Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Antonescu: Basescu indeamna la dispute meschine, pe tema modificarii Constitutiei

Luni, 11 Martie 2013, ora 10:54
5006 citiri
Antonescu: Basescu indeamna la dispute meschine, pe tema modificarii Constitutiei
Foto: B1 TV

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a vorbit despre modificarea Constitutiei, afirmand ca aceasta nu este facuta asa cum vrea presedintele Traian Basescu si nici nu va fi revizuita impotriva sefului statului care, in opinia liderului liberal, indeamna la "politica meschine".

"Revizuirea Constitutiei este prin excelenta o lucrare politica. Ea se face prin intermediul Parlamentului si se finalizeaza printr-un referendum, dar ea este o lucrare care nu va fi intreprinsa doar de politiceni si parlamentari, ci va fi rezultatul unei ample dezbateri publice.

Trebuie sa evitam pericolul de a ne angaja intr-o politica meschina, sub miza acestei provocari, sub nivelul si sub miza revizuirii, la care ne invita sau provoaca actualul presedinte. Nu acceptam sa ni se impuna premisa pe care domnul Traian Basescu o considera fundamentala, anume Parlament unicameral, pentru ca asa s-a pronuntat electoratul la un moment dat, si nu acceptam sa ni se impuna premisa de a porni revizuirea pe proiectul pe care, fara nicio consultare publica, fara nicio dezbatere parlamentara, institutia prezidentiala incearca sa-l impuna", a spus Crin Antonescu.

Antonescu: Nu modificam Constitutia pentru viitorul presedinte, mai ales ca nu stim cine va fi (Video)

Acesta a precizat ca rezultatul si sensul referendumului de modificare a Constitutiei, din anul 2009, nu a fost ignorat, asa cum nu trebuie ignorat nici faptul ca "acel referendum a fost impus in conditii anormale, nepotrivite" si ca nu s-a facut cu adevarat niciodata o dezbatere publica in care cetatenii sa fie informati ce inseamna un Parlament unicameral si unul bicameral si de ce este mai buna o formula sau alta.

Constitutia nu este facuta pentru Traian Basescu si nici revizuita impotriva lui

Presedintele PNL considera ca "exista riscul de a grabi si de a trece in forta aceasta revizuire" a Constitutiei, atata vreme cat exista o majoritate politica de peste doua treimi, suficienta pentru a-si impune punctul de vedere: "Nu vrem sa facem asta".

"Nu este o Constitutie facuta dupa cum vrea Traian Basescu, nu va fi o Constitutie revizuita impotriva lui Traian Basescu. Foarte multe lucruri au iesit la iveala, in urma mandatelor prezidentiale pe care domnul Traian Basescu le-a exercitat si inca le exercita. Cand va fi revizuita Constitutia, sa nu uitam experientele prin care am trecut", a afirmat presedintele comisiei pentru modificarea Constitutiei.

Despre reducerea numarului de parlamentari: Este in vederea USL

Revenind la subiectul reducerii numarului de parlamentari, senatorul PNL a subliniat ca acest aspect este si in vederile reprezentantilor USL, "din incercarea de a gasi o formula rationala si eficienta pentru exercitiul calitatii de parlamentar si pentru bunul mers al acestei institutii".

"Daca vom reduce numarul de parlamentari, nu o facem pentru ca parlamentarii ar fi niste paraziti, ca ar fi prea costisitori sau ca ne-ar incurca, o facem pentru ca parlamentarul sa poata fi mai puternic, sa poata fi mai reprezentativ. Nu vrem sa cadem in capcana de a reduce aceasta revizuire la subiecte foarte pasionante din punct de vedere mediatic, cum ar fi atributiile presedintelui.

Constitutia nu se face pentru a clarifica raportul intre doi demnitari ai statului, nu se face pentru viitorul presedinte, nu se face pentru actualul sau viitorul prim-ministru, ea se face pentru cetateanul roman, deci european, al deceniilor care urmeaza", a sustinut Crin Antonescu.

Nu in ultimul rand, presedintele PNL a spus ca o revizuire a Constitutiei in prezent este nevoie pentru "o recredibilizare a sistemului constitutional si a Constitutiei insasi, nu pentru ca Constitutia ar fi fost prost alcatuita, ci pentru ca profitand de ambiguitati, politicienii, demnitarii, presedintii au rastalmacit-o, au interpretat-o abuziv incat astazi, dupa tot ce a insemnat experienta ultimilor 7-8 ani, e nevoie de o recredibilizare, de o clarificare si de o asezare in forta a Legii Fundamentale a Romaniei".

"Aceste ambiguitati erau acoperite in spiritul Constitutiei. Consider si acum ca o citire, o intelegere si o aplicare in spiritul democratic a Constitutiei ar fi putut evita crize care ne-au facut rau. In baza acestor neclaritati, s-a ajuns la momente critice - doua suspendari ale unui presedinte, unul si acelasi, dar n-are importanta -, s-a ajuns la lucruri si mai grave, o decredibilizare a institutiei fundamentale a democratiei care este Parlamentul, s-a ajuns la confruntari absolut nefericite, de genul celei privind dreptul de a reprezenta Romania la Consiliul European", a mai afirmat liderul liberal.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Crin Antonescu dispute meschine Basescu, #Crin Antonescu modificare Constitutie, #Crin Antonescu declaratii Traian Basescu, #Antonescu Constitutie Traian Basescu , #Traian Basescu