Antonescu: Ce s-a intamplat cu datoriile Rompetrol? Le-a reesalonat dl Basescu?

Vineri, 20 Mai 2011, ora 15:39
1962 citiri
Antonescu: Ce s-a intamplat cu datoriile Rompetrol? Le-a reesalonat dl Basescu?

Presedintele PNL, Crin Antonescu, s-a intrebat vineri ce s-a intamplat cu datoriile Rompetrol, fosta companie a lui Dinu Patriciu, si daca Traian Basescu "le-a pus la secret", dupa ce anterior "deplangea" ca acestea grevau asupra bugetului national.

"Ce sa vorbim de contradictiile dlui Basescu, care la sfarsitul anului trecut deplangea si gasea cumva - in mod demagogic, evident - ca una dintre cauzele incapacitatii bugetului Romaniei de a acoperi nevoile, faptul ca nu si-a platit Rompetrol datoriile si ca sunt 600 de milioane de euro care nu vin. Ce s-a intamplat cu datoriile Rompetrol intre timp? Le-a reesalonat dl Basescu si Guvernul sau si le-au pus la secret? Da sau nu? Poate e o intrebare!", a spus Antonescu, intr-o conferinta de presa.

Aluzia la datoriile fostei companii a lui Dinu Patriciu, cu care liderul PNL pare a fi in disputa de cateva luni, apare in contextul in care vineri Patriciu a pledat intr-un editorial in ziarul sau, Adevarul, pentru infiintarea unei noi formatiuni politice si a criticat din nou lipsa de solutii a USL.

Patriciu: Singura solutie e o miscare politica noua

De altfel, Crin Antonescu a ironizat si "eforturile" actualei puteri de a infiinta un nou partid prin ruperea PNL sau PSD.

"Eforturile lor caraghioase de a sugera crearea unor partide in PNL, din PNL, in PSD, din PSD, 'albe ca zapada', care apar la stanga, care apar la dreapta, care apar la mijloc... Toate aceste lucruri nu-i pot pacali pe romani si, in orice caz, nu ne pot pacali pe noi, cei din USL. Toata propaganda lui Traian Basescu nu poate fi sincer crezuta decat de cineva precum Mircea Cartarescu. In ce ne priveste pe noi, suntem hotarati, suntem uniti si nu exista nici un fel de dubiu", a subliniat el.

Grupul Rompetrol ar putea emite obligatiuni sau ar putea contracta un imprumut daca ar ajunge la o intelegere cu Guvernul pentru a-si plati datoriile catre statul roman, declara, la Alma Ata, in martie, presedintele grupului, Tolegen Bozjanov.

Rompetrol, care este controlat in totalitate de compania KazMunaiGaz, detinuta de statul kazah, a propus, in ianuarie, sa plateasca doar o parte din datoria de 515 milioane de euro catre Romania, restul urmand sa-l foloseasca pentru modernizarea rafinariei Petromidia.

Rompetrol si-a platit anul trecut o parte din datorii, prin conversia a 1,97 miliarde lei in actiuni la rafinaria Petromidia, cedand statului 44,7% din actiuni. Statul roman sustine insa ca datoria Rompetrol se poate stinge fie prin plata integrala a sumei datorate, fie printr-o conversie in actiuni a datoriei totale.

Seful ANAF, Sorin Blejnar, a declarat pe 25 februarie ca este foarte putin probabil ca statul sa accepte oferta facuta de Rompetrol, de a-si plati doar o parte din datorie.

Rompetrol trebuia sa plateasca statului roman datoria de 570 milioane euro in contul careia s-au emis obligatiuni in 2003, cu scadenta in 2010. In contul obligatiunilor, Rompetrol Rafinare a platit catre MFP in baza Conventiei de Emisiune, pana la 30 septembrie, aproximativ 330 milioane dolari.

In prezent, Grupul Rompetrol continua discutiile cu Ministerul Finantelor Publice pentru identificarea unor solutii privind plata datoriilor grupului catre statul roman.

In august 2010, presedintele Traian Basescu declara ca "magnatii", printre care si Dinu Patriciu, desi au datorii la stat, sunt "cei mai impotriva taxelor si dau lectii"." Cei mai impotriva taxelor il vedem de domnul Nicolae, il vedem pe domnul Patriciu, care inca n-a dat banii inapoi, cei 600 de milioane, ci i-a transferat la Kaz Munai (...) A incercat Kaz Munai sa-si faca o marire de capital sa nu... Domnul Patriciu n-a intrebat pe nimeni ...", a acuzat Basescu. In decembrie 2010, presedintele il acuza pe Patriciu ca a incercat "sa deprecieze valorea actiunilor Rompetrol de la data la care dansul a vandut si asta inseamna ca statul roman ar trebui sa incaseze doar vreo 250-300 de milioane".

Citeste si:
Mihai Chirica se dezice de George Smion, după ce l-a susținut la alegerile europarlamentare. „Se crede o persoană mesianică, care va veni și va salva România” VIDEO
Mihai Chirica se dezice de George Smion, după ce l-a susținut la alegerile europarlamentare. „Se crede o persoană mesianică, care va veni și va salva România” VIDEO
Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, cel care l-a susținut pe liderul AUR George Simion la alegerile europarlamentare din 2019, și-a schimbat opinia despre acesta. Chirica a declarat...
Avocat, despre congresul PNL: ”Juridic, este un eveniment privat în spațiu închis, la care pot participa maximum 200 de persoane vaccinate”
Avocat, despre congresul PNL: ”Juridic, este un eveniment privat în spațiu închis, la care pot participa maximum 200 de persoane vaccinate”
Avocatul Adrian Toni Neacşu, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), susţine, într-o postare pe Facebook, că viitorul Congres al PNL, programat peste o săptămână la...
Sursa: rNews