Planul lui Basescu si Ponta pentru Antonescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 17:36
9492 citiri
Planul lui Basescu si Ponta pentru Antonescu (Opinii)
Foto: Arhiva

Sansele lui Crin Antonescu la Cotroceni sunt... tot mai mici.

Pe masura ce timpul trece si Traian Basescu sta cuminte in limitele Constitutiei, liderul liberal este nevoit sa se transforme dintr-un opozant intr-un politician care construieste.

Fiind cu jumatate de picior la Putere, pe celalalt lasandu-l sa atarne liber in Opozitie, ca sa poata sa-i mai dea cate una lui Ponta de dragul pastrarii integritatii morale, Crin Antonescu observa probabil cum si-a pierdut principala arma de candidat - atacul.

Fratia dintre premier si presedinte, indiferent de ce spun duiumul de sondaje, are pana la urma un efect de calmant asupra unei societati satula pana la greata de scandal si taraboi, cu atat mai mult cu cat principala ei asteptare de la noua Putere, pentru care a votat masiv, este de a guverna si de a scoate tara din criza. Sau macar de a incerca.

Or, tactica lui Traian Basescu de a nu se mai pune de-a latu' impotriva Guvernului, de a deveni "ambasadorul lobbist" al lui Victor Ponta in Europa, dincolo de greata provocata estetilor, are ca principal efect lasarea in offside a lui Crin Antonescu.

Pentru liderul liberal, noua strategie a presedintelui este un razboi impotriva caruia nu a fost invatat sa lupte, o realitate pe care nici el si nici sustinatorii sai fideli nu stiu inca de unde sa o apuce.

Nestiind bine cine este inamicul care trebuie inlaturat - pana in 2014, toti sau aproape toti oamenii fostei guvernari vor fi fost deja inlaturati - candidatul USL (deocamdata) stie si mai putin cum trebuie sa se pregateasca pentru apropierea alegerilor.

"Bunul" si constitutionalul presedinte de astazi al Romaniei, desi este doar inca un rol pentru Traian Basescu, este totusi un personaj impotriva caruia nu ai ce sa strigi.

Lucrand la un proiect de revizuire a Constitutiei care devine pe jumatate cel putin inutil - din moment ce presedintele demonstreaza ca se poate colabora foarte bine cu restul puterilor -, care nu ia deloc in calcul vointa de la referendumul din 2009, oricat de fals ar fi fost mecanismul care l-a pus in practica, Crin Antonescu va simti mai devreme sau mai tarziu cum i-au disparut toate tintele din vizor.

Pe cat de mari si usor de impuscat erau ele pana acum, pe atat de pitice si imposibil de tintit au devenit in prezent.

Dincolo insa de jocurile de strategie politica, de imagine si culise mediatice, marele adversar al lui Crin ramane tot Antonescu. Este dusmanul din interior care l-a facut pe liderul liberal sa comenteze, de exemplu, la Capatos, fundul gol al lui Boc. Ori care l-a impins sa il declare pe Viktor Orban, premierul acelei Ungarii autoritare si tot mai putin democratice, "un model" pentru domnia sa.

Inamicul din interior al lui Antonescu este strategia cea mai buna pentru oricine vrea sa il doboare pe liberal. Nu trebuie decat sa il zgandare, sa il intarate si apoi sa il lase sa se desfasoare.

A-l lasa singur pe Crin Antonescu, fara aliati, fara dusmani si cu un proiect care se presupune a construi, nu a critica si demola, asta e cea mai eficienta tehnica de a-l face sa piarda pe propria mana.

Poate chiar lipsa oricarui contracandidat serios inca impotriva liberalului ar putea sa se transforme, paradoxal, intr-un avantaj pentru cei care spera sa nu il vada vreodata instalat la Cotroceni. De aici incepe domeniul speculatiei pure, iar noua nu ne ramane decat sa-i asteptam sa se hotarasca. Pasul la offside a fost facut, iar razboiul isi schimba si frontul si armatele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Antonescu campanie prezidentiale atac, #Ponta Basescu coabitare Antonescu , #Traian Basescu