Scarba de Crin Antonescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Duminica, 21 August 2011, ora 11:02
8819 citiri
Scarba de Crin Antonescu (Opinii)

Mircea Dinescu ii spunea acum cateva zile lui Crin Antonescu ca ii este scarba de el. Replica poetului vedeta venea in urma declaratiilor liderului liberal ca l-ar exlude, daca ar putea, pe Dinu Patriciu din PNL. Si cum Mircea Dinescu activeaza mai nou si in ograda trustului lui Conu Dinu, scriind la catavenci, scarba care l-a cuprins fata de Crin Antonescu s-a accentuat pana acolo incat sa-i dea si glas.

"Mi-e si scarba de Antonescu. M-am plictisit de subiectul asta. Crin asta traieste intr-o eroare. El crede ca totul i se trage de la Patriciu si nu este deloc adevarat. I se trage de la alianta asta cu Ponta si cu Voiculescu, in primul rand" - a declarat Mircea Dinescu pentru Evenimentul Zilei.

In momentul in care Crin Antonescu s-a pupat efectiv cu Dan Voiculescu, lui Mircea Dinescu nu i s-au intors matele pe dos de lehamite. Ori poate s-o fi produs, dar nu a facut publica deceptia sa organica. Acum, cand Antonescu l-a pus la zid pe Dinu Patriciu, scarba de Crin a devenit oficiala.

E greu sa-i judeci pe oamenii astia. Mircea Dinescu a fost prieten cu Traian Basescu, amici chiar buni, l-a sustinut frenetic in campania din 2004, iar cand relatia s-a rupt a trecut cu oastea in tabara lui Mircea Geoana. Nu i-a fost nicicum sa se afiseze in spatele sau la dezbaterile televizate.

Mircea Dinescu are farmec, indiferent de subiectul despre care vorbeste. Ca si Andrei Plesu, talentul de a manui cuvintele si, uneori, ideile face sa paleasca subiectul in sine pe care il sustine. Pasiunea sincera si exaltarea discursului te fac, de asemenea, de cele mai multe ori, sa treci peste orice diferenta de opinii si sa zambesti cand il asculti sau il citesti.

Peste toate, faptul ca totusi scarba i s-a activat brusc, hodoronc tronc, desi nu chiar pe nepusa masa (stiute fiind inclinatii poetului spre domeniul culinar), te pune pe ganduri. Inainte de a declara ca i-e scarba de Crin Antonescu, poetul Mircea Dinescu scrisese in Catavencii un text al carui titlu e suficient de sugestiv - "Un crin vestejit pe catafalcul aliantei moarte".

Destinul lui Crin Antonescu imi pare si mie destul de clar. Daca USL esueaza in 2012, liderul liberal va fi pierdut pentru politica mare. Mai mult decat Ponta, sau poate in aceeasi masura, Crin Antonescu poate sa isi ia adio de la prezidentialele din 2014. Rechinii si sacalii din PNL nu il vor mai lasa sa supravietuiasca inca doi ani de zile, cu atat mai mult cu cat vor vegeta in Opozitie.

Din nefericire, oarecum, la fel de limpede imi este si destinul de comentator al lui Mircea Dinescu. Astazi prieten cu Traian Basescu, maine sustinator al lui Geoana, dusman de moarte al presedintelui si prieten bun cu Sorin Ovidiu Vintu, poimaine iarasi amic cu reevaluatul Dinu Patriciu si, coincidenta, in acelasi timp, acid peste masura cu Antonescu. Nici macar nu imi pasa de vreo evaluare morala a baletului ideologic dansat cu atata pasiune intre personajele istoriei noastre vremelnice de catre poet.

Ma mir totusi ca unii mai gasesc resurse de naivitate si forta pentru a se uita in gura lor. Ca si cum ar refuza mereu sa invete ca intre toti acesti luceferi ai politicii si poeti ai ecranului nu exista decat razboaie pe termen scurt, niciodata de substanta, niciodata bazate pe o credinta adanc inradacinata. Totul se reevalueaza, toti sunt astazi frati, maine dusmani, poimaine iarasi cumetri.

Si tot asa, si mie mi-e scarba de faptul ca se gasesc mereu o larga oaste de creduli infantili care-i privesc cu gura cascata si asteapta sa fie luminati de acesti scamatori ai cotidianului. Ei nu au nici prieteni si nici dusmani, ci doar interese si nevoi. Cand ele coincid, se pupa; cand nu, le este scarba de ce facura.

Citeste si:
Care sunt riscurile ca desfașurarea congresului PNL să aibă loc în scenariul roșu COVID-19. „Bucureștiul are rată de dublare la aproximativ 10 zile”
Care sunt riscurile ca desfașurarea congresului PNL să aibă loc în scenariul roșu COVID-19. „Bucureștiul are rată de dublare la aproximativ 10 zile”
Mai sunt doar câteva zile până la congresul PNL, de sâmbătă 25 septembrie, când va fi ales liderul partidului aflat la guvernare dintre Florin Cîțu, premierul României și Ludovic Orban,...
Orban: "Premier va fi cel care va fi ales preşedinte al PNL. În cazul domnului Cîţu, dacă va fi ales preşedinte al PNL, îmi pun serioase semne de întrebare dacă mai poate să fie premier"
Orban: "Premier va fi cel care va fi ales preşedinte al PNL. În cazul domnului Cîţu, dacă va fi ales preşedinte al PNL, îmi pun serioase semne de întrebare dacă mai poate să fie premier"
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni seară, 20 septembrie, că, după 25 septembrie, premier va fi cel care fi ales lider al partidului, el susţinând că va avea o relaţie...
Sursa: Ziare.com