Crin Antonescu vrea o "egalitate de arme in justitie"

Duminica, 23 Iunie 2013, ora 22:12
3374 citiri
Crin Antonescu vrea o "egalitate de arme in justitie"
Foto: Antena3

Crin Antonescu, presedintele comisiei parlamentare pentru revizuirea Constitutiei, a facut, duminica seara, cateva precizari legate de amendamentele controversate care au fost adoptate in comisie si care aduc modificari in activitatea justitiei.

El a respins acuzatiile ce i s-au adus, potrivit carora el si colegii sai doresc sa faca "o Constitutie impotriva procurorilor", subliniind faptul ca acestia "raman magistrati cu o putere foarte mare".

"Daca vrem sa luptam impotriva coruptiei, avem nevoie de procurori puternici, liberi", a mai sustinut el, dar a completat spunand ca "nu exista stat democratic daca nu echilibram lucrurile".

Astfel, Constitutia in varianta iesita de la comisie va statua faptul ca "instantele judecatoresti si numai ele" reprezinta puterea judecatoreasca.

"Puterea judecatoreasca este Inalta Curte de Casatie si Justitie si toate celelalte instante judecatoresti", a subliniat el, in timp ce procurorii vor reprezenta doar acuzarea, adica cei care pot sa porneasca o urmarire penala si care pot sa decida trimiterea in judecata.

Cercetarea normala se face in libertate

Pe de alta parte, Crin Antonescu a facut referire la o "egalitate de arme in justitie".

El a spus ca au fost introduse, in premiera, "prevederi foarte clare si explicite" in Constitutie conform carora "starea normala de cerecetare si judecare a cuiva este in libertate".

Astfel, senatorii si deputatii din comisia de revizuire au decis ca, la fel ca si in alte legislatii, va continua sa existe posibilitatea arestarii si retinerii preventive, dar aceasta "este explicit prevazuta ca exceptie".

Toata lumea la audieri

Crin Antonescu a mentionat si un alt articol, considerat foarte important.

"Probele obtinute ilegal sunt nule! E prima data cand intr-o Constitutie a Romaniei apare acest principiu", a punctat el, adaugand ca aceasta prevedere este prezenta si in dreptul din SUA si in alte legislatii europene.

Referitor la amendamentul controversat care permite ca procurorii sa fie chemati sa dea socoteala in fata parlamentarilor, Crin Antonescu a replicat ca articolul propus este foarte clar si anume el prevede ca poate fi chemat "oricine cu respectarea separatiei puterilor in stat si independentei justitiei".

De asemenea, el a subliniat faptul ca respectiva chemare se va face "pe calea institutiilor". "Nu ii chemam pentru a discuta dosarul X sau Y", a explicat el, referindu-se la procurori, adaugand ca "experienta exista" si in SUA, de foarte multi ani acolo fiind chemati la audieri de la seful CIA si pana la "mari lideri sindicali de la J. Hoffa incoace".

Consiliul Superior al Magistraturii, condus doar de judecatori

Crin Antonescu a facut referire si la o noutate introdusa in Constitutie referitoare la pozitia procurorilor in CSM, care vine intr-o oarecare contradictie cu mentinerea statutului lor de magistrati.

"Procurorii nu mai sunt propusi de Ministerul Justitiei, ci de CSM. Dar in fruntea CSM, daca il asimilam cu reprezentarea puterii judecatoresti, trebuie sa fie un judecator si numai un judecator.

Nu am nicio problema personala cu doamna Haineala (procuror, actualul presedinte al CSM - n.red), dar nu e normal. Asa a fost pana acum legea, nu e de vina dansa, dar asa e normal: in fruntea unui organism care reprezinta puterea judecatoreasca sa fie un judecator", a subliniat apasat Crin Antonescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Antonescu procurori Constitutie, #Antonescu Constitutie CSM, #Antonescu audieri procurori parlament , #senator PNL