Editorial: Domnule Antonescu, e stat bananier. De drept

Autor: Cristian Mihai Chis
Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 19:03
10909 citiri
Editorial: Domnule Antonescu, e stat bananier. De drept

Oricata parere proasta as avea eu despre Crin Antonescu, de aceasta data trebuie sa recunosc ca seful liberalilor i-a dat o replica inspirata lui Traian Basescu:

"daca Romania nu este stat de drept, este un stat dictatorial, un regim autoritar, un regim bananier? Care este situatia presedintelui? Este el seful statului, este el ostatic, prizonier, se intampla in Romania o lovitura de stat impotriva vointei sale?"

Nu e bananier, domnule Antonescu, e ca in bancul acela cu un ardelean care vede pentru prima oara o broasta testoasa si conchide: asta ori e ceva, ori mere undeva...

Caci nu se poate spune ca institutiile nu functioneaza. Doar ca beneficiarul de drept, adica din manual, nu este cetateanul, cum ar trebui sa se intample daca n-am vietui in copaci, mancand banane, ci am respecta cu totii, cu religiozitate, Constitutia. Cine sa fie atunci?

Pai daca noi nu, inseamna ca altii da. In Romania istoria este o gluma, educatia un moft, cum era proprietatea pe vremuri, sanatatea o boala lunga, iar avutia tarii nesfarsita. Doar boala, saracia si ipocrizia au drept beneficiari o larga majoritate, si nici macar vesnicia nu s-a mai nascut la sat, ci in Parlament.

Institutiile statului, domnule Antonescu, trebuie sa functioneze independent de toanele de moment ale boierilor. Iar o tara unde hotararile judecatoresti definitive nu se aplica, vezi cazul senatorului Mircea Diaconu, un actor desavarsit, dar un politician ipocrit, nu se poate numi nici democratie, nici dictatura.

Nu e nici lunga, nici patrata, nici animal, nici om, nici rotunda, nici plata. E o aschie pe care dumneavoastra, politicienii, ati infipt-o in coasta noastra zicandu-i "patrie" si aveti pretentia sa nu ne doara. Si va mirati, vorba lui Mihai Eminescu, ca fraza lustruita nu ne poate insela.

Ce diferenta este intre celebrul "l'etat c'est moi" si ce ati facut dumneavoastra, domnule Antonescu, in aceasta vara, cand ati manipulat institutiile democratiei pentru a va atinge scopul politic, dispretuind legea pe care ati jurat sa o respectati?

Interesanta mi se pare si alta formulare adresata presedintelui: "domnul Traian Basescu a afirmat din nou ca Romania nu este un stat de drept. Este o afirmatie defaimatoare, foarte grava la adresa Romaniei si naste intrebarea: daca Romania nu este stat de drept, ce fel de stat este si ce anume este Traian Basescu in acest stat, care este rolul sau?"

Sunt de acord. Prin semnalul sau de alarma, caci asa l-a descris, si pe fond are dreptate, seful statului invita, practic, Uniunea Europeana sa ne rada din nou. Mi se pare periculos.

In loc sa incerce sa ajunga la un numitor comun cu USL in materie de imaginea tarii, indiferent ce compromisuri ar trebui sa faca, Traian Basescu se cazneste sa tina pe Romania lupa UE astfel incat impresia produsa in aceasta vara sa nu aiba sanse sa se imbunatateasca.

Desigur ca fondul problemei este legat de regulile de integritate nerespectate si de Justitia pusa intre paranteze. Insa daca ne apucam din nou de analiza asupra intaietatii oului sau a gainei nu ajungem nicaieri. Trebuie trasa o linie dincolo de care toate partidele sa respecte democratia cu orice consecinte. Daca nu reusesc, nu e vina noastra.

Citeste si:
Coacerea guvernelor în laboratoarele puterii: diferența de clasă între președintele american Eisenhower și politicienii de pe Dâmbovița
Coacerea guvernelor în laboratoarele puterii: diferența de clasă între președintele american Eisenhower și politicienii de pe Dâmbovița
Compoziția oricărui guvern, în orice stat de pe Planetă, se coace în așa-zisele laboratoare ale puterii, care funcționează în fiecare națiune democratică sau mai puțin democratică....
Klaus Iohannis l-a eliberat din funcție pe fratele lui Ludovic Orban. Fostul comisar european era consilier la Cotroceni
Klaus Iohannis l-a eliberat din funcție pe fratele lui Ludovic Orban. Fostul comisar european era consilier la Cotroceni
Decretul pentru eliberarea din funcţia de consilier prezidenţial a lui Leonard Orban, a fost semnat de președintele Klaus Iohannis marți, 26 octombrie, a transmis Administraţia...
Sursa: Ziare.com