Paritatea otravita a Opozitiei (Opinii)

Miercuri, 19 Ianuarie 2011, ora 00:20
6260 citiri
Paritatea otravita a Opozitiei (Opinii)

Daca Crin Antonescu va obtine, asa cum le-ar fi promis colgilor sai, paritate cu PSD pe listele electorale la viitoarele alegeri, in cadrul viitoarei aliante, reusita va fi, cu siguranta una impresionanta si ii va consolida pozitia de lider de neinlocuit.

O victorie a la Pirus insa, lucru de care pare a fi convinsa doar garda liberala veche, calita in razboiul cu Traian Basescu si care a cerut congres extraordinar pentru a decide in privinta politicii de aliante a partidului.

Insa in fata variantei extrem de apetisante avansate de Crin Antonescu, la care in mod normal, cu cele 22 de procente ale lor, liberalii nici nu puteau spera, liderii PNL au tacut chitic si i-au izolat pe Ludovic Orban si pe Varujan Vosganian, cu principiile lor cu tot.

Cum Calin Popescu Tariceanu este deja izolat, desi niciodata liberalii nu au dus-o mai bine decat sub conducerea lui, planurile cu Crin Antonescu par a nu mai avea niciun obstacol intern.

Este inca o dovada ca orice om si orice partid isi are pretul sau. Dar nota de plata va veni mai tarziu, cand PNL are toate sansele sa resimta ce inteleg baronii PSD prin paritate, atunci cand vine vorba e puterea reala si de resurse.

Si cand PNL va descoperi cat din electoratul liberal ii va intoarce spatele, caci orice victorie obtinuta de mana cu Dan Voiculescu si in tandem cu Ion Iliescu nu poate fi decat una otravita. Dar ce mai conteaza toate acesta cand Crin Antonescu se vrea presedinte cu orice pret, iar liberalii vor o halca cat mai mare de putere, chiar nemeritata, tot cu orice pret.

Dar marele perdant al acestei afaceri nici nu este Crin Antonescu, ci Victor Ponta. In logica politica, ceea ce li se intampla acum social democratilor este paradoxal.

La vreme de criza, cu un guvern incompetent si incoerent declarat de dreapta, in loc sa colecteze masiv voturile celor care vor protectie, locuri de munca garantate si belirea de cat mai multe piei a celor care muncesc mai mult, adica a celor care tanjesc dupa populismele de stanga pe care PSD le emite pe banda rulanta, social democratii au acumulat doar cateva procente in plus si balteste intr-o zona de unde nu-si poate permite o guvernare pe cont propriu, dupa modelul anilor 2000-2004, asa cum isi doreste.

In aceste conditii, pentru a fi siguri ca nu vor ramane din nou cu buza umflata, baronii PSD par a fi dispusi sa lase o halca mai mare liberalor, pe hartie, caci in fapt niciunul nu se gandeste sa dea ceva in feuda sa, dupa cum a si spus-o, aproape cu subiect si predicat, Marian Oprisan.

Impresia de ansamblu este aceea a unui partid pe cale sa capituleze desi ar fi trebuit sa fie pe culmile puterii, care a pierdut pozitia de locomotiva a Opozitiei si este gata de orice concesii pentru a prinde totusi o bucata de putere. Iar responsabilitatea o poarta, cu siguranta, Victor Ponta.

PSD plateste pretul de a avea in funte un lider mult prea necopt, mult prea orgolios, mai preocupat sa-si duca razboiul personal cu Mircea Geoana, decat sa gandeasca o strategie clara pentru partid.

Iar faptul ca in spatele lui se itesc chipurile lui Adrian Nastase si Ion Iliescu, care ii mai trag cate una peste ceafa cand gafeaza major, nu este de natura sa-l ajute, ci, dimpotriva, sa demonstreze o data in plus ca PSD nu a suferit nici cea mai mica reforma.

Deocamdata greii PSD nu au chef de rafuieli interne. Ii preocupa Puterea, dar, in conditiile paritatii, o vor obtine cu mult mai putini decat o vor. Si atunci Victor Ponta ar putea avea o soarta chiar mai rea decat i-a gandit el lui Mircea Geoana.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...
Comentarii
Andradda
rank 5
oglinda
rank 5
S-a lansat cuvantul de cod "ANTONESCU", la nozomi pe blog, unde se aduna toata pegra securisto-pedelista