Editorial: Pentru cine modificati Constitutia, domnule Antonescu?

Autor: Cristian Mihai Chis
Luni, 11 Martie 2013, ora 08:00
36779 citiri
Editorial: Pentru cine modificati Constitutia, domnule Antonescu?

Deoarece nu se stie cine va fi presedinte, Constitutia nu va fi modificata pentru un singur om. Corect, domnule Crin Antonescu, ar fi riscant.

Dar unde sunt romanii in ecuatia acestui eveniment menit sa corecteze sincopele din functionarea institutiilor democratice? Seful Comisiei speciale pentru revizuirea Legii fundamentale a afirmat ca presa, garantia faptului ca intentiile alesilor poporului converg spre consolidarea democratiei, nu a raporturilor de forte de grup, cum ar putea banui (justificat) cetatenii, nu are acces la lucrari.

Motivul este de un ridicol maiestuos: membrii comisiei ar fi distrasi de la menirea lor si ar putea fi tentati sa se auda vorbind, sa-si faca campanie electorala.

Pe romaneste: nu ar fi liniste. Linistea invocata de Ion Iliescu timp de zece ani la adapostul carora capitalul a devenit de cumetrie, intreprinderile profitabile au ajuns in maini straine pe nimic si proprietatile au fost restituite dupa reguli care face acum Romania buna de plata, de ordinul a miliarde de euro? Bingo!

Presedintele PNL ar putea raspunde ca problema este pusa gresit, deoarece romanii se afla in Parlament prin delegare de suveranitate. Asa-i democratia, alta cale nu-i! Corect, insa sa vedem care a fost rezultatul acestei imputerniciri in alb.

De pilda, Petrom a fost privatizata pentru a ingrasa buzunarele noului proprietar, care plateste o redeventa ridicola. Tot prin Parlament a trecut si OUG emisa in 2003 de Guvernul Nastase pentru a incredinta direct lucrarile la autostrada "Transilvania" firmei Bechtel, un jaf geostrategic, cum a titrat zilele trecute "Gandul", in urma caruia pentru 52 de kilometri de drum au fost platiti 1,6 miliarde de euro.

Din aceeasi sursa: salariile dascalilor au fost majorate electoral cu 50 la suta, aplicarea legii a fost amanata, insa niste sute de persoane au apucat sa dea in judecata statul si sa castige, rezultatul fiind un efort bugetar nesustenabil.

Astfel ca a invoca necesitatea unei linisti constructive ar putea fi sublima daca n-ar exista premisa unor potlogarii.

Dimpotriva, domnul Antonescu ar fi trebuit sa insiste ca lucrarile comisiei sa fie televizate, sa fie transmise in direct, integral, de canalul public. Tocmai aceasta presiune care ar sta asupra politicienilor i-ar determina sa se teama ca ar putea fi sanctionati.

Dar presedintele PNL nu gandeste astfel. De la inaltimea unei candidaturi in care eu cred tot mai putin, Crin Antonescu se simte deja vesnic. Prin urmare, daca parlamentarii nu participa la sedintele de redactie, caci si asa a argumentat, sa faca bine jurnalistii sa stea in bancile lor. De ce, domnule presedinte, simtiti cumva ca v-ar putea periclita nemurirea?

Citeste si:
UPDATE Filmul agresării consilierei USR din Mogoșoaia de către ”colegi” de la PNL și PMP. "Vă las în căruț cu rotile" VIDEO
UPDATE Filmul agresării consilierei USR din Mogoșoaia de către ”colegi” de la PNL și PMP. "Vă las în căruț cu rotile" VIDEO
Un consilier local ales pe listele USR în localitatea Mogoșoaia, ar fi fost agresat de doi colegi de consiliu local, membri PMP și PNL, în cadrul unei ședințe de comisie ce a avut loc...
Mesajul ministrului român de Externe pentru rușii care vor să vină la Deveselu. Care este situația diplomaților români din Ucraina
Mesajul ministrului român de Externe pentru rușii care vor să vină la Deveselu. Care este situația diplomaților români din Ucraina
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat joi, 27 ianuarie, că scutul de la Deveselu nu este o amenințare pentru Rusia, lucru de care se pot convinge oficialii de la Moscova făcând o...
Comentarii