Editorial: Un far pentru Crin Antonescu

Luni, 29 Octombrie 2012, ora 18:19
2573 citiri
Editorial: Un far pentru Crin Antonescu
Foto: Arhiva Ziare.com

Poate parea bizar, dar cel care il poate ajuta mai eficient pe Crin Antonescu sa castige capital electoral nu este Gigi Becali, ci Dan Diaconescu. Daca patronul Stelei reprezinta o arma cu doua taisuri pentru presedintele PNL, patronul OTV ii poate furniza ceva fundamental pentru batalia politica: reteta.

Avandu-l pe Traian Basescu drept azimut, mai precis inlaturarea sa de la Cotroceni de cate ori ii permite majoritatea parlamentara, Crin Antonescu si USL isi ingusteaza orizontul, deci si posibilitatile. Analizand, insa, imprejurarile care l-au instalat pe Dan Diaconescu atat de sus in preferintele elctoratului, actuala putere ar avea toate datele pentru a nu-i mai tremurta nadragii pe 9 decembrie, cand acel "jumatate plus unu" se poate transforma in Fata Morgana.

USL are toate parghiile pentru a reusi sa-si adjudece Puterea pe cea mai democratica cale: alegerile parlamentare. Ce are de facut? Sa guverneze bine pana in 9 decembrie. Simplu si complicat totodata, deoarece adapostul conferit de votul negativ, care a functionat eficient la alegerile locale, are acum acoperisul spart. Fara niciun ajutor din partea taberei lui Traian Basescu, ci doar din cauza avantului care a facut aceasta alianta sa se culce pe-o ureche, sa considere ca zarurile au fost aruncate si sa faca erori aproape fatale.

Ce inseamna de fapt Dan Diaconescu? Succesul sau este rezultatul manierei de a face politica timp de aproape 23 de ani: pile, clienti, nepotism, baroni, manipulare si dispret fata de cetateni. Plus incompetenta de a comunica limpede, cu harnicie, de cate ori Puterea a reusit sa emita un act normativ reformator, de natura sa reaseze sisteme in matca lor.

Astfel, o groaza de romani se afla in situatia de a constata ca, daca pana acum a avut de cantarit si optat intre doua rele, acum ii este greu sa discearna unde se afla speranta.

Daca asupra intentiilor USL nu ar plana suspiciunea ca nu doreste decat sa se instaleze la putere pentru a desavarsi jaful acestor ani, caci este singura traditie romaneasca validata, n-ar mai trebui sa recurga la artificii gen Gigi Becali.

Daca electoratul ar banui, de pilda, ca povestea Oltchim este un accident, nu rodul incompetentei, daca ar fi convins ca dincolo de epoca Basescu se afla Romania progresului n-am asista acum la manelizarea spatiului public.

Desigur ca nu promisiuni de 20.000 de euro pentru fiecare roman necajit trebuie sa constituie un exemplu pentru USL. Ci mesajul de pulverizare a tuturor realizarilor acestor ani, care nu are decat consecinta indepartarii romanilor de urne.

Anatemizarea clasei politice este periculoasa, deoarece de la aceasta trebuie sa vina si reforma societatii. Numai ca ea trebuie sa se bazeze pe votul romanilor. Trebuie legitimata. Iar cu semnale de genul "il suspendam inca o data pe Traian Basescu", cetatenii nu vor avea decat promisiunea unui circ perpetuu. Nu si certitudinea bunelor intentii.

Citește și:
România şi Republica Moldova reactivează grupul de lucru în domeniul energiei. Proiectele prioritare anunțate de Virgil Popescu
România şi Republica Moldova reactivează grupul de lucru în domeniul energiei. Proiectele prioritare anunțate de Virgil Popescu
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a avut joi, 23 martie, la Chişinău, o întrevedere cu omologul din Republica Moldova şi au decis reactivarea grupului de lucru pe domeniul energiei. ”Cu...
Fermierii români vor primi compensații mai mari de la Comisia Europeană. Promisiunea, făcută de Ursula von der Leyen lui Klaus Iohannis SURSE
Fermierii români vor primi compensații mai mari de la Comisia Europeană. Promisiunea, făcută de Ursula von der Leyen lui Klaus Iohannis SURSE
Comisia Europeană va reveni asupra fondurilor alocate fermierilor români, după ce preşedintele Klaus Iohannis a prezentat situaţia dificilă în care se află aceştia, au declarat joi seară,...
#Crin Antonescu PNL alegeri, #Dan Diaconescu Antonescu alegeri, #rezultat alegeri parlamentare , #Traian Basescu
Comentarii