Crin Antonescu explica noua Constitutie: Nu se modifica nimic, sunt doar niste clarificari democratice

Marti, 04 Februarie 2014, ora 18:25
2579 citiri
Crin Antonescu explica noua Constitutie: Nu se modifica nimic, sunt doar niste clarificari democratice
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Comisiei pentru revizuirea Constitutiei, Crin Antonescu, a declarat, marti, la iesirea de intrunirea comisiei ca noile prevedeveri nu schimba sistemul judiciar si ca modificarile aduse legii fundamentale vin sa protejeze valorile democratice.

Totodata, liderul liberalilor a clarificat ca a fost eliminata prevederea ce impunea aprobarea Parlamentului pentru declansarea unui referendum de catre presedinte sau, dupa noile prevederi, si de catre un numar de cel putin 250.000 de cetateni.

"Din acest proiect de revizuire a Constitutiei s-a pornit pe diferentierea celor doua camere in functie de aplicarea celor doua meniri principlale celor doua camere, legiferarea - pentru Camera Deputatilor si controlul pe Senat. In privinta Parlamentului, articolul care nu am inteles de ce starnea foarte multa agitatie - care califica Parlamentul drept for suprem de dezbatere, a fost eliminat.

Am eliminat ceea ce a fost socotit ca un fel de cenzura parlamentara, aprobarea Parlamentului pentru ca presedintele sau 250.000 de cetateni, ceea ce noi am introdus, sa initieze un referendum. Deci, presedintele precum si 250.000 de cetateni vor putea declansa un referendum fara ca Parlamentul sa mai aprobe acest lucru. Am eliminat asa-numita motiune de cenzura constructiva, pentru ca am socotit ca poate fi o ingreunare a motiunii de cenzara ca procedura democratica", a declarat Antonescu, amintind ca in 23 de ani de democratie, doar doua motiuni de cenzura au trecut.

Noile Coduri si revizuirea Constitutiei, discutate de Ambasada SUA la CSM

De asemenea, presedintele PNL a precizat ca sistemul judiciar din Romania nu va fi modificat odata cu revizuirea Constitutiei si ca reglementarile vin ca urmare a discutiilor purtate de cei din comisie cu reprezentantii CSM, ai Inaltei Curti si ai DNA.

"In ceea ce priveste chestiunile referitoare la Justitie si la celelalte prevederi, precizez ca asa cum a rezultat in urma discutiilor pe care noi le-am purtat cu reprezentantii CSM, ai Inaltei Curti, ai DNA, arhitectura constitutionala in ceea ce priveste sistemul judiciar ramane cea prevazuta de Constitutia actuala. Nu exista niciun fel de modificare semnificativa, cu toate ca au existat propuneri de amenadamente cu diferite solutii, sistemul a ramas acelasi.

Mai mult decat atat, pentru deplina garantare a independentei justitiei, un articol, acela ca presedintele prezideaza sedintele CSM, a fost eliminat. Daca CSM este reprezentantul independentei Justitiei, atunci nu poate fi prezidat de reprezentantul unei alte institutii sau al sistemului politic.

Revizuirea Constitutiei: Prevederile legate de interceptari, arest, probe ilegale ce pot fi folosite in proces

Din punctul nostru de vedere, sunt niste imbunatatiri si clarificari democratice in aceasta Constitutie, care au fost solicitate si de Asociatia Magistratilor (AMR) ieri si care pun foarte clar, in conditiile dreptului international o serie de chestiuni precum arestarea preventiva, interceptarea, perchezitiile", a declarat presedintele Senatului, subliniind ca "aceste proceduri nu dispar, ci sunt ferite de un posibil abuz".

"Cand discutam de Constitutie, nu trebuie sa ne gandim la procesele oamenilor politici"

Totodata, presedintele comisiei pentru revizuirea Constitutiei a apreciat ca trebuie sa renuntam la obiceiul de a ne gandi doar la fostele si actualele procese ale unor oameni politici atunci cand vorbim de justitie si de revizuirea legii fundamentale.

"Cand discutam de Constitutie, noi nu ne gandim numai la oameni politici, noi trebuie sa ne gandim ca fiecare cetatenii acestei tari sunt egali in fata legii. Cu alte cuvinte, fiecare cetatean din aceasta tara, daca incalca legea, trebuie sa fie anchetat si sa ajunga pe mana justitiei, dar in acelasi timp trebuie sa aiba si niste garantii pe care in toate statele de la care noi luam exemplu, ca SUA si Europa Occidentala, le au", a mai declarat Crin Antonescu.

Ponta le explica jurnalistilor noua Constitutie: Va aflati intr-o mare eroare tehnico-juridica

Totodata, liderul liberalilor a vorbit si despre amendamentul privind folosirea probelor obtinute in mod ilegal doar de catre acuzat, spunand ca aceasta a fost o sugestie a Comisiei de la Venetia.

"Si pe mine m-a contrariat initial, pentru ca sunt profan, nu sunt nici avocat, nu sunt nici magistrat, nici inculpat, si faptul ca prevederea 'probleme obtinute ilegal nu pot fi folosite' mi s-a parut de bun simt. Chestiunea asta cu 'doar in favoarea celui acuzat' este o sugestie a Comisie de la Venetia si este o subtilitate juridica pe care vreau sa o intelegem in felul urmator: cand vorbim de probe, probele pot fi produse de acuzare, cel care acuza, aduce probe. Acuzatul fabrica el niste probe in mod ilegal si ele sunt bune", a mai spus Crin Antonescu.

Revizuirea Constitutiei: Arestarea preventiva, doar dupa inceperea actiunii penale

Intrebat despre prevederea care ar limita posibilitatea ca procurorii sa poata dispune interceptari in mod exceptional timp de 48 de ore, in caz de urgenta, Antonescu a spus ca aceasta formulare a fost eliminata doar din Constitutie, nu din legislatie, din Codul Penal sau de Procedura Penala. "Articolul s-a elimant pentru ca a fost socotit superfluu", a mai precizat Crin Antonescu.

Pe final, Crin Antonescu a declarat ca urmatoarea etapa procedurala prevede ca textul sa fie trimis Guvernului, iar Guvernul sa il trimita Comisiei de la Venetia, care are un aviz consultativ. De asemenea, in paralel, el va fi analizat si de Curtea Constitutionala a Romaniei, dupa care va intra in dezbaterea finala.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Crin Antonescu revizuire Constitutie, #Crin Antonescu independenta justitie, #Crin Antonescu amendamente noua Constitutie , #presedinte Senat