Candidatul ascuns al dreptei, la mana PSD (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 12:48
6234 citiri
Candidatul ascuns al dreptei, la mana PSD (Opinii)

Imaginea cu Emil Boc, Traian Basescu si Elena Udrea care s-au intalnit intr-un restaurant din Bucuresti zilele trecute tocmai pentru a fi fotografiati, vorbeste singura despre febra cautarilor unui candidat cu sanse pentru prezidentialele de anul viitor.

Poza a fost insotita de tot felul de mesaje explicative, majoritatea din partea comunicatorilor oficiali ai Partidului Democrat Liberal. Dincolo de misterul cu care se incearca trucarea imaginii, realitatea din PDL este aceeasi pe care o cunoaste toata lumea: partidul nu are un candidat pentru prezidentiale.

Indiferent ce nume am alege, fie ca ne oprim la clasicii Catalin Predoiu sau Elena Udrea, fie ca ajungem in zona extravagantilor Mihai Razvan Ungureanu sau Emil Boc, realitatea e ca dreapta nu detine un singur candidat care sa dea cele mai mici emotii lui Crin Antonescu, in cazul in care acesta va fi sustinut de PSD daca USL va rezista pana in toamna lui 2014, sau lui Victor Ponta, daca social democratii se hotarasc pana la urma sa rupa alianta si sa incerce sa puna mana pe toata puterea din Romania.

Abia acest ultim scenariu, tot mai probabil si posibil daca e sa privim la jocurile de culise pe care le fac strategii din PSD in Parlament, reprezinta si singura speranta la care poate visa PDL si dreapta romaneasca. Ruperea USL si lansarea unui pesedist in cursa pentru Cotroceni este singurul scenariu prin care dreapta s-ar putea reuni cu sanse bune de a castiga alegerile prezidentiale. Insa tot din acest punct incep si marile probleme pentru PDL si restul formatiunilor mai mult sau mai putin minuscule de la dreapta politicii.

Si anume: ce se vor face ei cu Crin Antonescu ramas in cursa prezidentiala din partea dreptei? Cat timp liderul PNL s-a pozitionat constant in opozitie vehementa fata de Traian Basescu si nu a lasat niciodata macar o portita deschisa negocierii cu latura Basescu - Udrea - Boc, e greu spre imposibil sa-l imaginezi pe Antonescu drept un candidat sustinut de toata dreapta romaneasca. Trompetele basesciene ne-au asigurat, desigur, ca Antonescu nu va mai fi nici macar candidatul PNL dupa ce USL se va fi destramat. Problema insa nu e nici pe departe rezolvata nici in cazul asta.

Asa au inceput bezelele pe care Vasile Blaga le-a trimis catre Calin Popescu Tariceanu, despre care a afirmat de curand, in varianta unei candidaturi a liberalului pentru prezidentiale, ca este un "om de dreapta extrem de serios, cu care PDL a lucrat foarte bine". De unde intelegem ca PDL - Vasile Blaga - Elena Udrea si Traian Basescu formeaza inca un cuplu care poate actiona la nevoie in acelasi sens. Cum si Blaga si Basescu stiu ca nu se poate negocia cu Antonescu, ambii au trimis mesaje catre adversarul liberalului.

Intr-un ultim scenariu, in cazul tot mai probabil al ruperii USL, Calin Popescu Tariceanu ar putea fi numele in jurul caruia sa se reuneasca intreaga dreapta. Un nume de candidat convenabil si pentru PSD. Ramane o singura problema pentru strategii din culise: cum sa rupa USL fara a arunca tara in haos, cum sa credibilizeze apoi candidatul PSD din postura de tradator si cum sa il faca uitat pe Antonescu in PNL in doar cateva luni. O problema pe care dreapta din zona aripii Basescu a PDL nici nu s-a gandit sa o ia in calcul.

Citește și:
Miniștrii României nu se mulțumesc cu un singur job. Lista politicienilor care încasează bani din mai multe surse
Miniștrii României nu se mulțumesc cu un singur job. Lista politicienilor care încasează bani din mai multe surse
Miniștrii României încasează lunar aproximativ 2.500 de euro pentru a lua cele mai bune decizii pentru cetățeni din fruntea ministerelor pe care le conduc, însă nu toți trăiesc doar din...
Președinția cehă a UE se arată dispusă pentru organizarea unui nou Consiliu pentru aderarea la Schengen a României până la finalul anului
Președinția cehă a UE se arată dispusă pentru organizarea unui nou Consiliu pentru aderarea la Schengen a României până la finalul anului
Ministrul de interne al Cehiei, Vik Rakusan, a cărui ţară deţine preşedinţia Consiliului UE, a declarat joi seară, 8 decembrie, că Cehia va continua să lupte pentru aderarea României şi...