Coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR și Minorități Naționale s-a hotărât zilele trecute asupra datei alegerilor prezidențiale, care ar urma să aibă loc pe 4 mai primul tur și pe 18 mai cel de al doilea tur de scrutin. De asemenea, una dintre deciziile luate a fost menținerea candidaturii comune a lui Crin Antonescu din partea celor trei partide, în contextul în care fostul lider liberal le-a cerut liderilor coaliției să se decidă dacă îl susțin sau nu. Chiar și așa, PSD și PNL au anunțat că vor face în continuare sondaje de opinie, ceea ce lasă o oarecare portiță de scăpare, în cazul în care datele nu sunt mulțumitoare.
După deciziile luate de partidele care îl susțin, Crin Antonescu a declarat că acestea au făcut ceea ce și-a dorit, mai exact stabilirea datei alegerilor și s-a arătat încrezător în validarea sa în forurile statutare ale celor 3 formațiuni. Totodată, el a spus că nu este deranjat de faptul că se vor face sondaje de opinie.
Dacă PNL și Ilie Bolojan par hotărâți în privința susținerii sale, PSD au toate motivele să fie rezervați, în contextul în care nu este clar dacă electoratul social-democrat va fi mulțumit de varianta Antonescu.
Analistul și jurnalistul Ion M. Ioniță spune că organizarea alegerilor prezidențiale în luna mai le mai dă timp partidelor să se lămurească cu privire la candidatura lui Crin Antonescu, mai ales PSD-ului, care este nesigur de răspunsul electoratului.
„Alegerile au fost stabilite în mai, așa că pot să se gândească mai bine inclusiv PSD. Pentru că marea întrebare este aceeași: susține electoratul PSD un candidat care nu vine din partid, cum este domnul Clina Antonescu? Un candidat care vine de la liberali? Asta e marea problemă, care s-a pus și la momentul alegerilor de la primăria capitale, care se vedea că electoratul propriu PSD nu era câștigat de un alt candidat.”, afirmă Ion M. Ioniță pentru Ziare.com.
Acesta spune că PSD trebuie să se gândească foarte bine cine este candidatul comun al coaliției care să poată câștiga încrederea electoratului PSD, care, altfel, poate vota „în alte direcții”.
„Deci aici va fi marea întrebare pentru PSD. De ce fel de candidat poate să susțină partidul? Și dacă pot găsi un candidat comun cu partenerii de coaliție, cine ar putea să fie acesta, astfel încât să aibă și girul electoratului PSD, care altfel se duce și votează în alte direcții. Așa că probabil că de aceea au avut mai nevoie de timp ca să se lămurească mai bine.”, mai spune Ioniță.
Analistul spune că, în ciuda faptului că a stat 10 ani departe de politică, Crin Antonescu este în continuare cunoscut în rândul alegătorilor.
„Crin Antonescu nu poate candida, după cum arată lucrurile, de unul singur. Ca independent, cum au fost independenții din campania din noiembrie. N-are logistică necesară, n-are echipe, n-are nimic.”, adaugă Ion M. Ioniță.
Acesta spune că, prin comparație, Călin Georgescu avea o organizare foarte bine făcută utilizând rețelele sociale.
„Crin Antonescu n-are capacitatea în acest moment să facă o candidatură de unul singur. Ar fi avut dacă avea sprijinul partidelor, de aceea a și lansat acea suspendare, care probabil e încă în vigoare, nu știm. Cred că sunt semne serioase de întrebare cu privire la realizarea, în practică a candidaturii sale din partea tuturor partidelor de coaliție.”, conchide el.
După rezultatul alegerilor prezidențiale, dezastruos pentru partidele-sistem, PSD-PNL-UDMR și Minoritățile Naționale au decis să facă un Guvern împreună, propunându-l pe Crin Antonescu drept candidat comun pentru alegerile prezidențiale.
Ulterior, nemulțumit de atitudinea partidelor de coaliție, Crin Antonescu a anunțat că suspendă unilateral acordul privind candidatura sa, până când formațiunile politice care-l susțin se decid asupra sa și asupra datei alegerilor,
Zilele trecute, coaliția s-a reunite într-o ședință în care a reafirmat sprijinul pentru Crin Antonescu și a stabilit datele celor două tururi de alegeri prezidențiale pentru 4 mai și 18 mai.
Într-o intervenție telefonică la postul Antena 3 CNN, Crin Antonescu s-a arătat convins că fiecare formațiune îi va valida candidatura în forurile statutare și a apreciat faptul că a fost stabilit calendarul scrutinului prezidențial.
„Coaliția a răspuns la solicitările mele. A stabilit o dată a alegerilor, și de asemenea, din discuțiile pe care le-am avut cu domnul prim-ministru si cu dl. Bolojan, am înțeles că până la sfârșitul lunii, începutul lunii februarie, deciziile sa fie luate în partide. Orice s-ar putea întâmpla (în legătură cu candidatura lui la prezidențiale, n.r.)”, a declarat Antonescu, la Antena 3.
În ceea ce privește sondajele pe care PNL și PSD le vor comanda, el a precizat că nu este deranjat de aceste măsurători.