Lectia de oportunism a lui Crin Antonescu (Opinii)

Duminica, 13 Ianuarie 2013, ora 12:20
7914 citiri
Lectia de oportunism a lui Crin Antonescu (Opinii)

Asadar PNL ar urma sa fie mutat in PPE. Surse din partid au confirmat ca decizia e ca si luata, dupa ce in toamna insusi Crin Antonescu anunta acest lucru intr-un interviu acordat ziarului spaniol El Mundo.

"Ne simtim foarte bine in grupul liberal, intotdeauna am avut suportul colegilor nostri, dar, pe de alta parte, privim cu interes catre PPE, pentru ca in ceea ce priveste programul politic este foarte asemanator cu al nostru", spunea atunci liderul PNL.

Adica Crin Antonescu se gandeste sa mute partidul in grupul celor pe care-i acuza in vara ca au furat votul romanilor, ca trateaza Romania ca pe o rezervatie, o colonie, iar pe romani ca pe niste sclavi, celor carora le recomanda sa-l ia pe Traian Basescu in tara lor si altele asemenea.

PNL vrea in aceeasi familie in care se afla si marele sau dusman PDL - "colonia de viermisori" dupa cum ii numea pe democrat-liberali in vara trecuta -, dar si UDMR a carei participare la guvernare a blocat-o in pofida angajamentului ferm pe aceasta tema, scris in octombrie.

Ma intreb ce sanse ar avea demersul lui Crin Antonescu in conditiile in care e suficient ca un singur membru al grupului sa se opuna pentru ca solicitarea de aderare sa fie respinsa. Partidele romanesti, ca partidele romanesti, de la ele orice inconsecventa e posibila, asa ca nici macar n-ar fi de asa mare mirare o suceala in schimbul unor avantaje semnificative.

Dar mi-e foarte greu sa cred ca, de exemplu, crestin-democratii germani condusi de Angela Merkel vor primi cu bratele deschise partidul despre care considera ca a comis in vara o tentativa de lovitura de stat in Romania si care a lansat acuzatii atat de grosolane la adresa cancelarului german.

Dar sa zicem ca membrii PPE vor fi cuprinsi de spiritul impacarii universale si isi vor da cu totii acordul pentru admiterea PNL in PPE. Nu inteleg ce ar putea sa o justifice.

In acest moment PNL este parte a ALDE, grupul liberalilor europeni, adica se afla in familia cea mai potrivita inclusiv cu numele pe care il poarta.

Liderul ALDE, Graham Watson, pe care Crin Antonescu l-a chemat in aparare in vara si care a incercat din greu sa indulceasca imaginea pe care si-a creat-o PNL in Europa, s-a aratat surprins de intentia pe care Crin Antonescu a anuntat-o: "Vreau sa va spun ca am fost extrem de surprins de cele spuse de domnul Antonescu, deoarece in Statutul PNL exista prevederea clara ca acest partid face parte din familia liberalilor europeni".

In plus, chiar si la Bruxelles, ALDE este in buna prietenie cu socialistii, la fel ca la Bucuresti. Ma intreb ce se va alege si de guvernarea USL, daca liberalii ar fi admisi in PPE, adversarii traditionali ai socialistilor. Se vor incaiera la Bruxelles si se vor pupa in Romania? Este aberant, dupa cum remarca inclusiv fostul premier Calin Popescu Tariceanu, dar si europalamentarul liberal Renate Weber.

Dar dincolo de oportunitate, sanse si potentiale consecinte, intentia lui Crin Antonescu de a sari de la ALDE la PPE spune totul despre moralitatea liderului liberal.

Domnia sa a vazut in vara de unde bate vantul politicii europene, unde este puterea, incearca acum sa-si spele imaginea externa, se pregateste pentru o candidatura la prezidentiale si atunci vrea sa fie in cea mai puternica tabara.

In plus, in cazul unui nou asalt asupra lui Traian Basescu, idee care il bantuie fara incetare, socoteste ca apartenenta la PPE l-a scuti de reactii externe defavorabile. Fals! Nu cred ca Angela Merkel ar tolera o lovitura de stat, chiar daca este comisa de un aliat al ei. Ba cred ca ar socoti-o si mai problematica.

E drept ca si PD a trecut peste noapte de la socialisti la populari, iar Traian Basescu a inceput mandatul ca presedinte de stanga si l-a continuat ca presedinte de dreapta. Dar niciun democrat si nici Traian Basescu nu au facut miscarea imediat ce isi demonizasera viitorii aliati. Este motivul pentru care a si fost primit in PPE fara mari probleme.

Dar dupa ce ai spalat pe jos cu toti liderii europeni populari, de la Merkel la Barroso, sa vrei sa intri in familia lor politica, sa ii iei de brat, mi se pare o chestiune care frizeaza insanitatea mintala.

Crin Antonescu pupa unde a scuipat fara sa tresara, dar si invers. Pentru ca isi abandoneaza fostii aliati din ALDE, dupa ce s-a folosit de sprijinul lor in momente dificile. Mantaua de ploaie nu mai e utila, poate fi schimbata cu alta mai frumoasa si mai mare. Acelasi om e gata sa excluda din partid cei mai vechi liberali, care au dus batalii grele de pe vremea cand minerii le cautau drogurile si dolarii prin sediu, doar pentru ca nu sunt de acord cu politica lui luminata, pentru delict de opinie.

Dar pana la urma marea problema nu este la Crin Antonescu. Marea problema este a liberalilor care se uita, pasivi si terifiati de comandantul suprem, cum acesta distruge caramida cu caramida identiatea PNL si il transforma intr-un mutant fara identitate.

De aceasta data se pare, insa, ca liderul liberal s-a apropiat de limita rabdarii celor pe care-i conduce. Reactia din partid l-a obligat sa faca un pas inapoi si sa anunte ca nimic nu a fost inca dezbatut in aceasta privinta.

Ma indoiesc ca Antonescu sa fi renuntat. Nicio evidenta nu l-a determinat vreodata la vreo renuntare. Cel mai probabil, amana anuntul pana dupa congresul care ar urma sa curete PNL de orice urma de rezistenta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#PNL PPE, #Antonescu PPE, #Antonescu Merkel PPE , #presedinte PNL
Comentarii