Antonescu, El Mundo: Ce proteste ar fi in Spania daca salariile ar scadea ca la noi...

Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 17:17
3359 citiri
Antonescu, El Mundo: Ce proteste ar fi in Spania daca salariile ar scadea ca la noi...

Crin Antonescu efectueaza in aceste zile o vizita oficiala in Spania, unde se intalneste cu omologul sau, presedintele Senatului spaniol, Pio Garcia-Escudero Marquez.

Cotidianul El Mundo publica joi un amplu interviu realizat cu Antonescu inainte de aceasta intalnire. Jurnalistii comenteaza ca nimic nu este previzibil in Romania si amintesc in ce climat politic a ajuns PNL la conducerea tarii, in coalitia cu PSD.

Crin Antonescu a declarat pentru El Mundo ca tine la promisiunile facute in fata electoratului, insa nu se teme ca a pierdut increderea acestuia dupa ce nu s-a retras din politica, in urma revenirii presedintelui Traian Basescu la Cotroceni, intrucat acesta nu a castigat referendumul din vara si 88% dintre cei care au votat au vrut sa nu mai fie seful statului.

Desi il considera vinovat pe presedintele Basescu pentru divizarea din societatea romaneasca, Antonescu explica si faptul ca romanii, pasionati de chestiunile politice, au facut ca tensiunile sa nu degenereze, astfel ca pluralismul si diversitatea parerilor sa fie pe deplin acceptate si practicate.

"Este probabil lucrul cel mai de pret pe care l-am invatat in ultimii 20 de ani. Alegerile parlamentare ar asigura o majoritate parlamentara solida", a mai spus el.

In legatura cu momentele tulburi in care USL a incercat destituirea presedintelui Basescu, presedintele Senatului sustine ca "nu noi am fost cei care am ales cand".

"Grija noastra de atunci, cand Guvernul nu avea decat doua luni in functie, era exact asta - Guvernul. Actiunile lui Basescu au fost cele care ne-au determinat actiunile. Suspendarea din Parlament si referendumul care a urmat nu au constituit decat expresia unei crize deja existente".

In opinia lui Antonescu, numai scrutinul din decembrie va fi in masura sa clarifice aceasta problema, insa este nevoie si de modificarea Constitutiei, pentru a lamuri care sunt competentele presedintelui si cele ale Guvernului.

Justitia, calul de bataie

Despre lupta impotriva coruptiei, Antonescu a declarat pentru cotidianul spaniol ca sistemul juridic din Romania functioneaza normal, insa a ramas, din nefericire, problema coruptiei.

"Acesta a fost unul dintre caii de bataie, cand eram in Opozitie. Basescu s-a prezentat vreme de opt ani drept un campion al luptei impotriva coruptiei, insa aceasta a crescut pe durata mandatului sau", spune presedintele Senatului.

"Aceasta este perceptia pe care o au cetatenii, este concluzia la care se ajunge dupa o analiza atenta a cheltuielilor banului public si, in timp ce se observa prosperitatea unora dintre grupurile politice, apropiate presedintelui si fostului Guvern, starea materiala a cetatenilor a scazut dramatic", a mai explicat el.

Intrebat daca el considera ca Europa este corecta cu Romania, Crin Antonescu raspunde ca din punct de vedere tehnic Romania si-a respectat obligatiile, insa in privinta criteriilor politice, asa cum ar fi coruptia sau siguranta la frontiere, apar problemele.

"Fara sa acuz Europa ca nu este dreapta, cred ca Romania a respectat criteriile prezentei in zona Schengen. De fapt, asta cred si multi oficiali din Uniunea Europeana, inclusiv presedintele Comisiei si reprezentanti ai Frantei, Spaniei si Italiei, care au spus acelasi lucru. Iar problemele vin mai ales din partea Olandei", spune Antonescu in interviul pentru El Mundo.

In ciuda protestelor din strada de la inceputul anului, la adresa masurilor de austeritate, in Romania s-a mentinut calmul social, iar Antonescu sustine ca totul se explica prin traditiile si cultura romanesti. "Niciodata nu au avut loc proteste publice masive. Asta este bine pentru ca se evita tensiunile politice, insa trebuie sa invatam ca daca oamenii nu ies in strada, asta nu inseamna ca nu sunt nemultumiti", spune el, adaugand:

"Incerc sa-mi inchipui ce s-ar fi petrecut in Spania, in Grecia sau Franta daca ar fi avut un referendum ca la noi, unde 90% din populatie a votat intr-un sens, insa rezultatul a fost interpretat in cel opus. Si pot sa-mi inchipui ce s-ar fi petrecut in Grecia sau Spania daca toate salariile functionarilor ar fi fost reduse dintr-o data cu 25%. Probabil ca acolo asta nu s-ar fi permis niciodata".

Planul lui Antonescu pentru economie

In privinta masurilor de austeritate, Antonescu recunoaste ca intreaga Europa se confrunta cu reducerea cheltuielilor publice, insa crede ca deciziile guvernarii anterioare au fost gresite si profund nedrepte din punct de vedere social.

"Nu este admisibil ca atunci cand se reduc salariile si pensiile, in mod dramatic, sa creasca tocmai cheltuielile birocratiei guvernamentale. Planul nostru este foarte simplu", mai spune Antonescu: "sa gestionam eficient cheltuielile publice, sa cautam solutii economice pentru a dezvolta sectorul privat si sa reducem drastic coruptia administrativa".

In acelasi timp, el nu uita sa mentioneze ca exista multe alte probleme, asa cum sunt cele ale sutelor de mii de romani care munceau in afara tarii, unde primeau salarii relativ bune, iar banii ajungeau direct sau indirect in Romania.

"Am avut iluzia prosperitatii si o mare parte din cresterea economica din vremea aceea nu avea de fapt o baza solida. Odata cu venirea crizei, multi au revenit, pentru ca nu mai au de lucru in afara. Iar acum sarcina noastra este sa cream mai multe locuri de munca pentru aceste persoane", considera Antonescu.

Relatiile dintre Spania si Romania, din acest punct de vedere, nu se reduc insa la imigratie, datorata romanilor de aici, considera el.

"Spania a fost si este in continuare un extraordinar model de succes, din punct de vedere economic, democratic si din punctul de vedere al modelului comunitatilor autonome spaniole. Relatiile nu se reduc la imigratie, avem multe in comun. Toata lumea trebuie sa invete cum s-a confruntat Spania cu clipe dificile, precum razboiul civil sau dictatura, pentru a ajunge la echilibrul social si apropierea dintre oameni".

Pe de alta parte, el arata ca formatiunea din care face parte, Partidul National Liberal, se afla mai la dreapta decat liberalii europeni in general, cu o componenta mai conservatoare, si priveste cu interes catre Partidul Popular European, al carui program politic prezinta multe asemanari - in ciuda faptului ca grupul din PE l-a aparat pe presedintele Basescu.

De asemenea, Antonescu recunoaste ca el crede ca va fi urmatorul presedinte al Romaniei, desi nu considera ca este esential. "Mie imi pasa de Romania, de o Europa prospera, libera, deschisa si solidara. Dupa atatia ani sub regimul comunist, asta vrem noi, romanii. In ultimii 20 de ani, in ciuda greutatilor, am progresat pe aceasta cale, iar grija noastra si a multora de la putere este sa pastram aceasta Europa pe care am creat-o", incheie el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#Antonescu vizita Spania, #Antonescu interviu El Mundo, #Antonescu Spania Romania salarii , #senator PNL
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
ce proteste ar fii in Spania daca unu ca antonescu devine presedinte
Poza Westrop
Westrop
rank 5