La ora asta, PNL e Crin. Si Crin e PNL. Antonescu a adus sub papucul sau tot ce inseamna decizie politica in cel mai vechi partid din Romania. Si a facut-o cinic, fara scrupule si chiar fara pic de consideratie pentru unii oameni. Toti cei care i s-au opus sau ar fi putut sa i se opuna au fost indepartati si marginalizati.
Chiar umiliti. Posturile importante au fost ocupate de oamenii lui fideli, iar partidul a facut doar asa cum a decis el. Ca niciodata in istoria sa postdecembrista, PNL nu mai inseamna o suma de voci. O singura voce conteaza. Cea a lui Crin Antonescu. Obligat-fortat, toti trebuie sa cante aria lui.
Antonescu, cel mai improbabil dictator de partid din PNL, a reusit sa-i uimeasca pe toti. Sa-si depaseasca propria conditie de chiulangiu comod si detasat. Nu muncind mai mult, ci devenind un chiulangiu comod cu comportament stalinist. Nu atat faptul ca a eliminat orice urma de democratie interna adevarata in PNL e deranjant. Mai curand, e deranjant faptul ca cel cotat cu cele mai mari sanse de a deveni presedintele Romaniei a facut-o tarand prin noroi oameni decenti, precum Adriana Saftoiu. Sau calcand in picioare principii politice si mai ales umane. Cele pe care le proclama, vag, in asa-zisa "Revolutie a bunului simt". Care la Crin Antonescu e doar un slogan. Fara mari legaturi cu realitatea.
Cum a pus Crin botnita PNL
Mai intai, a fost Congresul. La care Crin Antonescu a impus o metoda de alegere cu acelasi grad de democratie cu cel aratat de FDSN-ul lui Ion Iliescu. Adica aproape de zero. Cu o lista care nu dadea sansa unor alegeri reale. Si cu impunerea unor principii prin care presedintelui Crin Antonescu i se dadea puterea sa taie si sa spanzure in partid.
Si, asa cum s-a dovedit ulterior, a fost ocazia pentru Antonescu sa poata scapa de toti cei care ieseau din cuvantul sau. Chiar si de cei care i-au fost aliati si l-au ajutat sa puna mana pe putere. Mai intai, formula alegerii pe liste l-a lasat pe dinafara pe fostul prim-vicepresedinte, Ludovic Orban, cel pe care il considera principalul rival la putere. Chiar partas la puterea in partid, pe care Antonescu nu vrea sa o imparta cu absolut nimeni.
Un alt rival, fostul premier Calin Popescu Tariceanu, a fost umilit dandu-i-se posibilitatea sa participe la sedintele Biroului Permanent fara sa poata vota. Chiar si cei care au fost in barca lui Crin initial, precum Varujan Vosganian, au fost marginalizati de prima data cand au inceput sa vocifereze. Vociferari de altfel democratice, pe anumite decizii. Dar care noului jupan din PNL nu ii mai convin. Cum nu ii mai convine nici cea mai marunta critica, indiferent din ce parte ar veni. Iar modul marunt din punct de vedere uman in care reactioneaza la critici e orice, numai bun simt nu. Sa-i spui unei femei ca Adriana Saftoiu ca e "de mana a doua" nu e doar vadimizant. E dezamagitor si lipsit de omenie. Iar exemplele nu se opresc la fosta consiliera prezidentiala.
Cartind, chiar timid, Vosganian a fost dat la o parte. Din jurul lui Crin si din functia de coordonator al comisiilor din partid. In locul sau, a fost retrogradat acolo chiar secretarul general al partidului, Radu Stroe.
In schimb, operatiunea de crinizare a partidului a continuat. In cele mai importante functii au fost numiti doar oamenii sai. Necunoscutul Eduard Hellvig, seful sau de cabinet, a fost cocotat brusc secretar general. Fara alegere, ca la alte partide, ci prin decizia lui Antonescu. Mihai Voicu, prietenul sau, a preluat atributiile de prim-vicepresedinte. Desi nimeni nu l-a ales ca loctiitor al lui Crin. Consilierul sau, Dragos Mihalache, a devenit seful Departamentului de analiza al partidului. Prietenul sau Rares Manescu a devenit trezorier al partidului. Daca Partidul Comunist a fost "partid-stat in Romania", PNL e acum "statul lui Crin". Si nimic altceva. Alianta cu PC devine acceptabila, USL-ul devine acceptabil, orice devine acceptabil.
Privind gingas de sub bocanc
PNL e acum sub bocanc. Si nimeni nu indrazneste cu adevarat sa scoata capul. Crin nu permite capete itite. Nu permite vorbe. E stapanul PNL si ii place mult. Nu conteaza pe cine calca, nu conteaza cum o face. Conteaza ca PNL nu mai misca fara voia sa. Ori altfel de cum vrea el.
Il va ajuta asta in alegeri? Tot ce e posibil. Calculul lui Crin se bazeaza pe faptul ca un partid ascultator castiga alegeri. A se vedea PD-ul lui Basescu. Asa ca, pana la alegeri, PNL trebuie sa stea sub bocanc. Abia apoi pot incepe certurile. Totul depinde de rezultatul alegerilor.
Nu Crin SRL a distrus,demolat și falimentat... Vezi tot