Capcana in care a fost prins Antonescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 15 August 2011, ora 21:30
8953 citiri
Capcana in care a fost prins Antonescu (Opinii)
Foto: stirile-zilei.ro

Nu stiu daca destinul USL se confunda cu al liderilor sai. Probabil ca nu, din moment ce Uniunea este mai degraba o idee, decat o cumetrie intre doua persoane. Complicata, cu o multime de sacali ascunsi in spatele celor doi, cu un viitor incert indiferent de rezultatele din 2012, Uniunea Social Liberala ramane, pana una alta, intreaga.

Crin Antonescu incepe insa sa ia apa. Nu faptul ca pentru prima oara Victor Ponta il intrece in sondaje de opinie (oricat de incerte ar fi ele), ci tendinta liderului liberal de a monopoliza discursul politic. De aici si greselile pe care le executa cu o lejeritate si frecventa uimitoare.

Crin Antonescu a cazut in capcana pe care i-a intins-o fostul sau sustinator, Dinu Patriciu. Dupa mocirloasa impacare dintre "batausul" palmangiu presedinte, "raul suprem" al Romaniei din campanie si "rusine Dinu Patriciu!", fostul patron al datoriilor istorice ale Rompetrol catre statul roman a reusit ce si-a propus. Respectiv enervarea, iritarea si compromiterea guraliviu Crin Antonescu. Nu l-a santajat, nu a folosit forta pentru a rupe partidul, nu i-a cumparat oamenii de sub nas. A folosit pur si simplu o reteta care nu da gres in cazul liderului liberalilor.

Dinu Patriciu a inceput sa vorbeasca vrute si nevrute. Basca, si-a momit si lefegii din trustul "Adevarul" (care se ocupa in principal cu editarea unor volume in mare parte dedicate unor gusturi indoielnice si arheologia vietii lui Nicolae Ceausescu) sa lanseze tot felul de torpile - din genul "Patriciu, premierul lui Basescu" - intru destabilizarea nervilor firavi ai vocalului Crin Antonescu.

Se stie ca presedintele PNL vorbeste mult. Si nu prea lasa impresia ca ar exista vreun subiect pe care nu il abordeze. Iar daca mai este si iritat, vehementa cu care "pune la punct" problema scoate la iveala cele mai neplacute surprize.

Dupa cateva editoriale mai fanteziste, in care facea praf alianta dintre liberali si socialisti si pretindea a fi artizanul USL, Dinu Patriciu a reusit sa il scoata din minti pe Antonescu. Liderul penelist a sfarsit prin a declara ca, daca i-ar sta in putere, s-ar gandi foarte serios la ostracizarea lui Conu Dinu.

O atitudine cel putin bizara, mai ales in actualul context politic. Ciudata si straina de orice idee de liberalism, dorinta tot mai hotarata a lui Crin Antonescu de a inchide gura celor care nu-i canta in struna si pe plac e o dovada tot mai urat mirositoare pentru lectia pe care a invatat-o de la istorie liderul liberal. Ca a uitat atat de repede tratamentul de care a beneficiat pe vremea cand critica aproape non-stop actiunile premierului Calin Popescu Tariceanu, e doar cea mai mica ironie a propriului destin. Presedintele de atunci al PNL, nici nu si-a pus problema sa-i inchida gura excluzandu-l.

Insa remarcile lui Crin Antonescu, tot mai lipsite de toleranta fata de oricine indrazneste sa-i puna discutie abilitatile, sensul si valoarea, tradeaza o si mai mica pofta de a accepta criticile. Din aceasta perspectiva, e cel putin hilara isteria produsa in jurul "tiraniei" si "pumnului in gura" pe care le exercita si administreaza actuala Putere, dupa cum sustine tot mai nervos acelasi Crin Antonescu.

O situatie cel putin jenanta. Ori aici Dinu Patriciu si-a atins scopul. A expus in fata liberalilor (autentici, ar vrea el sa spuna) un lider PNL care poseda calitati si trasaturi mai dictatoriale decat tiranul din varful statului.

Cu un mic ajutor din partea slujbasilor Stelian Tanase si Mircea Dinescu, al "Catavencilor" si al altor voci mai mult sau mai putin stridente, planul lui Dinu Patriciu a functionat de minune. Nu stiu daca e doar o coincidenta sau nu, daca are sau nu legatura cu lovitura de la centru, dar la Constanta 250 de liberali au dezartat si au trecut in tabara PDL. Probabil nu va intarzia sa fie speculata.

Crin Antonescu e la un pas acum de a deveni artizanul destramarii USL din cauza dorintei de a o tine prea strans legata. Si pentru ca probabil simte prea devreme victoria din viitor.

Doua gafe intre altele. Insa niciuna nu echivaleaza cu greseala de a minimaliza puterea si forta de care dispune un petroliberal fara convingeri, dar cu interese. A-l alunga din partid exact acum echivaleaza cu o sinucidere lenta, dar certa.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#Dinu Patriciu, #Crin Antonescu presedinte PNL, #Mircea Dinuescu, #Stelian Tanase, #Traian Basescu presedinte , #Traian Basescu