Antonescu: Daca Basescu nu e demis la referendum, ma retrag definitiv din politica

Vineri, 06 Iulie 2012, ora 18:48
6162 citiri
Antonescu: Daca Basescu nu e demis la referendum, ma retrag definitiv din politica
Foto: Antena 3

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, ca se va retrage definitiv din viata politica, daca presedintele Traian Basescu nu va fi demis in urma referendumului.

Intr-o adresare in plenul Parlamentului, dupa terminarea discursului lui Traian Basescu, presedintele Senatului i-a raspuns sefului statului.

"Daca nu veti fi demis la referendum, eu ma voi retrage definitiv din viata politica", a spus Crin Antonescu, adaugand ca isi doreste "sa apucam amandoi o justitie pe deplin independenta in Romania" si i-a urat lui Basescu "un presedinte atat de bun incat sa fie bun si pentru dumneavoastra".

Liderul liberal a mentionat ca Traian Basescu este suspendat printr-un "act perfect constitutional", dar ca seful statului s-a autosuspendat demult, "de ani buni".

"Domnule presedinte Basescu, noi dorim sa va suspendam azi printr-un act perfect constitutional. In realitate, v-ati autosuspendat demult, de ani buni, din functia de presedinte al Romaniei", a subiniat Crin Antonescu.

Acesta a afirmat ca "marea eroare si marele pacat politic si constitutional pe care l-ati comis fata de cetatenii acestei tari, care v-au dat de doua ori votul pentru a fi presedinte, este ca ati lasat aceasta tara de doua ori fara presedinte".

Antonescu a adaugat ca "Romania nu a avut garant in presedintele Basescu decat pentru camarila sa".

"Cum putea avea un garant cand presedintele s-a transformat in singura putere a acestui stat, in mintea si actiunea sa, cand s-a considerat statul insusi?", a intrebat retoric liderul liberal.

Presedintele PNL a amintit ca Romania a intrat in NATO si a indeplinit mare parte a angajamentelor pentru aderarea la Uniunea Europeana "in timpul unei guvernari cu Adrian Nastase prim-ministru si Ion Iliescu presedinte", precizand ca tara a intrat in Uniunea Europeana in timp ce Guvernul era condus de Calin Popescu Tariceanu.

"Astazi, reuniti aici, indiferent cu ce verdict politic vom pleca, nu dam nicio lovitura de stat, nu atacam nicio institutie. Dincolo de argumentele cu trimitere juridica la articolele de Constitutie incalcate, constant si flagrant, aratate in documentul politic pe care il supunem dezbaterii si votului dumneavoastra astazi, cred ca foarte multi dintre cei care au trait si traiesc in aceasta tara stiu ca in fond astazi s-a ajuns la solicitarea de suspendare a presedintelui Romaniei, dupa ce ani de zile presedintele Romaniei a suspendat de fapt Constitutia Romaniei, a suspendat spiritul Constitutiei Romaniei", a explicat Crin Antonescu.

"Este una dintre cele mai frumoase zile ale vietii politice"

Acesta a afirmat ca presedintele sa ascunde in spatele unei "false distinctii intre vorba si fapta" si ca, in anumite imprejurari si in anumite functii, "vorba inseamna fapta".

"Presedintele Basescu a dat ordine si in mod public unor institutii care nu ii sunt si nu i-au fost subordonate - Parlamentului, Guvernului atunci cand a putut, Curtii Constitutionale, instantelor judecatoresti, serviciilor de informatii si tuturor celorlalte institutii care sunt in slujba cetatenilor Romaniei si nu a presedintelui Romaniei.

De aici si pana la ideea ca presedintele este sef al tuturor institutiilor si sef al tuturor cetatenilor este distanta enorma, ca distanta de la dictatura la democratie", a precizat presedintele PNL.

Liderul liberal a afirmat ca presedintele nu a spus romanilor tot adevarul: "nu ati spus adevarul ca niciunul din apropiatii dumneavoastra nu a fost deranjat de niciun element al sistemului judiciar din Romania, nu le-ati spus ca dosare sau plangeri in justitia romana au fost blocate".

"Ne acuzati astazi pe noi ca vrem sa il suspendam pe presedinte pentru ca ne temem de o justitie independenta. De ce m-as teme eu, de ce s-ar teme Victor Ponta de justitie? Nu eu si nu majoritatea zdrobitoare a parlamentarilor avem dosare inchise si suspendate de justitia romana, ci presedintele Basescu", a completat liderul PNL.

Nu in ultimul rand, Crin Antonescu a sustinut ca vineri "este una dintre cele mai frumoase zile ale vietii politice romanesti, in ciuda tensiunii. Reuniti aici, indiferent de verdict, nu dam nicio lovitura de stat, nu atacam nicio institutie, ci ne aflam in miezul exercitiului democratic, constitutional si parlamentar".

Senatorii si deputatii voteaza vineri seara, in plenul reunit al celor doua camere parlamentare, daca Traian Basescu va fi sau nu suspendat din functia de presedinte al Romaniei. Seful statului este prezent la dezbaterile ce preceda votul si si-a prezentat punctul de vedere.

Magistratii CCR nu au emis nicio concluzie cu privire la cererea de suspendare a presedintelui, insa, analizand cele sapte capete de acuzare formulate de USL, au stabilit ca Traian Basescu se face vinovat de o incercare de a diminua rolul premierului.

#Crin Antonescu demisie referendum Basescu, #Antonescu demisie vot suspendare, #Antonescu referendum suspendare presedinte, #Antonescu suspendare Basescu, #USL suspendare Basescu , #Traian Basescu