Lasati orice speranta, voi ce traiti aici! (Opinii)

Vineri, 09 Septembrie 2011, ora 09:05
3192 citiri
Lasati orice speranta, voi ce traiti aici! (Opinii)

Am aflat de curand ca dl Antonescu viseaza la o Romanie elitista. Un vis frumos, in care Traian Basescu nu apare nici in rol de cosmar si in care dl Antonescu pare sa isi fi regasit adevarata vocatie: cetatean simplu. Cum asa ceva nu o sa se intample, spunem si noi ca batranii satului: "Vise de noapte taica!".

In mod curios, visul liderului penelist coincide cu dorinta aproape seculara a poporului roman de a sti ca in fruntea tarii se afla oameni deosebiti, la care merita sa casti gura, indiferent de postul de televiziune la care sunt invitati, pentru noianul de cunostinte, dar, mai ales, pentru probitatea morala, fara de care nu putem vorbi de elite. Adica ceea ce lipseste la multi dintre politicienii Romaniei, care nu se sfiesc sa il citeze pe Seneca, pentru a proteja o clasa asociata de cei mai multi dintre noi cu cea fanariota.

Folosind arta retoricii in care altadata parea sa fie expert, liderul penelist, incearca azi, sub metafora visului, sa ne vanda pielea ursului din padure, dar fara sa vrea, atinge unul dintre cele mai spinoase subiecte ale societatii romanesti dintotdeauna: educatia.

Un termen pe care aproape toata lumea il asociaza cu cei 7 ani de acasa si mai putin cu sistemul pedagogic pentru care, fie vorba intre noi, romanii nu au facut niciodata o prea mare pasiune, dupa cum amintea si nemuritorul Creanga: "Daca-i cal sa traga, daca-i popa sa ceteasca, daca-i copil sa se joace".

O conceptie pe care o regasim si azi in lumea satului pentru ca nimeni nu a depus nici cel mai mic efort sa o schimbe, ba s-ar putea spune ca dimpotriva. Pe aceasta linie se pot inscrie si actiunile d-lui Funeriu, care intr-adevar, scoate gunoiul de sub pres, dar solutiile propuse sunt insuficiente, sau inadecvate pentru a inlatura mediocritatea predominanta din sistemul educational romanesc.

Dealtfel, ar fi si imposibil ca ceea ce s-a cladit vreme de 7 decenii sa poti schimba in numai 2 ani de zile. Continuatori de nadejde ai programului ceausist de alfabetizare prin care orice natarau avea diploma, guvernantii si parlamentarii de pana acum s-au intrecut in a transforma scoala nu doar intr-o mega-afacere, ci si intr-o rasplata politica. O masura tipic ceausista, de la care nu a facut rabat nici macar actuala alianta aflata la guvernare, desi urla la unison cu opozantii sai ca institutiile statului trebuie deparazitate de microbul politic.

Ca ambele tabere au dreptate o stie toata lumea. Ramane de vazut care dintre ele va avea curajul de a pasi pe calea normalitatii legiferand competitivitatea si nu culoarea carnetului de partid. Altfel, vom continua sa vorbim despre elite in Romania la fel cum vorbim despre apropiatele calatorii pe Jupiter. Nu-i vorba, chiar si d-l Antonescu spune ca abia in 2025 e posibil sa ne vedem visul cu ochii. Pana atunci, ori moare magarul, ori piere samarul, iar daca nu-i nici una nici alta, exista PDL. Nu si UDMR, devenit in ultima vreme mai important ca moastele Sfintei Parascheva.

Intre timp, nu ne ramane decat sa visam. Dar acest vis devine o obligatie pentru fiecare dintre cei alesi sa transforme sperantele in realitate. Nu si in Romania, unde simpla pomenire a cuvantului elita a starnit reactii ce cu greu pot fi intelese, dar care ne arata clar cat de limitati sunt cei care ne conduc.

Edificati pe deplin de cazul Giurgiu, sa ne lasam purtati in unduiri de buric spre elitistul an 2025, adaptandu-l pe medievalul Dante Alighieri specificului romanesc: "Lasati orice speranta, voi ce traiti aici!"

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Crin Antonescu educatie, #Antonescu elite, #scandal elite Romania , #Traian Basescu