Sansa lui Crin: opozitia (Opinii)

Vineri, 08 Martie 2013, ora 18:35
7633 citiri
Sansa lui Crin: opozitia (Opinii)
Foto: Arhiva

La cata dorinta si incrancenare (basca bani) investesc partidele ca sa castige alegerile, si nu pentru a ramane in istorie ca tamaduitori ai poporului lor, ci ca sa-si umple buzunarele si sa-si satisfaca vointa de putere, renuntarea de buna voie la furculita ar fi o demonstratie a unor capacitati mintale reduse.

Uneori, insa, daca ai viziune si te temi suficient de tare ca destinul politic s-ar putea sfarsi cu o umilinta crancena, solutiile extreme, sacrificiul de etapa poate fi o salvare.

Recentele mutari din sanul partidelor care compun USL, aluziile din ce in ce mai putin voalate care arata adevaratele sentimente dintre Crin Antonescu si Victor Ponta ma fac sa cred ca pentru presedintele PNL, candidatura la prezidentiale nu mai are soliditatea betonului. Si ca are nevoie de un gest de zece ori mai puternic decat aducerea lui Klaus Werner Iohannis si transferul lui Mihai Stanisoara in PNL: trecerea PNL in opozitie.

De ce sa renunte la putere aproape 300.000 de membri de partid, dintre care vreo 3.000 instalati in poienite cu salarizare maxima, vorba lui Toma Caragiu, pentru a avea Crin Antonescu certitudinea candidaturii? Cum sa gestioneze liberalii separarea de PSD, cand socialistii au o galerie ceva mai consistenta de prezidentiabili, incepanad cu premierul si terminand cu Sorin Oprescu, fapt care ar imputina sansele lui Crin Antonescu?

Pentru ca si daca ar candida Barack Obama, pasivul guvernarii de la Bucuresti, speculat bine de o forta politica inteligenta, care nu face greseli, va fi cumplit de greu de surmontat.

Victor Ponta a avut grija sa tunda de la ministerele liberalilor suficiente pusculite cu bani, insa asta este o arma cu doua taisuri, pentru ca in conditii de seceta bugetara, alocarile vor trebui chivernisite cu sacrificarea unor sentimente. Exact cum a facut PDL. Dar manevra premierului ar putea fi utilizata de ministrii liberali, caci victimizarea ramane unul dintre cele mai puternice vehicule electorale.

Desigur ca fara masinaria organizatorica a PSD, lui Crin Antonescu ii va fi mult mai greu sa castige teritoriul, mai ales pe cel pauper. Dar in acesti doi ani de mariaj trebuie sa fi invatat ceva si liberalii: cine se scoala de dimineata ajunge departe.

In plus, detine cea mai buna retorica la rupere, are cea mai lunga limba, deci a gasi zilnic un subiect cu care sa atace Guvernul Ponta nu ar reprezenta o misiune imposibila.

Dimpotriva. Si ocupat cu administrarea tarii, premierului ii va fi mult mai greu sa tina pasul cu un tip aflat in opozitie, fara nicio constrangere, fara niciun program decat sa deschida gura si sa-l bolunzeasca de cap.

Singurul impediment: sa-si convinga partidul, grupurile de baroni si falangele sugatoare de contracte publice (caci oastea PDL a fost inlocuita cu succes) ca obiectivul cel mai important al PNL este ambitia lui Crin Antonescu.

Citește și:
Sorin Cîmpeanu invocă ”o presiune nedreaptă și ilogică”. Fostul ministru se declară îngrijorat de reforma Educației
Sorin Cîmpeanu invocă ”o presiune nedreaptă și ilogică”. Fostul ministru se declară îngrijorat de reforma Educației
Sorin Cîmpeanu a făcut vineri, 30 septembrie, precizări în legătură cu decizia sa de a demisiona din funcția de ministru al Educației. Cîmpeanu susține că prin decizia sa a vrut...
Mesajul liderilor politici din România pentru Vladimir Putin după ”anexarea ilegală” a teritoriilor din Ucraina UPDATE
Mesajul liderilor politici din România pentru Vladimir Putin după ”anexarea ilegală” a teritoriilor din Ucraina UPDATE
Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă și MAE au transmis vineri, 30 septembrie, că România nu va recunoaște referendumurile de anexare organizate de Rusia în cele patru...