Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Antonescu isi comanda costum de presedinte (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 23:58
6530 citiri
Antonescu isi comanda costum de presedinte (Opinii)

O comisie de revizuire a Constitutiei condusa de Crin Antonescu. E o chestiune de gust in primul rand, asa cum iti place sau nu sa vezi pe cineva ca sta cu mainile in buzunar sau cu caciula in cap in biserica.

Sau ca isi da singur o casa in ultimele luni de mandat de primar, de la stat, semnand cu propriile manute actul de improprietarire, desi ca beneficiar al propriei generozitati mai avea oricum si alte imobile in care ar fi putut sa locuiasca.

Dar aici nu e o problema doar de gust, ci si de legalitate, asa ca trimiterea e doar un efect pentru intelegerea universala a fenomenului.

Sau, ca sa revenim la Crin Antonescu, e la fel ca la suspendare - desi legal si constitutional, in ochii unora poate ca nu a fost chiar cel mai elegant gest ca liderul liberalilor sa se instalaze la Cotroceni si sa mai si apara destul de frecvent de la pupitrul prezidential pe durata suspendarii presedintelui, cu atat mai mult cu cat povestea a avut un final cat se poate de nefericit pentru interimar.

Dar cea mai buna comparatie pentru situatia in care se afla Crin Antonescu vizavi de revizuirea Constitutiei este precedentul din 2003 si tinta sa ratata, pe nume Adrian Nastase.

Stim ce s-a intamplat dupa ce constitutionalistii ii pregatisera lui Insusi un mandat de fier de cinci ani la Cotroceni - n-a fost pentru cine se antreneaza, ci pentru cine se nimereste.

Si s-a nimerit sa fie Traian Basescu, omul care poate si din aceasta cauza va face tot ce-i va sta in putinta pentru a nu rata nici macar o singura zi din cei 10 ani pe care i-a avut de petrecut in functie.

Acum USL a urgentat procedura de revizuire a Constitutiei, prezentand primii pasi chiar in ziua introducerii legii bugetului in Parlament. Asa ca, din nou, toata lumea a discutat despre ce si cum - cand se va modifica Constitutia si nu despre cati bani avem si cum ii impartim.

Ca a fost sau nu o strategie, important e ca a dat roade; toata lumea a vorbit despre cum ii sade sau nu lui Crin Antonescu in fruntea comisiei care va elabora proiectul de revizuire a Constitutiei si mai deloc despre austeritatea continuata prin noul buget, pe urmele FMI si a viziunii guvernelor precedente.

Ca este nevoie de o reglare a Constitutiei, nici nu intra in discutie. Confuziile din textul de lege care au deschis poarta nebuniilor din ultimii ani trebuie eliminate. Institutiile cu rol de control si reglare a puterilor in stat trebuie sa devina puternice pentru aceste scopuri, nu pentru a arbitra umorile unor indivizi vremelnic ajunsi in varful puterilor executive.

Traseismul politic trebuie pur si simplu desfiintat, altfel votul poporului va ajunge sa nu mai insemne nimic. La Curtea Constitutionala, de asemenea, nu trebuie sa mai ajunga fiecare ciondaneala declansata de neclaritatile legii in privinta rolului si atributiilor presedintelui, premierului si Parlamentului.

In privinta modificarilor pe care noua revizuire a Constitutiei vrea sa le aduca rolului presedintelui, in principal de reducere a atributiilor pe plan intern si cresterea lor pe plan extern, ele vor veni toate ca o simpla corectie a unui comportament abuziv si, de multe ori, aberant ale unui om care a inteles sa se comporte de multe ori oricum dincolo de limitele constitutionale ale functiei sale.

Or, a concentra toata munca si schimbarile doar in sensul reparatiei nebuniilor unui jucator, caruia Legea i-a spus de la bun inceput ca trebuie sa fie doar arbitru, e deja o eroare in sine, in fond o alta nebunie.

Plecand de la astfel de premise ar trebui sa nu avem o Constitutie, ci fise clinice prevazute cu simptoame si modalitati de tratament ale diverselor deviatii psihice si de comportament ale indivizilor avizi dupa putere.

In cazul asta, poate ca ar trebui trecute in Constitutie si masurile care sa impiedice consumul excesiv de putere, iar cei care totusi se imbata cu ea sa fie suspendati automat.

Daca Crin Antonescu va conduce pana la urma comisia pentru revizuirea Constitutiei, trebuie sa aiba grija sa nu se lase ispitit a-si croi prea mult viitorul post conform propriilor masuri. Nu de alta, dar am vazut ca, daca se nimereste altcineva in locul celui care se pregateste, poate sa iasa mai rau decat ne-am putea imagina.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Antonescu comisie revizuirea Constitutie, #Crin Antonescu comisie revizuire Constitutie , #Traian Basescu
Comentarii