Cum vrea Antonescu sa arate noua Constitutie

Joi, 30 Mai 2013, ora 07:55
1781 citiri
Cum vrea Antonescu sa arate noua Constitutie
Foto: Antena3

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat ca USL doreste sa modifice "niste articole" ale Constitutiei, care sa intareasca puterea Parlamentului in raport cu Executivul.

"Avem de gand sa modificam si niste articole care sa intareasca puterea Parlamentul in raport cu Executivul. Sa limitam regimul ordonantelor de urgenta, de exemplu. Angajarea raspunderii Guvernului - o singura data pe sesiune. Atunci este evident ca orice guvern va fi foarte rezervat in a-si trage singurul glont pe un interval de sase luni.

De asemenea, ideea ca motiunea simpla care cere o demitere a unui ministru daca este votata in Parlament sa aiba drept consecinta obligatorie schimbarea ministrului respectiv.

In privinta temei suspendarii s-a propus, domnul Ponta a propus chestiunea acesta ca sa procedam dupa modelul austriac. Daca se ajunge la o suspendare a presedintelui in aceleasi conditii de incalcare a Constitutiei si daca referendumul pentru suspendare nu reuseste in sensul ca sunt mai multe voturi in favoarea presedintelui decat in favoarea propunerii Parlamentului, atunci Parlamentul se dizolva.

Eu sunt cel care am propus ca mandatul presedintelui sa scada la 4 ani pentru ca alegerile parlamentare sa nu se mai suprapuna cu cele prezidentiale. Atunci vom avea din doi in doi ani alegeri", a afirmat liderul PNL, miercuri seara, intr-o emisiune la Antena 3.

El a declarat ca discutia cu premierul Victor Ponta privind modificarea Constitutiei nu a fost nici prima si nici ultima de acest gen, insa a precizat ca nu ei vor hotari cum va fi legea fundamentala a tarii.

"Discutia mea cu Victor Ponta nu a fost nici prima, nici ultima. Nu noi doi am hotarat cum va fi Constitutia Romaniei. Pur si simplu, ca lideri ai principalelor partide din USL, am avut o intalnire in care am inchis cateva capitole discutate de colegi de-ai nostri, de parlamentari, de juristi, inainte de a stabili punctul de vedere al USL.

Se vorbeste mult si se vorbeste prost despre un soi de lupta intre un premier actual sau potential si un presedinte viitor care isi smulg unul de la altul niste atributii. Lucrurile acestea nu se discuta pentru Antonescu, pentru Ponta, pentru Basescu.

Daca noi nu am fi avut precedentul unei rele credinte pe care in exercitiul prezidential actualul titular a dovedit-o, daca nu am fi avut precedentul unor interpretari cel putin discutabile, ca sa fiu aici cat mai elegant, ale CCR, sa stiti ca puteam functiona pe acest capitol cel putin cu Constitutia in vigoare. Spiritul ei este clar.

Numai ca am avut aceste precedente, numai ca am avut aceste intamplari si datoria noastra este, cred, am luat un mandat in sensul acesta de la cetateni, sa stabilim lucrurile in asa fel incat sa nu ii fie la bunul plac, la temperamentul viitorului presedinte, viitorului premier, in functie de componenta CCR, sa clarificam niste lucruri.

Nu am facut acum nimic suprinzator. Alcatuirea Guvernului, desemnarea premierului sunt niste chestiuni pe care presedintele le oficiaza, dar constatand la desemnarea premierului rezultatul alegerilor, vointa alegatorilor, la o remaniere responsabilitatea asumata de premier si sustinerea pe care o da sau nu Parlamentul.

Astazi venim si spunem nimic altceva decat am spus si anume ca: presedintele Romaniei ramane ales direct de catre cetateni si o sa venim si la chestiunea aceasta cu republica parlamentara sau republica pur si simplu, are niste atributii toate pe care le avea si pana acum, nu ii dispare niciuna", a explicat presedintele liberalilor.

Potrivit acestuia, premierul va reprezenta Romania la Consiliul European cand temele sunt de natura guvernamentala, iar atunci cand este vorba de politica externa sau de securitate tara va fi reprezentanta de presedinte.

"In consecinta, atributiile pe care le au premierul indiferent care va fi el va merge la Consiliul European si va reprezenta Romania, asa cum se intampla cu 25 de state europene, atunci cand temele cel mai adesea sunt de natura guvernamentala, iar atunci cand este vorba de politica externa a UE sau de teme de securitate va merge cel care atributii constitutionale in acest sens, adica presedintele. Asta este tot ce i s-a luat presedintelui", a mai spus Antonescu.

Referindu-se la decizia de schimbare a unui ministru, el a sustinut ca aceasta trebuie sa ii apartina premierului, deoarece acesta raspunde in fata Parlamentului.

"Atunci cand se face o remaniere, decizia de a schimba un membru al Guvernului este o decizie pe care o are premierul, probabil dupa consultarea partidului sau partidelor daca este un guvern de coalitie. Este o decizie pe care si-o asuma pentru ca este guvernul de care el raspunde in fata Parlamentului.

Nu presedintele are caderea, raspunderea si atributia de a spune: cutare este bun ministru sau nu. Asta o face premierul pentru ca este echipa lui si Parlamentul care controleaza aceasta echipa", a spus liderul liberalilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Antonescu modificare Constitutie, #Antonescu presedinte Constitutie, #Antonescu Constitutie Parlament , #presedinte Senat