Dezamagirea liberala - Un Crin ramas fara parfum

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Miercuri, 10 Iunie 2009, ora 23:48
5521 citiri
Dezamagirea liberala - Un Crin ramas fara parfum

Cand Crin Antonescu s-a angajat in lupta pentru preluarea conducerii Partidului National Liberal, o buna parte dintre jurnalisti a salutat decizia si repede si-a dat frau liber viselor neimplinite de actualii lideri politici.

Atunci cand Crin Antonescu a preluat functia de presedinte al partidului si implicit mandatul de candidat liberal la presedintia Romaniei, presa a salutat, aproape in totalitate, victoria celui mai bun orator din politica damboviteana.

Unii l-au comparat cu presedintele Statelor Unite, un "Barack Obama fara prompter", altii au vazut in el singurul contracandidat care ar putea sa il invinga pe Traian Basescu in cursa pentru Cotroceni. Un lucru era cert - toata lumea avea asteptari de la el. Si inca mari.

Marile sperante liberale

Pe masura, insa, ce timpul a trecut dupa alegerile pentru conducerea PNL din martie, ceva din politicianul Crin Antonescu a ramas incremenit la nivel de asteptare. Ne-am fi asteptat ca fiecare discurs al sau in calitate de presedinte al liberalilor sa treaca si sa razbata dincolo de eternele stiri despre atacurile si criticile, mai mult sau mai putin inspirate, la Traian Basescu. Mult laudata oratorie a liberalului ar fi putut fi pusa si in slujba altor subiecte decat nesfarsitele tragi-comedii din jurul presedintelui Romaniei.

Sa ne aducem aminte cum Barack Obama a castigat alegerile din Statele Unite fara sa faca apel vreo clipa la eterna problema generata de rasism si inegalitatile sociale provocate de discriminarea negrilor. Prin decizia de a nu isi pune centrul de greutate al campaniei electorale pe problema egalitatii de drepturi, Barack Obama a castigat pentru ca discursul sau a vizat problemele fiecarui cetatean american in parte.

De la un "Barack Obama fara prompter", fie el si de Romania, ne-am fi asteptat in acest caz la mai mult decat previzibilele si atat de uzatele atacuri la adresa lui Traian Basescu. Nu exista nici un contracandidat, anuntat sau nu inca, al sefului statului care sa nu loveasca in persoana sau in omul politic Traian Basescu.

Crin Antonescu ar fi iesit in premiera din tiparul clasic al politicianului roman daca ar fi vizat prin discursurile sale doar problemele cetatenilor, de oriunde ar fi ei si orice orientare ar impartasi.

Crin, floarea care nu a adus primavara

La cateva luni dupa alegerea lui Crin Antonescu in functia de presedinte al PNL, ceva a ramas neimplinit. E ca si cum inca am astepta de la Crin Antonescu sa porneasca, sa se lanseze cu adevarat in lupta pentru fotoliul de presedinte. Rezultatele de la alegerile europarlamentare au demonstrat ca asteptarile pe care le avem de la liderul liberal au ramas la nivel de speranta.

Episodul provocat de Cristian Tudor Popescu cu testul de limba franceza i-a fabricat politicianului Crin Antonescu o imagine cu care nu se poate tocmai mandri. Este o imagine asemanatoare celei pe care o poarta Mircea Geoana, cu deosebire dupa ce Ion Iliescu i-a pus eticheta de "prostanac".

Astfel, Crin Antonescu tinde sa fie perceput ca un politician moale, fara instinct de conducator cu mana forte (lucru adorat pur si simplu de votantii romani). Pe scurt, un delicat cu darul incondeierii vorbelor, chiar daca nu un manipulant al maselor cu ajutorul unor mesaje false, inventate sau chiar inexistente.

Un minus important pentru Crin Antonescu este mai ales faptul ca PNL a fost singurul partid care a pierdut vizibil procente fata de ultimele rezultate ale alegerilor parlamentare.

Lipsa unui proiect politic care sa trezeasca interesul general

Crin Antonescu se comporta in prezent ca si cum inca ar astepta un semn la care sa porneasca cu adevarat in cursa pentru castigarea Cotrocenilor. Exista functii care nu se potrivesc oricui, chiar daca initial asa parea. Pe de alta parte, pe Crin Antonescu pare sa il fi avantajat mai mult pozitia de comentator ironic si sarcastic de pe locul doi decat pozitia de presedinte al partidului.

Crin Antonescu pare a se afla in campanie electorala precum un soldatel teleghidat care nu se poate lupta corp la corp cu dusmanul pentru ca inca nu i-au fost puse bateriile. Presedintele liberalilor nu mai are mult timp la dispozitie. Diferenta dintre procentajul obtinut la ultimele alegeri parlamentare si cele din vara lui 2009 este de aproape 4% in minus.

Esecul liberalilor la alegerile europarlamentare din acest an se resfrange in primul rand asupra imaginii lui Crin Antonescu - candidat la presedintia Romaniei. Astfel, i-au fost taiate si cele mai mici aripi pe care le prinsese dupa timida preluare a conducerii partidului.

Citeste si:
Bani din elicopter: algoritmul de împărțire a fondurilor din Programul Saligny - RAPORT Expert Forum
Bani din elicopter: algoritmul de împărțire a fondurilor din Programul Saligny - RAPORT Expert Forum
Expert Forum spune că a citit proiectul de ordin de ministru care reglementează normele de aplicare a OUG privind Programul Saligny, iar aspecte esențiale semnalate de ONG nu au fost rezolvate....
Salariul minim ar putea crește cu 8% în acest an. Anunțul premierului Florin Cîțu
Salariul minim ar putea crește cu 8% în acest an. Anunțul premierului Florin Cîțu
Premierul Florin Cîţu a declarat joi, 16 septembrie, că intenţionează să le propună patronatelor o creştere a salariului minim de 8% începând cu 1 noiembrie sau 1 decembrie. "Discutăm...
Sursa: Ziare.com