Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

USL, la mana unui monarhist (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 09 Mai 2011, ora 18:31
8494 citiri
USL, la mana unui monarhist (Opinii)
Foto: realitatea.net

Exista cateva adevaruri astazi in Romania, general acceptate si aproape universal valabile. Aproape nimic nu merge bine. Nici in ultimii 21 de ani nimic nu a mers bine, desi acum lucrurile par sa fi ajuns la nota scadenta si raul s-a concentrat in doze letale.

Toate partidele importante au fost la guvernare, singure sau in diverse combinatii, si toate au facut si au repetat aproape aceleasi greseli si marsavii. Ba, odata cu trecerea timpului, mecanismele s-au perfectionat, iar raul a fost sistematizat.

Astazi exista o adevarata institutie a coruptiei, recunoscuta fara nicio jena de oficialii aflati la guvernare, care admit ca isi impart in primul rand lor banii si abia apoi mai lasa ceva, daca mai este de unde, si celorlalti primari si institutii din tara care nu sunt de aceeasi culoare politica.

Acestea sunt datele, asta e prezentul. Blestemul acestei tari pare a fi ca fiecare zi de maine sa fie mai rea, mai proasta si mai nenorocita decat cea de azi.

Sondajele de opinie exprima un cvasi-dispret al romanilor fata de clasa politica si personalitatile ei in intregime. Uniunea Social Liberala conduce in clasamentul increderii populatiei, insa liderii ei nu par a face saltul hotarator in fruntea posibililor candidati la orice si-ar dori sau imagina.

Crin Antonescu este inca in fata lui Victor Ponta in sondaje, iar, daca nu se va petrece cine stie ce accident, este posibil ca liderul liberalilor sa se mentina acolo pana inainte de alegeri.

Intrebarea la care ar trebui sa raspunda inca de pe acum fiecare dintre cei carora le mai pasa de soarta acestei tari si care se vor prezenta sa voteze la alegerile din 2012 este - va mai exista aceasta Uniune si dupa alegeri? Indiferent de rezultatul alegerilor, ca vor castiga sau vor fi invinsi, daca e sa ne raportam la traditia ultimilor 20 de ani, alianta nu are nicio sansa sa supravietuiasca anului 2012.

Daca nu vor castiga, este limpede de ce vor disparea in secunda doi. Daca, totusi, vor lua majoritatea si vor forma Guvernul, peste si impotriva vointei lui Traian Basescu, este de asteptat ca viitoarea coalitie de guvernare sa se destrame sub suma orgoliilor imense ce se adapostesc in spatele celor doua partide.

Cele mai mari sunt chiar in dreptul celor doi lideri ai USL. Oricum s-ar situa in sondaje si dupa 2012, cei doi vor trage cat vor putea de mult, fiecare in contul sau, pentru a se plasa cat mai bine pentru 2014, cand ambii isi vor dori sa castige alegerile prezidentiale.

Pana atunci, cei doi vor avea de infruntat propriile partide, unde vor trebui sa isi multumeasca oamenii, sa imparta functii si sa isi rasplateasca sustinatorii prin fel si fel de sinecuri sau favoruri.

Cine isi imagineaza ca, odata castigate alegerile, in prima clipa nu vor iesi la atac toate figurile compromise si ascunse intre timp sub fusta USL, precum Nastase, Vanghelie, Iliescu, Patriciu ori Nicolescu? In realitatea, suprapusa peste lupta care se va declansa intre Crin si Ponta, razboiul functiilor, bataia pe banii de la buget, pe licitatii si lucrari cu statul, ridicarea tonalitatii tupeiste a unor Vanghelie sau Nastase vor face ca in trei luni de la alegeri sa nu mai existe nici urma de Uniune.

E putin nefireasca atitudinea aceasta pe care unii incearca sa o transmita ca, odata cu inlaturarea lui Emil Boc din fruntea Guvernului si venirea la putere a USL, Uniunea va rezolva toate problemele.

E o dorinta fireasca si usor de inteles - iluzia ca odata cu inlaturarea actualilor, cei care le vor lua locul vor fi mai buni, nu vor face aceleasi greseli (ba chiar mai mari si mai grave). E in natura omului sa spere si sa viseze. Iluzia si procesul prin care ne proiectam mereu intr-o alta paradigma, mai buna decat cea prezenta, sunt elemente constitutive omului modern.

Pentru cei care cred insa ca nimic nu-i mai poate surprinde, care au uitat puterea politicienilor de a se schimba peste noapte, sa citeasca aceasta confesiune:

"Vreau sa fac o scurta profesiune de credinta pentru toti oamenii - sunt liberal, sunt un om de dreapta, sunt, cu titlu strict personal, monarhist. Si da, vreau sa fiu presedinte al Romaniei, dar tot un monarhist ma consider". Marturisirea apartine lui Crin Antonescu si, chiar daca a fost facuta pentru a mai aduce niste voturi, ea ar trebui sa dea de gandit si celor care cred ca nimic nu-i mai poate surprinde.

Asa cum s-a repezit sa-l sustina pe Geoana, cum l-a imbratisat fara nicio remuscare pe Voiculescu, acum Crin Antonescu ne anunta, candid si voios, ca este monarhist.

Nu merge. Sau merge, dar scartaie. Ceva e stricat complet in clasa asta politica, mult mai mult decat e in randul romanilor, atat de des infierati in ultima perioada pentru toate insuccesele celor care-i conduc.

Solutia? Un prim pas necesar ar fi sa invatam sa fim consecventi. In orice. Dincolo de alegerile noastre, de optiuni si credinte, poate ca aceasta tara are nevoie mai mult decat orice de coerenta si consecventa. Doua lucruri pe care nu le-a avut niciodata dupa Revolutie.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Crin Antonescu presedinte PNL, #USL Antonescu Ponta, #guvern Antonescu Ponta, #Antonescu liberal monarhist , #presedinte PNL