Antonescu ii raspunde lui Basescu: E inamicul PNL, a actionat impotriva democratiei

Luni, 17 Februarie 2014, ora 14:04
1793 citiri
Antonescu ii raspunde lui Basescu: E inamicul PNL, a actionat impotriva democratiei
Foto: Arhiva

Liderul liberal Crin Antonescu a precizat, luni, ca presedintele Traian Basescu este inamicul PNL, pentru ca a actionat in repetate randuri impotriva democratiei si a separarii puterilor in stat, adaugand ca seful statului nu este in masura sa spuna cine este si cine nu este de dreapta.

Declaratia lui Antonescu vine in contextul in care Traian Basescu a mentionat, in emisiunea "Evenimentul Zilei TV" de la B1 TV, ca multi membri PNL sunt, de fapt, de stanga, dandu-i exemplu pe fostul presedinte al PNL Mircea Ionescu Quintus, pe fostul ministru de Interne Radu Stroe si pe senatorul PNL Calin Popescu Tariceanu.

"Basescu a devenit si este inamicul PNL, pentru ca a actionat in repetate randuri ca inamic al democratiei. Cata vreme Basescu a actionat, in fond, impotriva principiilor democratice, a separarii puterilor in stat, in mod populist si demagogic si a afectat functionarea institutiilor statului, este inamicul PNL.

In PNL a existat o divergeta de pareri, eu pot sa nu ma inteleg cu Quintus, Tariceanu sau Stroe, dar nu pot sa accept niciodata...Basescu nu este nici pe departe calificat sa spuna cine e si cine nu e de dreapta sau sa spuna despre Quintus, Tariceanu sau Stroe ca sunt de stanga", a precizat Antonescu.

Acesta a mentionat ca atat el, cat si cei trei membri PNL, de 20 de ani au servit si valorile liberale si valorile democratice, in vreme ce seful statului "foarte recent a incercat, intr-un discurs demagogic, sa convinga ca ideea de pluralism politic este nociva", a conchis Antonescu.

Basescu ameninta: Ziua in care ii fac plangere penala lui Ponta nu e departe

Traian Basescu declarase, luni dimineata, ca foarte multi membri PNL sunt de stanga.

"In PNL, foarte multi sunt de stanga, i-a acreditat presa, lumea, ei, suntem de dreapta'. Nu, aduceti-va aminte cum a distrus Tariceanu obiectivele macroeconomice. Tariceanu este un om de stanga, in mod categoric, oricat il eticheteaza unii dupa papion ca fiind de dreapta. Stroe e de stanga, Ionescu Quintus e de stanga, el oricand s-ar fi pupat pe gura cu Iliescu decat cu Roman", a mentionat seful statului.

Intepaturi pe revizuirea Constitutiei

Seful statului a precizat, referitor la modificarilor aduse Constitutiei, ca lucrarile din Comisia de revizuire denota "lipsa de profesionalism".

Traian Basescu a spus ca tentativa de revizuire a Constitutiei poate fi catalogata drept un esec, mentionand ca USL nu isi va putea atinge obiectivele in privinta revizuirii Legii fundamentale. El a adaugat ca Victor Ponta si Crin Antonescu sunt "toxici pentru Romania".

Chelaru dupa atacul lui Basescu pe Constitutie: Nu ne descurajeaza - Ce se intampla mai departe

In plus, seful statului a mentionat ca presedintele Comisiei pentru revizuirea Constitutiei, Crin Antonescu, "nu are pregatirea necesara sa fie seful unei comisii de revizuire a Constitutiei".

Totusi, Antonescu s-a aratat multumit de faptul ca niciunul dintre cele 26 de articole declarate neconstitutionale de CCR nu se refera la statul de drept sau la democratie.

Modificarea Constitutiei: Judecatorii CCR au respins 26 de articole si alineate (Video)

"In ciuda faptului ca proiectul a fost atacat iresponsabil si de presedintele Basescu si de opozitie, ca fiind un atentat la statul de drept, la democratie si alte astfel de aberatii, niciuna dinter numeroasele obiectii ale Curtii Constitutionale nu are in vedere asa ceva.

Niciuna dintre formulele propuse pentru revizuire nu privea nici statul de drept, nici democratia, nici principiile fundamentale pe care Romania democratica este asezata", a declarat liberalul.

De asemenea, Antonescu a mentionat ca formula de mentinere a parlamentului bicameral, "atat de criticata si de Basescu si de opozitie", a fost acceptata de CCR, nu se afla printre articolele contestate si nu incalca niciun principiu democratic.

CCR a decis: 85 din cele 128 de schimbari in Constitutie, neconstitutionale

"In legatura cu restul observatiilor vom convoca Comisia (de revizuire a Constitutiei - n.red) si vom discuta. Din punctul meu de vedere sunt indreptatile (...) Limitele revizuirii sunt una, observatiile sunt altceva.

In plus, unele prevederi de modificare pe care le-am introdus cu toata buna-credinta si pentru a crea o piedica in calea traseismului politic sau a maririi numarului de parlamentari sunt respinse si considerate a aduce atingere fie limitelor revizuirii, fie unor principii generale", a punctat Antonescu.

"Ce vreau sa stiu de la mica uniune (USD - n.red.) este daca dansii, care au impartasit si impreuna cu care in programul electoral am vorbit despre o modificare a Constitutiei, mai sustin aceasta varianta sau renunta, adoptand fara discutie toate solicitariel Curtii, pentru ca atunci e de discutat daca mai facem vreo revizuire sau nu", a subliniat liderul PNL.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#Crin Antonescu Traian Basescu, #Crin Antonescu Basescu stanga, #Crin Antonescu PNL dreapta , #Traian Basescu