Opinii: Testul lui Crin Antonescu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 29 Octombrie 2010, ora 12:14
8576 citiri
Opinii: Testul lui Crin Antonescu

Experienta motiunii de cenzura ar fi trebuit sa functioneze ca un dus rece pentru PNL si in special pentru presedintele partidului. Si nu este vorba neaparat despre esecul acestui demers, esec din care liberalii s-au extras onorabil, ci despre principalele lui cauze si, mai ales, despre felul in care PNL si Crin Antonescu au fost tratati de conducerea PSD din momentul lansarii ideii de a initia motiunea.

Practic, PSD si-a asumat din start rolul de vioara intai, a condus intreg jocul dupa bunul plac, nelansand PNL nici macar impresia ca ar avea un strop de putere de decizie.

Sa recapitulam. PNL ar fi vrut sa depuna motiunea imediat dupa inceperea sesiunii de toamna a legislativului. PSD a decis insa ca depunerea sa se faca abia dupa congresul sau si, desigur, in lumina programului de un populism gretos al social democratilor. Program care contravine, de altfel, flagrant tuturor principiilor liberale, incepand cu cota progresiva de impozitare.

PNL ar fi vrut ca motiunea sa fie insotita, dupa model german, de un program alternativ de guvernare, minimal, pentru 6 luni pana la alegerile anticipate si de numele premierului independent al acestui guvern. Pe buna dreptate spune Crin Antonescu ca o astfel de abordare foarte serioasa ar fi provocat mai multa bataie de cap actualului cabinet si ar fi avut sanse mai mari sa atraga dintre nemultumitii PD-L, care ar fi stiut totusi pe picior ar urma sa danseze si cam care ar fi raportul de forte in viitoarea combinatie de guvernare.

PSD nici n-a vrut sa auda de asa ceva. Victor Ponta a batjocorit propunerile liberale, iar Ion Iliescu l-a apostrofat pe Crin Antonescu in termeni foarte duri. In ziua motiunii, dl. Antonescu a avut neplacuta surpriza sa constate ca Victor Ponta a incercat sa confiste politic protestul (pasamite) sindical, din fruntea careia a si lansat tot felul de declaratii iresponsabile, miscare de care liderul PNL s-a disociat destul de jenat, punand-o pe seama tineretii liderului PSD.

Dar daca trage linie si socoteste, la ce se poate astepta PNL intr-o viitoare colaborare cu PSD, cat timp in privinta unui demers inca departe de borcanul puterii, precum motiunea de cenzura, a fost tratat ca ruda saraca, buna de munca, dar ignorata la masa deciziilor? As zice ca la nimic bun. PSD, cu Ion Iliescu la butoane, isi va accentua galopant stangismul prin tot felul de initiative pe care PNL nu le poate sustine decat daca este sinucigas si isi va radicaliza discursul, pentru ca social democratii vizeaza in mod evident o viitoare guvernare pe cont propriu sau macar una in care sa fie forta covarsitor dominanta si in care PNL sa fie cel mult un accesoriu dispensabil.

O astfel de dominatie este un obiectiv la care PNL nu poate spera, chiar daca acum se bucura de 24% in sondaje, caci n-a fost si nu este un partid de mase si depinde exclusiv de locomotiva. Dar ar trebui sa tinda spre o pozitie cat mai puternica in cadrul unei viitoare coalitii cu un program cat mai apropiat de principiile sale. Iar asa ceva, ii place sau nu lui Crin Antonescu, nu poate realiza decat tot impreuna cu PD-L.

Dinspre democrat liberali poarta este larg deschisa, iar in pragul ei sta un personaj foarte convenabil pentru PNL, Vasile Blaga, perceput in Opozitie fata de Traian Basescu si adversar fatis al Elenei Udrea. ,,Noi suntem intr-o coalitie acum, nu trebuie sa discutam de guvernare imediat, dar despre o imbunatatire a relatiilor, despre pasi comuni (cu PNL n.r.)... cred ca este absolut necesar sa facem lucrul acesta in perioada urmatoare", a declarat Vasile Blaga miercuri seara. De altfel, presa relateaza ca domnii Blaga si Antonescu s-ar fi imbratisat cordial dupa motiune.

Conventia din primavara ar putea marca iesirea de pe prima scena a PD-L a lui Emil Boc, Traian Basescu a pus deja cateva limite clare ascensiunii Elenei Udrea, iar presedintele insusi, principala problema pana la urma, va iesi la randul sau din scena in 2014. Asadar, PNL ar avea numai de castigat in 2012 din alianta cu un PD-L primenit la nivelul imaginii, dar si mult slabit dupa anii acestia de guvernare.

Ar fi un parteneriat care ar retrimite catre raportul de forte din Alianta DA si in cadrul caruia pozitia PNL ar fi de partener egal, cu mult mai avantajoasa decat poate spera vreodata alaturi de PSD. Iar pana in 2012, PNL ar putea creste atacand linistit, strict de pe pozitii de dreapta, guvernul Boc, caci, nu-i asa, actualul premier nu va mai fi piesa decisiva in parteneriatul postelectoral. Chiar Vasile Blaga sugera o apropiere lenta cu efecte de perspectiva, nu o imbratisare inlacrimata imediata.

Sigur ca intre PD-L si PNL a curs, din pacate, mult sange, exista mult balast emotional greu de evacuat, insa ratiunea ar trebui sa predomine. Si acesta va fi marele test de maturitate politica a lui Crin Antonescu, aflat acum pe o culme a popularitatii. Pana la urma, el va decide daca PNL va urca din nou, ca o reala forta, treptele Palatului Victoria sau va ajunge o simpla anexa dispensabila a PSD.

Eveniment Quarterly Report

Referat DNA: Baronul PSD Dumitru Buzatu făcea presiuni asupra subalternilor care se ocupau de derularea proiectelor finanţate din fonduri europene
Referat DNA: Baronul PSD Dumitru Buzatu făcea presiuni asupra subalternilor care se ocupau de derularea proiectelor finanţate din fonduri europene
Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, făcea presiuni asupra subalternilor săi care se ocupau de derularea unor proiecte finanţate din fonduri europene pentru ca unele sume...
Trecutul puțin știut al lui Dumitru Buzatu: a scris la un ziar celebru, în "grupul acela formidabil": "Un tânăr de treabă ajuns o otreapă"
Trecutul puțin știut al lui Dumitru Buzatu: a scris la un ziar celebru, în "grupul acela formidabil": "Un tânăr de treabă ajuns o otreapă"
Baronul PSD Dumitru Buzatu este amintit de foști colegi de facultate din Iași. În studenție, politicianul ajuns stăpânul "moșiei" Vaslui era apreciat și considerat un tânăr de viitor....
#Crin Antonescu motiune, #motiune cenzura Crin Antonescu , #presedinte PNL
Comentarii
Poza surianu
surianu
rank 5
Draga Ioana Ene, iti multumim pentru grija ta materna pentru PNL si Crin
Poza ***UPSS***
***UPSS***
rank 5
'' Practic, PSD si-a asumat din start rolul de vioara intai, a condus intreg jocul dupa bunul plac, nelansand PNL nici macar impresia ca ar avea un strop de putere de decizie. ''