Holograma lui Crin Antonescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 26 Octombrie 2013, ora 21:13
4965 citiri
Holograma lui Crin Antonescu (Opinii)

Destinul lui Crin Antonescu pare sa se confunde cu cel al alergatorului care participa de unul singur in cursa si, in final, are surpriza sa constate ca a iesit pe locul doi.

Mai corect ar fi, insa, in cazul lui, sa spunem ca lupta singur impotriva nimanui. Ca un jucator de fotbal care a fost lasat in offside de toti ceilalti 21 de jucatori si care nu intelege de ce nu primeste mingea acum, cand este atat de aproape de poarta goala.

Singuratatea tot mai vizibila a lui Crin Antonescu pe scena politica provoaca idei si sentimente contradictorii. Mila, curiozitate, plictis sau empatie - fiecare dupa caz si afinitatile pe care le impartaseste. Chiar si aparitiile publice devin un spectacol in sine. De unde pana mai ceva vreme in urma era umar la umar cu Victor Ponta, astazi prezidentiabilul USL poate fi zarit mai mult singur sau, in momentele fericite, insotit de yesmenii din partid.

Dincolo insa de simpatiile si credintele noastre politice, oricare ar fi ele, singuratatea lui Crin Antonescu este un fenomen obiectiv, de netagaduit, in functie de care poate fi judecata si inteleasa, cel putin intr-o oarecare masura, si restul scenei politice. E usor de intuit, de exemplu, ca liderul liberalilor nu este inghitit absolut deloc de papusarii care ascund in spatele serviciilor secrete. Aici, sentimentul este reciproc - nici prezidentiabilul USL nu are vreo apetenta pentru sistemul care se presupune ca inca face toate jocurile din umbra.

Dar dincolo de detasarea sinucigasa fata de structurile care vegheaza asupra puterii, marea inadecvare a candidatului liberal este distanta pe care nu reuseste sa o treaca in fata maselor.

Daca Antonescu este bun in fata camerei de luat vederi, in confruntarile de la tribuna Parlamentului sau din studiourile tv, in fata multimilor liderul PNL pare o simpla holograma care nu incalzeste pe nimeni. In campania din 2012 nici nu a fost nevoie ca publicul sa fie electrizat, il curentasera suficient de puternic masurile de austeritate asumate cinic de Traian Basescu si impuse brutal de PDL.

In consecinta, Victor Ponta si Crin Antonescu nu au avut prea mult de lucrat la impresia publica, pentru a castiga majoritatea de 68% din Parlament. Anul viitor nu se va mai juca la fel. Va fi nevoie de mesaje care sa patrunda stratul gros de indiferenta al electoratului si scarba lui tot mai accentuata in fata clasei politice. Cum in fata multimilor nu se poate reproduce, lui Antonescu i-ar fi ramas televiziunile din studiourile carora ar fi putut sa razbata discursul sau inca viu, chiar daca tot mai deplasat spre extreme.

Incet, dar sigur, prezidentiabilul USL ramane si fara canalele de comunicare pe care le stia cumva deschise. Pactul de coabitare dintre Traian Basescu si Victor Ponta nu inseamna ca semnatarii si-au impartit frateste doar procurorii si influenta in serviciile secrete.

Inspre centrii lor de putere incep sa fie atrase si ultimele ramasite ale presei, lucru care il lasa pe Antonescu singur si nervos in piata publica, intocmai ca o holograma stricata pe care nu o mai asculta nimeni.

Ca sa castige alegerile de anul viitor, Crin Antonescu ar trebui sa isi invinga nu contracandidatii, care nu exista, ci pactul de coabitare dintre presedinte si premier. Lucru aproape imposibil, intrucat victoria ar echivala cu o lovitura impotriva statului de drept. Aparatorii coabitarii vor avea grija ca acest mesaj sa fie bine inteles.

Citeste si:
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....
Cum a fost dovedit Traian Băsescu ca "turnător" în regimul comunist: "Nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii"
Cum a fost dovedit Traian Băsescu ca "turnător" în regimul comunist: "Nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii"
Germina Nagâţ, membru în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), a afirmat că Traian Băsescu nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii,...