Editorial: Pericolul real e Gusa

Luni, 13 Aprilie 2009, ora 09:04
4048 citiri
Editorial: Pericolul real e Gusa

Primul barometru de criza n-are nicio relevanta pentru anticiparea intentiei de vot, deoarece pentru o tendinta sunt necesare mai multe sondaje. Iar cel al INSOMNAR nu face decat sa certifice realitatea simtita de romani fara sa-i intrebe operatorii de teren: in Romania, lucrurile merg prost.

Nu-mi aduc aminte vreo cercetare sociologica a carei concluzie, la intrebarea "credeti ca tara se indreapta intr-o directie buna?", sa releve un optimism debordant, prin urmare cei 53 la suta care n-au orbul gainilor sunt utili pentru alte constatari: increderea in Traian Basescu nu se prabuseste, asa cum inclina sa puna concluzii analistii si politicienii non-PD-L.

In trei luni, numarul somerilor a crescut cu 300.000 si unii vorbesc despre dublarea numarului pana la finele anului, informatie existenta pe piata in momentul efectuarii sondajului.

In acelasi timp, prabusirea pietelor naruie orice speranta de majorari salariale in sectorul privat, singura dorinta a romanilor fiind sa nu se numere printre cei ramasi fara loc de munca.

Totodata, in aceste trei luni scurse de la precedentul sondaj, telespectatorul a asistat la imposibilitatea guvernantilor de-a onora promisiunile facute dascalimii in campania electorala, si numai acest aspect ar fi trebuit, daca bunul simt mai valoareaza ceva, sa reteze sensibil increderea in Traian Basescu, de pulpana caruia este agatat Emil Boc.

Ce-i drept, increderea in premier a scazut de la 48 la suta la 28, si aceasta este singura prabusire reala. Fireasca, in conditiile date.

In contextul enuntat mai sus, la care se poate adauga blocarea creditelor, scaderea monedei nationale si scumpirea produselor alimentare, Traian Basescu ar fi putut sa-si injumatateasca simpatia, or nu a pierdut decat 14 procente (de la 57 la 43).

Ce-i drept, sondajul a fost efectuat intr-o perioada cand scandalurile legate de fratele presedintelui, fiica sa cea mare si dosarul "Popoviciu" erau prea calde si n-au apucat sa se sedimenteze, insa daca nivelul de trai n-a reusit sa reteze increderea, ma indoiesc ca ele ar fi influentat semnificativ rezultatul cercetarii. Mai ales ca doua sunt perdele de fum.

Ce-l pandeste pe Basescu

Din alte zone vin pericolele pentru Traian Basescu. Una este Crin Antonescu, presedintele PNL, care s-ar putea sa canalizeze voturile celor care nu vor sa-l stampileze nici pe seful statului, nici pe Mircea Geoana.

Iar cealalta este Mircea Geoana. Nu deoarece seful social-democratilor ar fi un candidat de talie mare. Insa are talia respectiva Cozmin Gusa, care-l consiliaza. Si asa cum a reusit sa jongleze cu senzatii spre a le manui eficient in campania din 2004, aratand electoratului gaselnite precum fraudarea votului, asa va pune tot bagajul sau intelectual si speculativ in slujba alegerii lui Geoana.

Cozmin Gusa are in agenda timpul de reactie al lui Traian Basescu, stie ce tip de comportament alege in "n" situatii, cunoaste perfect armele presedintelui si gaseste mereu discursul potrivit pentru a abate atentia de la subiecte fierbinti.

Daca ar fi avut in spate un partid puternic, Cozmin Gusa ar fi reprezentat acel candidat in fata caruia Traian Basescu n-ar fi fost niciodata linistit. Dar n-are. Insa are Geoana. Si daca-l asculta pe Gusa, fara sa puna botul la aripioarele cu tot atatia sfetnici, plus persoanele fizice autorizate din PSD, un sondaj efectuat peste o luna ar putea arata alte realitati.

Citește și:
Surse guvernamentale: „Nu există amânarea votului pentru Schengen. Negociem până în ultimul moment”
Surse guvernamentale: „Nu există amânarea votului pentru Schengen. Negociem până în ultimul moment”
România va continua toate demersurile posibile pentru un vot pozitiv joi, 8 decembrie, în consiliul JAI privind aderarea țării noastre la Spațiul Schengen, au transmis pentru Ziare.com surse...
Circar de meserie. Cum a făcut George Simion un hobby din a da buzna în instituții
Circar de meserie. Cum a făcut George Simion un hobby din a da buzna în instituții
George Simion, liderul AUR, a ajuns din nou în centrul atenției luni, 5 decembrie, după ce a dat buzna în Ministerul Energiei și a sabotat conferința de presă anunțată de Virgil Popescu....