Opinii: Planurile marete ale lui Crin Antonescu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 29 Decembrie 2010, ora 09:18
6897 citiri
Opinii: Planurile marete ale lui Crin Antonescu

Crin Antonescu reinventeaza politica intr-un fel care nu numai ca risca sa tulbure grav somnul Bratienilor, dar ar trebui sa provoace fibrilatii liberalilor autentici.

Caci liderul PNL a gasit solutia pentru criza politica prin care trece Romania: "Trebuie foarte repede sa punem la o parte diferentele dintre noi.(n.r. dintre PSD si PNL). Este limpede ce ne uneste - sa constituim o forta politica majora, care sa aiba drept obiectiv inlaturarea puterii. Sugerez o comasare (sic!) a PSD si PNL, pentru ca batalia sa nu se mai dea intre stanga si dreapta, ci intre lipsa de solutii si incercarea de a scoate tara din impas".

Ori Crin Antonescu si-a pierdut total proprietatea termenilor, ori, sa ma ierte, este pe cale sa-si piarda mintile. Domnia sa nu vorbeste despre o alianta, cu acte sau nu, intre PSD si PNL, ci despre o comasare. In politica, comasare insemana unificare. Adica dl. Antonescu doreste unificarea PNL cu PSD?

Daca-i asa, ma intreb cu cati dintre colegii sai de partid s-o fi consultat inainte de a scoate acest porumbel din gura. Si acest viitor partid comasat sa fie oare unul liberal sau unul social democrat? Sau poate unul social liberal, de inspiratie Grivco?

Ar fi un partid de dreapta sau de stanga? Se pare ca nici nu mai conteaza pentru presedintele liberal, care socoteste neimportanta lupta intre stanga si dreapta. Adica sa anulam insasi esenta politicii, confruntarea intre doctrine, si sa pornim cu totii intr-o unica ofensiva obsesiva anti Basescu. Macar de-ar fi o idee noua, insa dl. Antonescu pare sa-si fi pierdut si memoria, caci exact o astfel de cruciada a avut loc la recentele prezidentiale si, mai devreme, la suspendarea presedintelui, iar efectele au fost dezastruoase pentru initiatori.

Este adevarat ca importanta este batalia solutiilor, insa solutiile acestea trebuie sa aiba la baza doctrine, orientari politice clare, o viziune certa, de stanga sau de dreapta, caci toti vor sa scoata tara din impas, diferenta consta in setul de principii folosite. Caci improvizatiile varzo-capriste incercate de guvernul minoritar Tariceanu sub santaj PSD si cele ale primului guvern Boc s-au dovedit falimentare. Acolo unde guvernarea nu are la baza principii, dezastrul e garantat.

Dar probabil ca dl. Antonescu o fi identificat in propriul program suficiente elemente de stanga sau in programul PSD suficienta viziune de dreapta pentru a crea punti solide intre PSD si PNL. Da, e limpede ce uneste acum cele doua partide. Inamicul comun. El este insa temporar. Cand acesta va disparea ce va ramane? Va ramane cota unica sau impozitul progresiv? Va ramane statul social maximal sau statul liberal minimal?

Pana una alta, PSD si PNL nu au reusit sa se intelega nici macar in privinta unor chestiuni punctuale, de exemplu un nume comun de premier sau participarea sau nu la consultarile de la Cotroceni. Cum sa fie atunci in stare sa puna la cale o constructie atat de complexa.

Dincolo de aberatia conceptuala, ea ar fi subminata chiar de rivalitatea dintre cei doi lideri. Cine sa fie comandantul viitoare contructii, fie ea o comasare sau o alianta? Victor Ponta au Crin Antonescu? Ma indoiesc ca vreunul dintre ei va adminte pozitia secunda, unul pentru ca este obsesiv si mult prea narcisist, celalalt pentru ca e prea imatur si orgolios.

Dincolo de ineptia in sine a planului lui Crin Antonescu, el ne arata din nou cat de subtire este personajul politic ajuns in fruntea liberalilor, cat de putina substanta si inteligenta politica se ascunde in spatele unei retorici adesea inspirate. Daca asta e tot ce poate da mai bun Opozitia, ma tem ca n-avem salvare.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...