Si totusi mai exista liberali in PNL (Opinii)

Duminica, 25 Noiembrie 2012, ora 19:12
5491 citiri
Si totusi mai exista liberali in PNL (Opinii)

Intr-una din percutantele sale opinii scrise, Mircea Cartarescu isi exprima, asa cum numai el stie, naduful ca si liberalii ne-au parasit lasand corabia treburilor publice in tara numita Romania sa rataceasca intr-o nesfarsata si periculoasa deriva.

Desigur, vor sari in sus politicienii si bagatorii de seama tutelati de un cunoscut patron media, "dupa cum se stie", Cartarescu este o persoana aliniata sub stindardul odios al inamicului public nr.1, domiciliat la Cotroceni si, in consecinta, sustinerile lui sunt eronate si diversioniste. Cum ar zice stralucitii inaintasi ai celor de mai sus: "Cine nu e cu noi, nu poate fi decat impotriva noastra!"

In fapt, Mircea Cartarescu nu face decat sa-si aroge luxul (in Romania) de a gandi si a se exprima nuantat si de a formula mai suplu si inteligibil ceea ce simt multi alti compatrioti. O tristete si o deceptie indicibile ca Partidul National Liberal, ultimul partid chemat sa pastreze si sa perpetueze o anumita traditie democratica si o anumita noblete a ideii de politica, aluneca sub actuala conducere undeva foarte jos pe scara valorilor morale si patriotice de care ar trebui sa fie animat in virtutea numelui si mostenirii sale.

Fiindca celalalt partid care se intituleaza liberal, nu este decat intr-o etapa a autodefinirii si a omologarii. El nu poseda blazonul pe care ti-l da o istorie de peste o suta de ani de existenta, nu are in arborele sau genealogic numele ilustre care au facut gloria acestui partid fauritor de tara.

Dupa cum este la fel de adevarat o distinsa mostenire istorica nu poate cautiona orice fapte si atitudini. Si erorile PNL renascut dupa 1989 au fost destule si comise destul de timpuriu. Imi amintesc de deceptia imensa cauzata de gestul, sa zicem, doar pripit al lui Radu Campeanu de a se asocia la guvernare cu ciracii lui Ion Iliescu. Am simtit acest fapt ca o tradare a amintirii martirilor disparuti in inchisorile comuniste, o abandonare a ideii de puritate morala pe care trebuiau s-o intruchipeze cei care voiau sa faca sa renasca Romania de odinioara.

Cu toate compromisurile, cu toate manifestarile unui "real-politik" cam excesiv, niciodata pana acum PNL n-a ajuns sa fie un partid declarat antieuropean, n-a ajuns sa se alieze cu un grupuscul cu ascendente in securitatea de trista memorie, niciodata n-a fost intr-o structura atat de organic sudata cu un partid de stanga, si el legat prin filiatii si optiuni de vechiul regim.

PNL a devenit o anexa a stangii. Cum sa nu fie trist Mircea Cartarescu si altii care-i impartasesc optiunile?

Si totusi pare ca se intampla ceva. Acel ceva este anuntat de unele voci mai demne si mai independente din acelasi PNL, in care toti pareau sa incremeneasca la ucazurile sefului. Se pare ca mai exista adevarati liberali in PNL. Poate, mai multi decat ne-am fi inchipuit. Deocamdata i-am vazut si auzit pe Calin Popescu Tariceanu, Ludovic Orban, Neagu Djuvara, Andrei Chiliman, Adriana Saftoiu, s.a. Ei au demonstrat ca au curajul opiniilor lor. Ca nu bat din calcaie la orice fel de ordine, ca au teluri mai importante decat cel de a parveni pe cale ierarhica intr-un partid ratacit.

Nu mi se pare a fi niciunul dintre ei vreun Basist. Ba chiar au fost de-a lungul timpului angajati in tot felul de conflicte cu acesta. Unele extrem de dure. Daca ei considera ca partidul nu este pe drumul cel bun, atunci merita macar sa meditam putin la justetea sau injustetea punctelor lor de vedere. Nicidecum sa dam cu anatema si cu amenintari de executie.

Daca PNL vrea sa reintre pe fagasul cursului sau istoric firesc, ar trebui poate sa inceapa prin a ingadui, incuraja si fructifica pluralismul de opinii si idei. Un partid liberal nu poate fi o cazarma.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...
Comentarii
3195
rank 5
Nenea Fodor si-a asigurat ura RAIOSILOR LIBERALI
nolticus
rank 5