisul legii referendumului

Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 07:51
4345 citiri
Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Visul lui Antonescu prins in hatisul legii referendumului

Cativa reprezentanti ai USL, in special dinspre zona PSD, au depus la Camera Deputatilor un proiect pentru o noua lege a referendumului.

Printre initiatori se afla Valeriu Zgonea, presedintele Camerei, si Eugen Nicolicea, deputat UNPR. Proiectul a primit si binecuvantarea lui Victor Ponta, Executivul avizandu-l pozitiv.

Deja se stiu prevederile principale ale noii legi. Cvorumul necesar pentru validarea consultarii populare este de 30% dintre alegatorii inscrisi in liste, asta inseamna ca un referendum va fi validat daca participa la vot ceva mai putin de sapte milioane de alegatori. Mai exista si o a doua conditie de validare care spune ca 25% din cei inscrisi in listele de votanti trebuie sa aiba o optiune valida. Adica un numar exagerat de mare de voturi anulate poate compromite referendumul.

De ce a ajuns in Parlament un asemenea proiect? In principal, pentru ca fara o modificare a legii referendumului nu poate exista o modificare a Constitutiei Romaniei. In acest moment, nicio consultare populara nu poate fi validata daca nu se prezinta la urne 10 milioane de alegatori. Ceea ce e foarte mult.

Modificarea Constitutiei nu e un punct fierbinte pe agenda natiunii. Nu se intelege prea bine de ce vrea USL sa o modifice cu atata pasiune.

Noua lege a referendumului va trece rapid prin Parlament. Majoritatea USL va vota fara probleme. Probabil vor fi cateva discutii si propuneri de amendamente, dar nimic semnificativ.

Problema acestei legi consta in faptul ca instanta constitutionala suprema din Romania s-a pronuntat in privinta cvorumului in urma cu un an, in timpul crizei politice declansata de suspendarea presedintelui. In acest context, e dificil sa ne imaginam ca noua lege va schimba decizia judecatorilor care sustin o prezenta minima de 50% plus unu din numarul de electori aflati pe liste pentru a valida un referendum.

O alta problema cu care se confrunta USL pe drumul de rescriere a Constitutiei e si referendumul validat prin care alegatorii sustin un parlament unicameral cu 300 de alesi. E dificil de imaginat ca un text constitutional nou nu va tine seama de vointa cetatenilor. In fapt, netinand cont de rezultatul unui referendum validat, sunt anulate toate referendumurile viitoare. De ce mai avem nevoie de o lege noua daca nu respectam rezultatul votului popular?

Din acest motiv cred ca o noua Constitutie nu poate sa prinda viata in afara unei intelegeri la nivel national si cu reducerea numarului de parlamentari la 300. S-ar putea ca toata aventura cu rescrierea legii fundamentale sa moara la Curtea Constitutionala dupa respingerea acestui proiect.

Liderii PSD ii vor spune lui Crin Antonescu ca au facut tot ce le-a stat in putinta, au scris o lege a referendumului, dar a picat. Si odata cu ea se va spulbera si visul lui Crin Antonescu de a fi noul parinte al Constitutiei Romaniei.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#noua lege referendum, #USL modificare lege referendum, #modificare Constitutie , #presedinte PNL