Crin Antonescu, despre virginitatea Senatului cand vine vorba de justitie - Stenograma

Joi, 10 Octombrie 2013, ora 17:32
2788 citiri
Crin Antonescu, despre virginitatea Senatului cand vine vorba de justitie - Stenograma
Foto: newstimisoara.ro

Crin Antonescu le-a propus colegilor din conducerea Senatului organizarea unei dezbateri pe tema justitiei, dar a fost refuzat de colegii din Biroul Permanent.

Propunerea a fost facuta in contextul in care DIICOT a cerut Senatului sa avizeze inceperea urmaririi penale a fostului ministru al Economiei Varujan Vogsanian, iar CE a amanat raportul MCV pentru Romania dupa 1 ianuarie 2014.

"Daca suntem de acord sa facem asa ceva, trebuie sa o programam undeva, intr-un timp rezonabil, pentru ca si ministrul Justitiei, de exemplu, sa pregateasca un punct de vedere. Insa eu va consult asupra acestei idei. Senatul poate decide sa dezbata o tema publica, intr-o sedinta de plen a sa si ramane sa vedem daca dorim sau nu dorim chestiunea asta, fara sa o complicam prea mult", a explicat Crin Antonescu, conform stenogramei sedintei din 7 octombrie, publicata pe site-ul Senatului.

Colegii din Biroul Permanent al Senatului s-au aratat mult mai prudenti si mai tematori, anticipand in special reactia negativa a presei.

Argumente si contra-argumente: De la poale in cap la cartofi fierbinti

Senatorul PSD Ioan Chelaru a spus insa ca societatea romaneasca este "framantata" de multe alte probleme importante, de la Rosia Montana la cainii fara stapan.

"Orice discutie pe probleme de justitie, este o discutie foarte sensibila. In conditiile in care exista o rezolutie a Comisiei Europene vizavi de raspunderea politica si raspunderea penala, foarte recent elaborata, care face o deosebire, practic, intre cele doua raspunderi, evidenta, si care nu da neaparat indicatii, dar ne lasa sa intelegem noi, care suntem implicati in justitie si politica, cam cum stau lucrurile, o discutie foarte rapida, aplicata pe o asemenea tema, nu cred ca, in acest moment, ar face bine", a explicat Chelaru, cerandu-i lui Antonescu "sa asteptam sa se aseze putin lucrurile".

In schimb, senatorul PSD Tudor Barbu (fost PP-DD) a sustinut ca propunerea presedintelui Senatului este "binevenita", cu amendamentul ca "nu trebuie implicata institutia guvernamentala sau ministerul de resort" pentru ca "ar trebui sa respectam separatia puterilor in stat".

La randul sau, senatorul UDMR Verestoy Attila a declarat ca o astfel de dezbatere mai degraba ar crea probleme daca "daca am prezenta o situatie ca si cum ar fi o situatie de criza".

"Asteptam. Sunt anumite foruri internationale europene care ne pun pe cantar tocmai acum? Asteptam sa spuna parerea lor, asteptam raportul MCV-ului. Eu cred ca am face ca acel raport sa fie mult mai critic daca am da curs la o dezbatere in Parlament pe aceasta tema", a sustinut senatorul UDMR.

Haralambie Vochitoiu, liderul senatorilor PP-DD, l-a sustinut fara rezerve pe Crin Antonescu.

"Eu cred ca o dezbatere pe o tema care ne intereseaza atat de tare nu strica niciodata. Sigur, nu sunt adeptul faptului de a ne ridica poalele in cap in fata Europei sau de a ne auto-victimiza sau de a face alte afirmatii nelalocul lor, dar o dezbatere cred ca se impune. De ce sa ne ascundem? Sunt lucruri, in societatea romaneasca si in justitie, care nu merg. Asta nu inseamna ca totul este o nenorocire, ca suntem pe marginea prapastiei, ca nu stiu unde suntem. Dar o dezbatere nu poate sa strice niciodata, atunci cand ea este facuta cu buna-credinta", a argumentat el.

De o cu totul alta parere a fost Cristian Dumitrescu, senator PSD si vicepresedinte al Senatului, care a reamintit ca asemenea dezbateri sunt precedate de un raport, iar acum n-ar avea cine sa il faca.

"Acesta ar fi un prim impediment. Va aduc aminte ca au existat, in perioada guvernarii trecute, anumite voci politice importante, inclusiv din Parlament si din Birourile permanente, care sustineau ca trebuie sa discutam raportul MCV. Tineti minte ca s-au facut aceste presiuni sa discutam raportul MCV si atunci a fost o discutie extrem de importanta in care am spus: putem sa discutam noi raportul unei entitati care este - ca sa spunem asa - la nivel suprastatal si care priveste... Puteam sau nu puteam? Intelept a fost atunci... ca nici atunci nu am dat curs acestei solicitari", a reamintit Dumitrescu.

Senatorul Dumitru Pelican (PC) a sustinut ca propunerea lui Crin Antonescu este buna si o imbratiseaza, dar presa ar reactiona prost.

"Vreau insa sa va asigur - ca om care vine din mass-media si nu am lucrat putin, vreo 32 de ani - ca oricum am da-o si oricata logica ar avea propunerea dumneavoastra, vor fi destule voci, domnule presedinte, ca suntem o societate dezbinata, plina de tensiune, chiar ura pe alocuri, si acele voci... chiar daca scopul nostru - eu sunt pentru aceasta dezbatere - este unul util, o dezbatere, vor fi voci ca Parlamentul aloca un timp special, aloca o sesiune pentru a pune presiune si ca aceasta majoritate ticaloasa de 70%, vor (sic!) sa puna presiune pe justitie.

Eu asa cred ca va fi interpretat si, personal, cred ca macar daca am trece de aceasta stare tensionata, sa asteptam, cum bine spunea si domnul Chelaru, si domnul Dumitrescu, poate ne mai potolim si poate vom avea mai multa intelepciune, ca, acum, la cald, sunt convins ca toate interpretarile vor fi subiective si ne-ar defavoriza", a argumentat el.

Cel mai temator s-a aratat senatorul PSD Nicolae Moga.

"Eu vreau sa va aduc aminte ca, oricum am da-o si orice hotarare vom lua acum, o sa iasa prost, din diverse motive, nu vreau sa vi le aduc aminte. Daca vreau sa va aduc aminte, va aduc aminte ca, inclusiv comisiile speciale create de Senat sau de Camera Deputatilor, cand a fost nevoie sa chemam pe presedintele CSM-ului sau pe nu stiu care, nu au venit si ne-au tratat... ne-au tratat cum ne-au tratat. Nu vreau sa va aduc aminte.

(...) Sigur, trebuie sa respectam, conform Constitutiei, separatia puterilor in stat, dar uitati-va ca aceasta separare a puterilor in stat ii avantajeaza numai pe unii si-i dezavantajeaza pe multi altii.

Eu ma refer acum la toate lucrurile care s-au intamplat. Si, mai mult decat atat, este un subiect care frige, si cand ai un cartof in mana care frige, trebuie sa-l arunci. Eu zic ca nu este momentul, domnule presedinte", a spus el.

In replica, senatorul liberal Mario-Ovidiu Oprea si-a sustinut cu fermitate presedintele de partid.

"Nu stiam ca Parlamentul, in cladirea Parlamentului, are voie sa faca anumite lucruri si anumite lucruri nu are voie sa le faca.

Si ma tot intreb ce problema ar fi, nu e de acord Consiliul Legislativ? Nu e de acord Curtea Constitutionala sau ce institutie ne-ar spune ca nu avem voie sa organizam in cladirea Parlamentului o dezbatere, cand, cred ca, in fiecare zi, sunt dezbateri in foarte multe sali din Parlament, pentru ca si suntem invitati la ele. (...) De aceea, eu cred ca in momentul in care ne propunem ceva ce, in sfarsit, isi doreste si lumea de rand, si presa, nu trebuie sa renuntam la o asemenea idee", a subliniat el.

Crin Antonescu: Problema noastra este sa nu avem probleme

Crin Antonescu s-a aratat dezamagit de lipsa de sustinere a colegilor.

"Eu nu doresc sa insist. Nu doresc sa-mi caut de treaba. Nu doresc sa atrag dogoarea cartofilor fierbinti asupra Parlamentului. Eu doar am constatat ca, peste tot, se discuta din cand in cand, in puseuri, problema starii justitiei din Romania, cu exceptia Parlamentului", a comentat el.

Presedintele Senatului a explicat ca in niciun caz nu se pune problema unei comisii de ancheta, dar ministrul Justitiei poate fi invitat la dezbatere.

"Daca noi nu avem de discutat niciodata despre justitie, va intreb de ce in Guvernul Romaniei mai exista un minister al Justitiei? Banii se pot aloca pe la Secretariatul General al Guvernului, ca inteleg ca acesta e singurul rol, si raspunderea, pana la urma, despre alcatuirea legislatiei, despre functionarea institutiei, o are altcineva.

(...) noi MCV nu discutam. Noi FMI nu discutam. Adica noi lucrurile esentiale care privesc soarta acestei tari, ca sunt domeniul economic, ca sunt domeniul justitiei, nu le discutam, pentru ca problema noastra este sa nu avem probleme", a subliniat cu ironie presedintele PNL.

Mai mult, acesta a adus un argument in plus in favoarea propunerii sale: banii.

"Functionarea eficienta a justitiei, propria ei independenta, toate aceste lucruri se petrec in folosul si pe banii cetatenilor romani. De ce sa nu discut eu MCV-ul cand este un raport de tara? Care tara? Romania. Cum sa nu-l discut? Ca e despre mine.

(...) Eu nu insist cu chestiunea asta, nu vreau sa fac un subiect politic din ea, insa spun inca o data ca nu ar fi rau totusi ca, in Parlament, sa se mai si discute subiecte mari care tin de viata, de politica, de institutiile acestei tari. Atata tot", a explicat Antonescu.

In incheiere, presedintele Senatului a spus ca nu insista pe subiect. "Doriti sa pastram virginitatea acestei incinte, in sensul de a nu discuta nimic esential, o putem face", a conchis el.

Liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, a completat discutia spunand ca subiectul va putea fi reluat cu o alta ocazie, asa ca, intelegand ca nu are sustinerea colegilor sai, Crin Antonescu nu si-a mai supus propunerea la vot.

Prezent la sedinta, liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, nu s-a pronuntat pe subiect.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Antonescu dezbatere Senat justitie, #Antonescu Senat MCV , #presedinte Senat