Statutul parlamentarilor, trimis la presedinte, ANI si Parchet: Antonescu e nedumerit (Video)

Vineri, 18 Ianuarie 2013, ora 14:05
4342 citiri
Statutul parlamentarilor, trimis la presedinte, ANI si Parchet: Antonescu e nedumerit (Video)
Foto: B1TV

Proiectul de modificare a statutului deputatilor si senatorilor a fost trimis pentru eventuale amendamente si la Administratia Prezidentiala, la Agentia Nationala de Integritate, Guvern, precum si la Parchetul General, lucru care l-a luat prin surprindere si l-a nemultumit pe presedintele Senatului, Crin Antonescu.

Conform Digi24, institutiile solicitate vor exprima propriile puncte de vedere cu privire la draftul de statut si le vor trimite la Camera Deputatilor, urmand ca parlamentarii sa le aprobe sau nu.

Informatia a aparut in presa vineri la pranz si l-a luat pe nepregatite pe liderul PNL, care le-a spus jurnalistilor, la finalul primei sedinte a Biroului Permanent al Senatului din acest an, ca nu stie cine a luat aceasta decizie si de ce.

"Nu stiu, nu inteleg cine le-a trimis", a parut nedumerit Crin Antonescu.

Presedintele Senatului s-a repliat rapid. "Cred ca in legatura cu ANI poate sa existe o logica, pentru ca statutul vizand aspecte de integritate, regimul incompatibilitatilor, ar avea un cuvant de spus, Ce ar avea de spus si in ce calitate presedintele si Parchetul, nu pot sa inteleg", a declarat el.

Intrebat daca nu a fost informat in legatura cu acest demers de catre presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea (PSD), Crin Antonescu a raspuns: "Nu, eu nu am avut o asemenea intentie, nimeni din conducerea Senatului, din Biroul Permanent, nu a propus asa ceva, aud pentru prima data si imi pare nepotrivit".

Liderul PNL a mai comentat ironic: "Poti cere parerea oricui pe care il consideri intelept", dar a subliniat ca din punct de vedere "institutional" nici presedintele si nici Parchetul general nu ar avea de ce sa isi spuna punctul de vedere.

Intrebat care este opinia sa in legatura cu modificarea statutului alesilor, in conditiile in care se prefigureaza introducerea de noi obstacole pentru arestarea senatorilor si deputatilor, inclusiv solicitarea de probe din dosarele celor invinuiti, Crin Antonescu a afirmat ca discutia presupune "un plan juridic si un plan politic", dar si "o abordare calma, nu e de discutat pe hol", contrar atitudinii pe care o avusese cu doua zile inainte colegul sau de partid, Gigi Becali.

Becali pune piciorul in prag in comisia juridica: Nu imi convine mentalitatea de vasal!

Liderul PNL a spus ca va discuta subiectul cu colegii din comisia juridica, din grupurile parlamentare, dar si cu colegii din plenul Senatului, pentru ca trebuie tinut cont de mai multe chestiuni.

Mai intai, "imunitatea, atata cat este ea, adica restransa la declaratiile politice si doar la aspectul arestarii,retinerii si perchezitiei, e prevazuta in Constitutia Romaniei la articolul 72", a precizat el, criticand faptul ca dezbaterile in media "se duc mult prea departe", adica "se discuta ca si cand ar fi fost introduse acum".

Crin Antonescu a spus ca imunitatea conferita de Constitutie la ora actuala nu ofera niciunui parlamentar posibilitatea de a ocoli justitia.

Pe de alta parte insa, el a sustinut ca trebuie "sa nu se faca din partea corpului parlamentar nimic care sa presupuna intarzierea sau interventia peste procedurile judiciare" si a spus ca aceastea nu trebuie sa "transforme parlamentul intr-o noua instanta".

In ceea ce priveste noul statut, acesta este in "stadiul de proiect si discutie de presa".

Crin Antonescu a mai sustinut: "Modificarea statutului, deschiderea acestor discutii, a fost facuta dupa stiinta mea, ca sa putem adapta acest statut la constrangerile bugetare pe care le avem. De ce discutia a ajuns la sub acesta eu nu stiu si nu mi se pare fericit".

Intrebat daca sustine opinia colegilor sai care au de gand sa ceara probe suplimentare din dosar inainte de a vota avizul cerut de procurori pentru arestarea sau perchezitionarea unui parlamentar, Crin Antonescu a raspuns: "Nu sustin, e o complicare nejustificat, atrage o discutie care complica imaginea parlamentului in ochii oamenilor".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#statut parlamentari trimis Basescu, #statut deputati senatori ANI, #Crin Antonescu statut parlamentari , #presedinte Senat