Crin Antonescu: Cred ca vom avea alegeri prezidentiale in toamna

Joi, 02 August 2012, ora 19:28
8558 citiri
Crin Antonescu: Cred ca vom avea alegeri prezidentiale in toamna

Crin Antonescu a comentat, joi, decizia CCR de a amana verdictul in privinta referendumului pentru demiterea lui Traian Basescu. In opinia presedintelui interimar, la baza hotarii Curtii sta convingerea ca in procesul democratic conteaza voturile "oamenilor reali".

De asemenea, Crin Antnescu considera ca in toamna, odata cu alegerile parlamentare, in Romania vor fi organizate si alegeri prezidentiale anticipate.

"Batalia politica s-a incheiat, ea va reincepe spre sfarsitul toamnei, cand vom avea alegeri parlamentare si in opinia mea, destul de probabil, alegeri prezidentiale", a declarat presedintele interimar, intr-o conferinta de presa la Palatul Cotroceni.

Magistratii CCR au amanat, joi, o decizie privind referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. Pana pe 12 septembrie, cand CCR va da un verdict final asupra scrutinului din 29 iulie, Crin Antonescu va fi presedinte interimar.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT declaratiile presedintelui interimar Crin Antonescu:

- Romania este o tara democratica, in care echilibrul puterilor e respectat si functionat, Romania este o tara care poate sa se gandeasca cu optimism si incredere la viitor.

- As vrea inca o data sa multumesc tuturor cetatenilor care s-au manifestat, ma bucur ca pot sa le spun acum 'iata e adevarat, votul nostru intotdeauna conteaza'.

- MAI va trebui sa-si faca cu mai multa eficienta datoria pana la data stabilita de CCR si de atunci incolo. Batalia politica s-a incehiat. Ea va reincepe la finalul toameni cand vom avea alegeri parlamentare si in opinia mea destul e probabil, si alegeri prezidentiale.

- Din punct de vedere al bataliei politice, referendumul a trecut.

- Guvernul are misiunea sa revina la treburile sale curente, la problemele serioase cu care Romania se confrunta si ma bucur sa vad ca o face.

- Exista in Romania un guvern pe deplin legitim, un Parlament pe deplin legitim, exista institutia prezidentiala, chiar sub titlu de interima,t ce va functiona in parametri normali. Toate institutiile financiare internationale au interlocutori oficiali calificati si legitimi.

- Asta nu inseamna ca va continua o campanie electorala sau ca Romania traverseaza pana atunci o perioada de instabilitate.

- Merita sa facem mereu in democratie elogiul libertatii de exprimare.

- Un merit la aceasta evolutie benefica il are presa, opinia publica din Romania, care a discutat in termeni responsabili, despre lucruri care intr-adevar ne privesc ca societate, ca indivizi, ca destin.

- Aceasta amanare are in fond, la originea ei, convingerea Curtii ca in procesul democratic conteaza fiecare vot si conteaza voturile oamenilor reale. Este o dovada ca democratia are sens numai atunci cand inseamna insumarea exprimarii libere a fiecarui cetatean.

- Am luat act de decizia CCR, chiar daca inseamna o amanare neasteptata a verdictului.

Dupa aproape 13 ore de dezbateri pe marginea conditiilor de valabilitate a referendumului pentru demiterea lui Traian Basescu, sedinta CCR s-a incheiat cu o decizie surprinzatoare: verdictul este amanat pana pe 12 septembrie, timp in care urmeaza ca listele electorale sa fie reverificate.

Referendum 2012: CCR decide pe 12 septembrie - Antonescu ramane interimar

Conform unui comunicat CCR remis Ziare.com, sesizarile depuse de USL si presedintii camerelor parlamentare au fost respinse, dar magistratii nu s-au putut pronunta asupra primului punct discutat - "confirmarea rezultatelor referendumului" pentru ca li s-au oferit informatii contradictorii din partea institutiilor statului in ceea ce priveste numarul de alegatori din Romania.

Totodata, Guvernul Romaniei trebuie sa trimita la CCR "listele electorale permanente actualizate in baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie 2012", au decis judecatorii.

Amanarea unei decizii a CCR nu au ramas fara ecou pe scena politica. In timp ce opozitia a anuntat inca 40 de zile de criza, apreciind ca prelungirea interimatului lui Crin Antonescu reprezinta "o mizerie", USL-ul a precizat sustine ca judecatorii au transmis un semnal clar potrivit caruia Traian Basescu ar trebui sa demisioneze.

Care sunt datele in prezent

Biroul Electoral Central a anuntat miercuri rezultatele finale ale referendumului pentru demiterea presedintelui, prezenta inregistrata fiind de 46,24%.

Referendum 2012: Rezultate finale - Prezenta a fost de 46,24%

Din numarul total de persoane inscrise pe listele electorale, au participat la vot 8.459.053, adica 46,24%, a declarat presedintele BEC, judecatorul Gabriela Bogasiu. Dintre participanti, 7.403.836 (87,52%) de persoane au votat "Da", in timp ce 943.345 (11,15%) au votat "Nu", iar 111.842 (1,32%) voturi au fost nule.

USL, presedintii celor doua camere parlamentare, Valeriu Zgonea (PSD) si Mircea Dusa (PSD), precum si Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate si mai multi cetateni, au depus sesizari la Curtea Constitutionala.

In acestea se cerea fie validarea referendumului in ciuda faptului ca pragul de peste 9 milioane de alegatori prezenti la referendum nu fusese atins, dar prin coborarea acestui prag in baza unor date existente la Institutul National de Statistica, fie neluarea in considerare a pragului, fie amanarea luarii unei decizii pana cand se va stabili cu exactitate cati romani ar fi trebuit sa participe la referendum.

Referendum 2012: USL, Zgonea si Filip cer CCR sa nu tina cont de pragul de prezenta

Argumentele USL demontate: CCR a spus clar care sunt regulile referendumului - Interviu Ziare.com

In schimb, PDL a sustinut, in declaratii publice, ca referendumul nu poate fi considerat valid pentru ca nu s-a inregistrat cvorumul necesar si a cerut reunirea Parlamentului imediat dupa aflarea deciziei Curtii, pentru ca Traian Basescu sa revina la Cotroceni.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....