Nu stiu ce primesc de mancare si ce beau atunci cand se duc in China, dar politicienii romani care pun piciorul in aceasta tara intra intr-o euforie care ii indeamna sa spuna prostii monumentale.
N-a trecut o luna de cand presedintele principalului partid de drepta, Vasile Blaga, constata cu incantare ca PDL impartaseste valorile comunistilor chinezi.
Victor Ponta n-a vrut sa se lase mai prejos si a trantit-o la nivel diplomatic incepandu-si discursul de la receptia de ziua Americii cu un elogiu adus Chinei. Moment de mare inspiratie, nimic de zis! Asta arata cat de copti sunt politicenii romani.
Dar americanii stiu cat ii duce capul. Elogiul Chinei nu a primit o replica de la insarcinatul cu afaceri al SUA. In schimb, mesajul din discursul diplomatului american a aratat clar ca suntem inca sub supraveghere si ca Washingtonul nu a uitat ce am facut vara trecuta.
"Anul trecut, de 4 iulie, Romania traversa o criza politica pe care sunt sigur ca ne-o amintim bine cu totii. In anul care a trecut, principala noastra preocupare a fost protejarea institutiilor democratice ale acestei tari si sustinerea statului de drept. Am subliniat constant importanta valorilor democratice si vom continua sa facem acest lucru, nu pentru a tine predici sau pentru a impune ceva, ci in virtutea prieteniei si parteneriatului nostru, precum si a convingerii ferme ca impartasim deja aceste valori fundamentale", a spus Dwayne Butcher.
Vocea Departamenului de Stat a precizat care sunt asteptariile si in acealsi timp criteriile dupa care suntem evaluati in continuare: "Transparenta, stabilitatea si predictibilitatea, precum si institutiile democratice puternice, sunt esentiale pentru prosperitatea unei societati civile si a unei economii dinamice. Colaborand, vom continua sa consolidam aceste institutii, in beneficiul tarilor noastre si spre prosperitatea popoarelor noastre".
Si pentru ca mesajul sa fie si mai clar, si mai apasat, a fost insotit de un protocol care practic l-a exclus pe Crin Antonescu, varful de lance al tentativei de lovitura de stat de anul trecut, adversarul statului de drept si al Departamentului de Stat si exponentul nationalismului tafnos si agresiv.
In anii trecuti la receptia de 4 iulie vorbeau si premierul roman si presedintele Senatului, al doilea om in stat. Anul acesta, doar Victor Ponta a fost invitat la tribuna, in timp ce Crin Antonescu a fost lasat pe margine, in audienta, sa incerce sa intelega si el ce poate.
Nu a fost un incident de protocol. Americanii nu fac erori de incepatori. A fost un mesaj clar din care trebuie inteles si care ar fi statutul lui Crin Antonescu daca va deveni presedinte. Americanii nu se joaca cu valorile fundamentale, sunt pragmatici desigur, dar nu uita si nu reevalueaza nimic.
Sa zica mersi daca apuca pensia , s-a bagat in niste jocuri prostesti care... Vezi tot