Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Crin Antonescu, despre liberalism si incercarea lui Basescu de a-i altera sensul

Duminica, 28 August 2011, ora 09:27
2703 citiri
Crin Antonescu, despre liberalism si incercarea lui Basescu de a-i altera sensul
Foto: Arhiva

Presedintele PNL Crin Antonescu a constatat sambata ca, azi, liberalismul "nu mai este ceva rau, ceva aproape prohibit", ci o chestiune pe care multi si-o revendica, desi de cele mai multe ori incearca sa ii altereze sensul.

"Astazi insa, inca o data, constatam cu bucurie faptul ca liberalismul nu mai este ceva rau, ceva aproape prohibit, ci este chiar o chestiune pe care foarte multi o revendica. Ne confruntam cu alte riscuri pentru noi, ca liberali, si anume sa avem o discutie falsa, superficiala, schematica, despre valorile liberale si despre liberalism.

Exista cateva trucuri care azi, in viata publica sunt practicate, si care ne pot pune in pericol pe noi. Nu atat pe noi care suntem, totusi, suficient de vaccinati, dar pe oamenii care sincer ar vrea sa inteleaga ce-i liberalismul si sa fie liberali sau alaturi de liberali din punct de vedere politic", a declarat Crin Antonescu, sambata, la Scoala de Vara a Tineretului National Liberal.

Antonescu ii acuza pe cei care vor sa superficializeze discutiile despre liberalism ca incearca in asa fel incat sa lanseze ideea ca acesta se confunda cu dreapta.

"Primul truc, cel mai grosolan, este ca se confunda dupa interes notiunea de liberalism si notiunea de dreapta. Bineinteles ca, in raport cu socialismul, liberalismul este un curent politic, o doctrina cu alta formula, ideologie, alegeti ce vreti, de dreapta. Numai ca notiunea de dreapta este mult mai vasta si ea poate sa ajunga la un momemnt dat in zone in care nu doar ca nu se mai acopera cu liberalismul, dar este chiar in contradictie cu liberalismul", a precizat liderul liberal.

Crin Antonescu a mai spus ca pedelistii se dau "liberali" ca sa nu aiba probleme cu electoratul.

"Al doilea truc, unul simplu, chiar de joasa calitate, cu care inca ne pacaleste foarte multa lume este ca, in afara de Partidul National Liberal, care are in sprijinul sau o traditie, o istorie, nu mai vorbesc, o anumita consecventa in slujba unor valori, cu limite, repet, dar, oricum, o consecventa care se poate recompune si in opozitie si la guvernare, mai exista un partid care si-a asociat acest nume si care chiar pretinde ca este adevaratul partid liberal sau ca sa nu fie probleme, ca sa vanda mai repede marfa in pungi de diferite culori, partid dreapta, ca-i mai simplu", a mai spus presedintele PNL.

Crin Antonescu crede ca, in ciuda eforturilor lui Traian Basescu de a se da drept liberal, sustinatorii lui isi dau seama ca nu este.

"Domnul presedinte Basescu, care dupa toate analizele, cred ca si ale partizanilor sai cei mai frecventi, numai a liberal nu seamana prin istorie, prin educatie, prin atitudine, prin gusturi, prin comportamentul politic, a ajuns si domnia sa sa se creada in masura sa dea certificate de liberalism, sa spuna cine e sau nu e liberal. Nu aceste trucuri sunt cele mai periculoase pentru ca ele se vad cu ochiul liber si, probabil si oamenii care il mai sustin, sa spunem, pe domnul Basescu, nu o fac pentru ca l-ar considera liberal, ci dimpotriva", a mai declarat presedintele USL.

Antonescu explica de ce a facut alianta cu PSD

Crin Antonescu s-a justificat in fata tinerilor liberali si le-a spus ca PNL a facut alianta cu PSD dupa ce a observat ca, in discursul politic, acestia au incercat sa se adapteze la lucrurile promovate de liberalism.

"Daca vorbim de PSD, sa folosim aceasta conventie, PSD egal stanga din Romania. Nu pentru ca suntem noi acum aliati si vom ramane o buna vreme cu ajutorul lui Dumnezeu, zic eu. Cred in Dumnezeu si nu in rolul maselor in chestiunea asta, chiar si in chestiunea asta, nu pentru ca suntem impreuna, repet, ci pentru ca, intr-adevar, am vazut limpede ca dupa 2000, indiferent de erorile de practica a guvernarii despre care am discutat si putem discuta oricand, in discursul politic al stangii a aparut, in fine, incercarea de adaptare la aceste lucruri pe care occidentali le acceptasera demult si astazi nimeni la stanga nu pune la indoiala nici proprietatea privata, nu pune la indoiala nici economia de piata libera, nu pune la indoiala nici unul dintre aceste lucruri", a mai spus liderul PNL.

Crin Antonescu mai crede ca liberalismul cuiva se masoara actiunile pe care le face, bazate fiind pe valorile liberalismului.

"Nu socoteala pe care incearca sa ne o faca tot felul de comentatori, tot felul de experti, tot felul de liberali deveniti ei liberali din civili peste noapte, liberali si civili peste noapte, liberalismul cuiva - persoana, institutie, nu se masoara nici dupa anumite elemente dintr-un discurs economic, nici dupa cifra de afaceri, nici dupa adeziunea sau nu la lozincile chipurile de dreapta ale domnului Basescu, ci se masoara dupa modul in care se raporteaza autentic in actiunea sa politica la valorile despre care vorbeam inainte", a conchis Antonescu.

I.U.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Crin Antonescu discutie liberalism, #liberalism notiune dreapta , #Traian Basescu