Liberalii in epoca Antonescu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Duminica, 23 Decembrie 2012, ora 14:54
8237 citiri
Liberalii in epoca Antonescu (Opinii)

Greu de imaginat ceva mai neliberal decat o excludere din Partidul National Liberal pe motiv de delict de opinie.

Si totusi este exact ceea ce i s-a intamplat Adrianei Saftoiu, data afara din PNL cu o motivatie de un bolsevism perfect: "Cel mai mult ne-a deranjat ca (Adriana Saftoiu - n.red.) merge la anumite televiziuni in numele PNL si exprima idei in contrast cu cele ale partidului", a explicat liderul PNL Prahova, Mircea Rosca.

Asta a ajuns PNL in epoca Antonescu. Din cel mai liber si mai aerisit partid din Romania, adesea indisciplinat chiar, a ajuns un fel de PCR in care ori respecti linia partidului, ori esti zburat fara ezitari. Nu e necesar sa faci ceva impotriva partidului, e suficient sa gandesti ceva ce nu-i convine lui Crin Antonescu, sa respiri in alt ritm decat liderul suprem.

Adriana Saftoiu era deja un membru neimportant al PNL. A cazut demult in dizgratia patronului PNL. Dar era sa li se intample acelasi lucru si unor liberali vechi si grei, precum Andrei Chiliman si Calin Popescu Tariceanu, amenintati si ei cu aceeasi masura extrema, tot pe motiv de delict de opinie. Indiferent de opinie, intr-un partid liberal, ea nu poate fi motiv de pedeapsa.

Spuneam ca e greu de imaginat ceva mai neliberal. Si, totusi, exista asa ceva. George Becali nu numai ca este membru al PNL, dar este si senator liberal, desi reprezinta esenta antiliberalismului. Este misogin, homofob si bigot, adica tot ceea ce un autentic liberal nu numai ca nu poate fi, ci si detesta de-a dreptul. Cu violenta sa specifica, si-a manifestat acest antiliberalism chiar impotriva unor membri ai PNL, impotriva unui fost premier si presedinte liberal, fara ca vreun membru din conducerea liberala sa se arate cat de cat deranjat.

George Becali anunta ca va deveni seful partidului, ca doar el a venit cu banii, ca va face ordine in PNL, probabil conform principiilor sale primitive si antiliberale, fara ca vreunul dintre cei ofuscati de analizele Adrianei Saftoiu, altfel foarte pertinente, elegant formulate si cu substanta autentic liberala, sa fi avut vreo tresarire de enervare.

Dimpotriva, lui Gigi Becali i-a fost satisfacuta pohta ce-a pohtit, adica un loc in Comisia Juridica pentru care nu are absolut, dar absolut nicio calificare. Daca a ajuns Becali sa audieze ministrul Justitiei din Romania, suntem in cea mai grotesca situatie imaginabila. Un grotesc care nu-l deranjeaza pe Crin Antonescu, spre deosebire de intrebarile in privinta lui Becali, care-l scot din minti.

Liberalii nu au nicio problema sa fie condusi, de facto, de securistul Felix, nu au nicio apasare sa trimita in Guvern un penal judecat pentru inselarea unei societati de stat, nu fac bube pe piele fiind colegi cu Becali, dar au o forma grava de alergie la opiniile contrare intereselor si liniei oficiale a partidului.

In fond, nu este nimic incoerent in aceasta insiruire. Daca liberalii mai erau liberali cu adevarat si nu ar fi fost transformati in niste mutanti sub cizma securistilor, psihopatilor si talharilor, probabil ca ar fi pastrat liberatatea de opinie drept valoare suprema.

Cat despre Adriana Saftoiu, excluderea nu face decat sa puna capat oficial unei aventuri demult incheiate. Ce-a avut si ce-a pierdut? Dar poate ca oficializarea deznodamantului previzibil ar fi un bun moment sa mediteze la pretul tradarii, aceea comisa cu ani in urma, pe vremea cand inca mai era Pufulete.

Citeste si:
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Un pod a fost inaugurat cu mare fast, la ambele capete, în județul Buzău. Este vorba despre podul care leagă municipiul Buzău de localitatea Vadu Pașii, iar la un capăt, panglica a fost...
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, 23 octombrie, după discuţiile de la Palatul Victoria, că politica formaţiunii s-a axat, în ultimele trei decenii, pe reprezentarea...
Sursa: Ziare.com