Ce ascunde retragerea lui Crin Antonescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 01 Iunie 2014, ora 16:48
14033 citiri
Ce ascunde retragerea lui Crin Antonescu (Opinii)

Traian Basescu este singurul politician care a intuit, daca nu cumva adeptii teoriei conspiratiei vor crede ca este chiar autorul moral, retragerea lui Crin Antonescu nu doar din fruntea partidului ci si din cursa pentru presedintia Romaniei.

Intr-un interviu acordat unei televiziuni din Bulgaria luni, dar aparut in presa romaneasca abia vineri, presedintele lasa sa se inteleaga ca mai devreme sau mai tarziu Crin Antonescu va face pasul inapoi si nu va mai candida.

"Sunt multe speculatii pe piata politica romaneasca. Dar iata ca se infirma un scenariu azi (luni - n.red.). Crin Antonescu a demisionat din functia de presedinte al PNL. Deci, foarte probabil, nu va mai candida la presedintia Romaniei. Sunt scenarii. Romanilor le plac scenariile", declara Traian Basescu, inca de luni, pentru postul Bulgaria on Air.

La o zi dupa aparitia interviului si in presa de la Bucuresti, Crin Antonescu anunta ca se retrage din cursa pentru presedintie, desi este cel mai puternic candidat pe care dreapta l-ar putea avea.

O fraza care in sine este paradoxala, pentru ca, daca Antonescu este candidatul dreptei cu cele mai mari sanse de a castiga, care ar putea fi explicatia logica pentru ca el sa lase locul unui alt candidat cu sanse evident mai mici de a invinge dusmanul declarat pesedist?

Dar, chiar si fara paranteza celui mai bun candidat care se retrage pentru a lasa loc altuia, din diverse calcule politice, am putea presupune, momentul in care a fost facut anuntul retragerii - la doar o zi dupa aparitia in presa a profetiei lui Traian Basescu - nu face decat sa dea si mai multa apa la moara conspirationistilor.

Anuntul retragerii lui Crin Antonescu a impartit scena politica romaneasca exact in doua tabere, cum usor era de asteptat. Adversarii au vazut in gestul sau confirmarea sfarsitului carierei politice, lucru pe care spun ei ca il profetisera cu mult timp in urma.

Apropiatii lui Crin Antonescu, pe de alta parte, sunt convinsi ca retragerea este un gest unic al unui mare om politic, o lectie oferita pentru ceea ce inseamna sacrificarea interesului personal pentru implinirea unui scop mai mare.

Altii interpreti au vazut in iesirea lui Crin Antonescu semnul unui joc instrumentat tot de Traian Basescu, iar unii au mers pana intr-acolo incat au afirmat ca asta e dovada ca liderul liberalilor era santajabil ori, mai rau, ca este omul serviciilor pe care ofiterii l-au retras la timp pentru a face loc omului lor.

Pe de alta parte, indiferent de unghiul de abordare, gestul lui Crin Antonescu de sambata aminteste de retragerea lui Stolojan din 2004 si schimbul de atunci, printre lacrimi si suspine, cu Traian Basescu.

Nu exista multe asemanari intre cele doua momente, mai ales ca azi a lipsit partenerul caruia sa i se inmaneze stafeta, iar anuntul lui Antonescu pare mai degraba rezultatul unei decizii personale, decat o sceneta jucata exclusiv pentru spectatori, insa umbra lui K. Iohannis straluceste din culise si asteapta de acum sa urce cat mai repede pe scena in bataia reflectoarelor. Catre o astfel de interpretare curg toate declaratiile si explicatiile oferite dupa momentul anuntului, cand Antonescu insusi si-a explicat gestul astfel:

"Pasul de azi nu e un pas inapoi, este un pas inainte, un pas inainte pentru destinul PNL, pentru Romania, pentru unificarea dreptei, e un pas inainte, chiar daca modest, pentru o sansa pe care Romania trebuie sa o aiba la sfarsitul acestui an pentru a ramane si a intra mai adanc in Europa, pentru a deveni cu adevarat o tara occidentala, pentru a lichida feudalismul persistent de 25 de ani, dupa comunism, in Romania."

Pana vom afla numele celui care ii va lua locul lui Antonescu in cursa prezidentiala, singura certitudine este ca retragerea lui va accelera unificarea dreptei. In acelasi timp, disparitia lui Crin Antonescu din prim planul bataliei pentru Cotroceni exprima si mai clar falimentul actualei clase politice si urgenta cu care partidele isi cauta figuri noi care sa le dea prima sansa la alegerile din noiembrie.

Nu in ultimul rand, iesirea lui Antonescu il pune in dificultate si pe Victor Ponta, fostul sau partener de alianta si lupta, politicianul care are cel putin tot atatea pete in dosarul de posibil candidat.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Crin Antonescu retragere, #Antonescu prezidentiale, #Antonescu retras prezidentiale , #Traian Basescu