De ce nu vrea Antonescu sa fie presedinte (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 09 Aprilie 2012, ora 18:36
8856 citiri
De ce nu vrea Antonescu sa fie presedinte (Opinii)

Nu reusesc sa inteleg, oricat as incerca, de ce refuza USL pariul lui Traian Basescu. E aproape ca in pariul lui Pascal cu existenta lui Dumnezeu. Daca USL crede si accepta oferta, iar ea este adevarata, castiga tot; in schimb, daca ea e doar o farsa, dar tot ii accepta pariul, nu pierde nimic. Deci, de ce refuza USL un castig sigur? Sa vedem cum functioneaza paralela aproape perfect intre cele doua pariuri. Daca s-ar tine...

Sa luam varianta in care oferta lui Traian Basescu ca va demisiona, daca USL va accepta revizuirea Constitutiei, este o farsa, o cacealma, inca o minciuna ordinara, oarecum in prostul obicei in care ne-a obisnuit pana acum presedintele. Ar putea fi. Dar, sa acceptam. E pentru prima oara cand cuvintele promisiunii sale sunt inscrise intr-un document oficial. Sa ne imaginam ca, fie si in conditiile astea, Basescu tot nu isi va da demisia. Ce pierde USL? In fond, aproape NIMIC. Dimpotriva.

In cazul asta, USL are doar de castigat in fata electoratului. Ce? Si mai multe procente de incredere - doar a dat dovada de bunavointa, a aratat ca-i pasa de votul romanilor din 2009 si, cel mai important lucru, a vrut "sa scape poporul de cel mai mare rau din istorie" (dupa cum afirma chiar liderii Uniunii zi de zi) REPEDE, incercand sa isi implineasca inainte de termen ratiunea principala a existentei sale - alungarea lui Basescu de la Cotroceni si a "ciumei portocalii" de la Victoriei. Asa isi vor putea spune, asa vor fi gandit toti oamenii de buna credinta in cazul tepei.

Ce ar putea, totusi, pierde USL? Pentru ca, daca mergem pe ideea de capcana, ceva, ceva trebuie sa fie luat in calcul de presedinte si in cazul in care USL accepta. Ar putea pierde cateva procente ale fanaticilor care vad in orice dialog dintre Traian Basescu - PDL si USL o tradare deja a principiilor unui razboi pe viata si pe moarte. Putem accepta si asta, dar cate sa fie aceste voturi? Vor fi infinit mai multe voturi castigate, provenite din dezgustul produs de inca o minciuna prezidentiala si de un troc sub prestigiul functiei de presedinte.

Ar mai putea pierde ceva? Postul de premier? Oricum Traian Basescu a spus ca nu il desemneaza pe Ponta, chiar de-ar fi ca USL sa ia peste 50%. Si aici cred ca se va tine de cuvant. In speta asta, oricine il cunoaste poate paria pe el - pentru ca de asta tine cu dintii, de insasi puterea sa. Si nu cred ca va renunta atat de usor, mai ales calcandu-si pe orgoliu atat de mult si nominalizandu-l ca premier pe politicianul pe care l-a balacarit cel mai mult dintre toti liderii Opozitiei - pe "maimutica" Ponta!

Pentru care alt motiv se teme atunci USL de capcana lui Traian Basescu si o desconsidera? Poate ca iau in calcul varianta ca vor fi luati "de prosti", cum se spune, si vor participa la o revizuire a Constitutiei intr-o maniera care nu se potriveste cu propriile principii. Aici, insa, n-ar trebui sa uite niciodata ca poporul a votat intr-o majoritate covarsitoare, chiar daca datorita unei alte smecherii puse la cale de acelasi presedinte, pentru un Parlament unicameral cu doar 300 de membri.

Si cam atat despre pierderi. Un fleac. De fapt, chiar si in varianta asta, castigul lor ar fi major - ar demonstra lumii intregi ca suntem condusi de un personaj labil psihic. Dar, daca propunerea lui Traian Basescu ar ramane valida in cazul in care USL ii tine pariul si revizuieste Constitutia? De ce se teme Uniunea? Nu ar castiga ea totul astfel? Oare nu e sigur Crin Antonescu ca ar fi ales presedinte la sfarsitul anului, dupa demisia lui Basescu? Se teme poate de MRU? Nu cred ca e cazul.

Nu si-ar implini USL prin acest troc prezidential - destul de imund in sine si primitiv pentru o tara a Uniunii Europene - toate visurile pentru urmatorii opt ani? Traian Basescu, raul lor absolut, ar fi izgonit cu doi ani mai devreme, Crin Antonescu ar ajunge presedinte in mod sigur, iar Victor Ponta nu ar mai avea emotii ca noul sef al statului nu-l va desemna in functia de premier. Pe scurt, toata, dar absolut toata lumea ar fi fericita. De ce atunci refuza USL sa fericeasca o tara intreaga si pe sine insasi?

Fie si dupa o privire fugara, argumentele USL nu stau in picioare. De altfel, singurul argument inaintat de USL a fost ca nu se mai lasa pacaliti de presedinte. Am vazut ca nici macar in aceasta varianta USL nu pierde mai nimic. Dimpotriva. Atunci? Cred ca de aici incolo pot fi luate in calcul orice alte explicatii pentru refuzul Opozitiei. Fie ca se tem de ceva ce nici macar nu au curajul sa constientizeze, fie ca spaimele lor au un obiect concret, ceva nu este in regula.

Sa nu uite ca prin refuzul ofertei otravite lasa cel putin doua rani deschise. Unu - ce le spun celor care vor sa scape cat mai repede de presedinte? Si doi - cum lamuresc paradoxul de a-si interzice printr-o rezolutie oficiala sa colaboreze cu Basescu, dar, in acelasi timp, asteapta totusi de la el, dupa alegeri, sa le desemneze premierul? Desigur, Traian Basescu a trimis scrisoarea cu o seara inainte de mega Congresul plictiselii exact cu scopul de a obtine acest efect. Pentru ca stia dinainte ce raspuns va primi si stia prea bine ca astfel se vor naste intrebari de bun simt.

USL ar fi avut doar varianta sa accepte, pentru a nu pierde nimic. Asa a ratat inca o ocazie de a-i raspunde presedintelui cu aceeasi moneda. Si au pierdut mai mult decat isi imagineaza. Pacat, ar fi putut castiga. De data asta.

Citește și:
92% dintre români nu cred că parlamentarii ar trebui să primească pensii speciale. Cu ce categorie sunt de acord SONDAJ
92% dintre români nu cred că parlamentarii ar trebui să primească pensii speciale. Cu ce categorie sunt de acord SONDAJ
Conform unui sondaj realizat de CURS, 92% dintre români nu sunt de acord ca parlamentarii să primească pensii speciale, iar peste 80% le-ar dori eliminate de tot. Potrivit sondajului realizat...
Klaus Iohannis: „Războiul irațional pornit de Rusia este un asalt frontal împotriva valorilor noastre”. Principalele concluzii subliniate de președinte
Klaus Iohannis: „Războiul irațional pornit de Rusia este un asalt frontal împotriva valorilor noastre”. Principalele concluzii subliniate de președinte
Președintele României Klaus Iohannis a susținut luni, 28 noiembrie, o declarație în deschiderea Reuniunii Liderilor de la München (Munich Leaders Meeting) în care a subliniat că agresiunea...